Gyümölcslé csírátlanítása UV-C fénnyel
Kedves László! Magas savtartalmú Gyümölcslé csírátlanitására germicid lámpa? Hatása a vitaminokra? Várom szíves válaszát

Ahogy arról telefonon beszéltünk, a gyümölcslé kevéssé átlátszó az UV-C fény számára, ezért nem lehet UV vízkezelő készülékkel kezelni.
Esetleg az megoldás lehet, ha egy enyhén lejtős csúszdán engedi le a folyadékot, és az így keletkező vékony réteget felülről germicid lámpával megvilágítja. Az így elvégzett kísérlet eredménye alapján lehet esetleg ezt a módszert továbbfejleszteni, véglegesíteni.
Az UV-C sugárzásnak van valamennyi oxidáló hatása, de általában élelmiszereknél nem szokott problémát okozni (főleg ilyen rövid behatási idő alatt)
Arra vonatkozó információm nincs, hogy konkrétan a vitaminokra (vagy azon belül egyes vitaminokra) milyen hatással van a sugárzás.