Germicid lámpa hatása a szemre

Tisztelt László ! Kérdésem hogy mekkora UV-C dózis okoz maradandó szemkárosodást akár vakságot? Sajnos belenéztem egy mobil csőoszlopra szerelt 16 darab Philips G30 T8 típusú 30W lámpatestbe kb. 1 m távolságból. Nem tudtam hogy mi az !!! Szerencsémre csak pár másodpercig bámultam amíg körbejártam, majd kb. másfél perc múlva távoztam. Ez történt úgy délutan 2 körül, éjjel fél egykor arra ébredek hogy patakzik a könny mindkét szememből sem kinyitva sem csukva nem volt jobb egészen hajnalig amikor végre abbamaradt. Nem dagadtam fel de a szuró érzés megmaradt egész másnap délelőtt mintha apró homokkal lett volna tele, aztán lassan elmúlt. Nem tudom hogyan kell számolni a dózist amit elszenvedtem de nagyon érdekelne hogy ez okozott-e maradandó károsodást, létezik-e bármiféle kezelés vagy már késő, ez 3 napja történt. Előre is köszönöm válaszát!

Korondán László
Korondán László
2020-07-23
szakértő

16 db 30W lámpa az már jó sok! A működtető legelemibb felelőssége, hogy megakadályozzon ilyen baleseteket!

A germicid lámpa okozta kötőhártya gyulladás valóban kb. 3 napig is eltarthat, és nagyon kellemetlen, szúró érzéssel jár.

Azt, hogy ennek van-e további következménye, csak egy szemész orvos tudná megállapítani, nem szeretnék találgatni.

Úgy tudom, hogy a szemlencse és a könnyréteg valamennyire gátolja az UV-C sugárzás bejutását a szem mélyebb részeibe,  de ezekről pontos adatot nem tudok.

Kérem, hogy mindenképpen ellenőriztesse a szemét egy szakorvossal.

 

Overlay