Germicidlámpa használata kórteremben

Tisztelt Szakértő! A korházban, a szülészeten a kortermekben is van ilyen fertőtlenítő lámpa a falra szerelve. Az újszülött picinkkel voltunk bent és az egyik szobatársunk nem tudta mi az, feljapcsolta és egész éjszaka ment,mi nem vettük észre, mert a lámpa is fel volt kapcsolva. A kérdésem az lenne, hogy a kisbabámnak lehetett ettől valami baja? Várom mielőbbi válaszát. Előre is nagyon köszönöm. Tisztelettel Nóra

Korondán László
Korondán László
2020-03-07
szakértő

Kedves Nóra,

Egészen elképesztő ez a figyelmetlenség!
A lámpa sugárzása szemre is bőrre is veszélyes, azt kizárólag olyankor szabad használni, amikor senki sincs a helyiségben! Az ilyen lámpákat működtető intézményeknek nagyon komolyan kellene szabályozni a lámpa használatát! Csak meghatározott, képzett személyzetnek volna szabad hozzáférnie!

Ha Önnek idáig nem volt tőle baja, akkor már nem is lesz. Valószínűleg vagy eléggé távol volt a lámpa, vagy nagyon kicsi a teljesítménye. Vagy csukva volt a szeme, mert aludt.
Elsősorban a szemen lehet érezni a sugárzás hatását: a besugárzást követően kb. 3-4 óra múlva kezd égni a szem (a minap egy kérdező ezt úgy jellemezte, hogy olyan, mintha millió szilánk lenne a szemében), és utána kb. 3 napig nem tudja kinyitni a szemét, olyan kötőhártya gyulladást okoz a sugárzás.
A bőrön csak másodlagosan láthatók jelek a szemhez képest: kipirosodik, megég, mint a tűző napon.

A kisbaba nyilván jó alaposan be volt csomagolva, így legfeljebb a kézfején, arcán látható kipirosodás. Remélhetőleg a szeme csukva volt, ezért nem okozott bajt a sugárzás. Ha nyitva volt a szeme, látható jele volna a kötőhártya gyulladásnak, azt lehet kezelni.
Azért kérem, nézesse meg az orvossal a babát, bőrét is és szemét is, mert ő tudja megállapítani, hogy kell-e valami kezelést adni (bőrre krém, szemre csepp)

Jó egészséget kívánok Önnek és a kisbabának is!

Overlay