Gyümölcslé csírátlanítása UV-C fénnyel

Kedves László! Magas savtartalmú Gyümölcslé csírátlanitására germicid lámpa? Hatása a vitaminokra? Várom szíves válaszát

Korondán László
2021-05-05
szakértő

Ahogy arról telefonon beszéltünk, a gyümölcslé kevéssé átlátszó az UV-C fény számára, ezért nem lehet UV vízkezelő készülékkel kezelni.

Esetleg az megoldás lehet, ha egy enyhén lejtős csúszdán engedi le a folyadékot, és az így keletkező vékony réteget felülről germicid lámpával megvilágítja. Az így elvégzett kísérlet eredménye alapján lehet esetleg ezt a módszert továbbfejleszteni, véglegesíteni.

Az UV-C sugárzásnak van valamennyi oxidáló hatása, de általában élelmiszereknél nem szokott problémát okozni (főleg ilyen rövid behatási idő alatt)

Arra vonatkozó információm nincs, hogy konkrétan a vitaminokra (vagy azon belül egyes vitaminokra) milyen hatással van a sugárzás.