Germicid lámpa kórteremben - bilirubin lámpa

Tisztelt Korondán Jászló úr! A "Germicidlámpa használata kórteremben" hozzászólással és az arra adott válaszával kapcsolatban megjegyezném, hogy a tisztelt kérdező vajon láthatta-e azt, hogy az UV-C "fényt" kibocsájtó lámpa működik? Nagyobb a valószínűsége annak, hogy Bilirubin lámpát láttak, amely pont a csecsemőkori besárgulást hivatott gyógyítani, és UV-A tartományban és a látható ibolyában sugároz. Ha így volt, az talán kevésbé volt ártalmas, mint a fertőtlenítésre használt lámpa. Tisztelettel: Dezséri Csaba Tisztelettel: Dezséri Csaba

Korondán László
Korondán László
2020-04-19
szakértő

A hiperbilirubin lámpa valóban a csecsemőkori sárgaság ellen használatos. Ezt a lámpát KIZÁRÓLAG erre a célra készített kamrában használják, ez hasonlít egy inkubátorhoz. Ebben az újszülöttek egy szál pelenkában vannak, tehát megfelelően kell fűteni, se túl hideg, se túl meleg nem lehet benne.  Ezt a fajta lámpát egyáltalán nem használják szabadon.

Ugyanakkor a lámpa sugárzása szintén veszélyes a szemre, ezért a babák szemét letakarják. Nem tudom a sugárzás pontos hatását a szemre, de mindenképpen védeni kell azt ettől a sugárzástól is!

Egyébként a kórházi szobában lévő germicid lámpa, és annak szintén szabadon álló (bárki által használható) kapcsolója esetével konkrétan én is találkoztam, illetve nem én személy szerint, hanem a sógornőm. Ö januárban szült, és ott a kórteremben pont így volt az eset. A lámpa szabadon, valahol a kórterem falán, a kapcsoló pedig a normál lámpák kapcsolói között, szabadon, jelöletlenül. Egyedül a sógornőm tudta, hogy ez veszélyes, és ő szólt rá időnként azokra, akik véletlenül a germicid lámpát kapcsolták fel.

Sajnos ez manapság eléggé általános: kevesen ismerik ezt a lámpát, annak hasznosságát, és veszélyeit.

Most azért a koronavírus kapcsán azért kezd elterjedtebbé válni a lámpa, remélhetőleg a veszélyek ismerete is szélesebb körű lesz.

Én minden lehetséges fórumon hangsúlyozom a veszélyeket, néha még vitába is kell szállnom egyes személyekkel.

Overlay