Germicid lámpák vizsgálata

Milyen minősítéssel rendelkeznek a germicid lámpák, milyen vizsgálatuk történt? Áll-e rendelkezésünkre adat az RNS vírusokra kifejtett hatásáról? (Akár idegen nyelvű szakirodalom) Köszönöm

Korondán László
Korondán László
2020-04-16
szakértő
A germicid lámpa 254nm-es sugárzása roncsolja a mikroorganizmusok (vírus, baktérium, gomba, illetve ezek spórái) DNS/RNS-ét, ezáltal szaporodásra képtelenné válnak (inaktívvá válnak).
Ezen tulajdonság alapján használják ezeket a lámpákat csírátlanításra igen széles körben (egészségügy, élelmiszeripar, ivóvíz kezelés, stb.).
Ez a technológia már több mint 100 éves, a kórokozókra gyakorolt hatása jól ismert, számtalan kísérlet, teszt bizonyítja hatékonyságát. (Az interneten is megszámlálhatatlan számban találhatók konkrét laboratóriumi tesztek részletes leírásai).
A lámpának nincs külön minősítése, a „valóban germicid lámpa” csak azon a hullámhosszon sugároz, ami kifejti ezt a hatást.
A DNS és RNS kicsit eltér szerkezetében és összetevőiben, de egy dologban azonosak: ezek tartalmazzák az örökítő-információt, és az UV-C sugárzás egyformán roncsolja mindkettőt. Ilyen szempontból tehát nincs különbség a kétféle forma között.
Az alábbi linken konkrét adatok találhatók különféle koronavírusra vonatkozóan (nem a COVID-19, de azonos család), azok UV dózisigényéről.
https://www.uv-light.co.uk/coronavirus/
Overlay