Germicidlámpa lakás fertőtlenítésére

Üdvözlöm Korondán Úr! A következő kérdésekkel fordulok Önhöz, melyek kapcsán kérném segítségét. Adott egy Osram germicid fénycső (müködtetésre alkalmas foglalattal), lakás fertőtlenítésre hogyan használható biztonságosan és helyesen a lámpa, pl. a be- és kikapcsoláshoz megközelíthető-e a lámpa normál utcai ruházatban egy egyszerű uv védőszemüveggel, tekintettel arra, hogy az uv-c sugárzás a szövetekre káros, vagy egyáltalán nem lehet megközelíteni és szigorúan másik helyiségből vagy távvezérléssel szükséges megoldani az indítást? A lámpa használata során ózon szag tapasztalható, ez mennyire káros, mennyi ideig javasolt várni mielőtt belép az ember az adott helyiségbe? Előre is köszönöm a választ!

Korondán László
Korondán László
2020-01-28
szakértő

Köszönöm érdeklődését.
A germicid lámpa 254nm-es sugárzása emberre veszélyes, szemet és bőrt védeni kell. Csak olyankor szabad használni, amikor nincs senki a helyiségben.
Úgy szokták felszerelni, hogy a kapcsolója a helyiségen kívül legyen, tehát ne kelljen senkinek bemenni fel-lekapcsolni azt.
Ugyanakkor viszont rövid időre (tehát a fel-lekapcsolás idejére) be lehet menni védőszemüveggel, tehát a szemet ilyenkor is védeni kell. Hosszabb ideig szemüveggel sem szabad ott tartózkodni, mert a fedetlen bőrt (arc, kezek, stb.) is megégeti a sugárzás. Anyagba nem hatol be, tehát a ruha alatti bőrre semmilyen veszélyt nem jelent. (fényként terjed)

Minden olyan lámpa, ami UV tartományban (is) sugároz – szolárium lámpa, diszkó lámpa, germicid lámpa – termel minimális ózont a levegő oxigénjéből. Ez azonban annyira kis mennyiség, hogy gyakorlatilag kimérni sem lehet, csak az emberi orr nagyon érzékeny, és jelzi annak jelenlétét. Ez azonban semmi veszélyt nem jelent, a germicid lámpa lekapcsolása után azonnal be lehet menni a helyiségbe.

 

Overlay