Hány másodperc alatt csírátlanít az UVC lámpa?

Tisztelt uram! Hány másodperc alatt csírátlanít az UVC lámpa. Tehát egy légtisztító készülékben milyen közel és milyen sebességgel kell elhaladni a levegőnek a cső előtt hogy tökéletesen ellássa a feladatát.

Korondán László
Korondán László
2020-11-20
szakértő

A légtisztító készülék tervezésekor a következő adatokat veszik figyelembe:

                átáramló levegő sebessége

                légáramlat lámpától legtávolabbi pontjának távolsága

                várható kórokozók típusa

A fenti adatok alapján számítható ki, hogy mekkora UV dózis érhető el a készülékben, és az mire elég. Minden vírus-baktérium-gomba törzsnek más-más az UV dózisigénye, tehát hogy adott dózis hatására hány nagyságrenddel csökken a telepszáma. Vannak ezen belül „főbb csoportok”, tehát hasonló dózisigények, amit alapul vehetünk a tervezéskor.

A készülékeknek is többféle csoportja van, hiszen nyilvánvalóan nagyobb csírátlanító kapacitással kell rendelkeznie egy olyan készüléknek, amit egészségügyi intézménybe (kórház, rendelő, stb.) szánnak, mint egy olyannak, amit pl. lakásokban, irodákban fognak használni. Tehát a készülék tervezésekor figyelembe kell venni azt is, hogy hány LOG csökkentésre törekszünk.

Tehát ha megfelelően van megtervezve a készülék, akkor a levegő pont olyan távolságra fog elhaladni a lámpa mellett, és pont olyan sebességgel, ami szükséges a megfelelő csírátlanítás eléréséhez.

Mivel minden készülék más-más, nem lehet egységes méret és sebesség adatot meghatározni.

Overlay