Far UV, 207-222 nm közötti sugárzás

Tistelt László! Az lenne a kérdésem önhöz, hogy a FUV-FarUltraViolet vagy Távoli UV-val kapcsolatban, van-e bármiféle tapasztalata? Emberre milyen szinten káros ez a sugárzás, lletve fertőtlenítés céljából mennyire hatásos? Válaszát előre köszönöm.

Korondán László
Korondán László
2020-11-30
szakértő

A Far UV 207-222 nm közötti sugárzási tartomány elnevezése, viszonylag új kutatási terület. Tudomásom szerint kb. 4-5 éve vizsgálják nagyobb kutatóközpontokban a hatását. Azt már lehet tudni, hogy sokkal kevésbé hatol be a bőrbe és kevésbé jut keresztül a szem szaruhártyáján (illetve a könnyrétegen), mint a „hagyományos” UV-C, 254 nm-es sugárázás. Ugyanakkor hasonló hatással van a mikroorganizmusokra, tehát csírátlanításra használható, csak gyengébb a hatása.

Úgy tudom, rendszerszerűen még nem használják, mert még mindig folyik a tesztelés, mi az a határ, ami már hatékonyan csírátlanít, de ugyanakkor még nem veszélyes emberek és állatok számára.

Amennyiben sikerül ilyen kompromisszumot elérni, az hatalmas lépés lenne előre, hiszen ilyen lámpával folyamatosan, emberek jelenlétében is lehetne pusztítani a kórokozókat.

Mi is foglalkozunk ezzel a témával, igyekszünk beszerezni ilyen, 222 nm-en sugárzó lámpákat.  Használatát csak akkor fogjuk javasolni, ha már tudomásunk lesz olyan, hivatalosan igazolt felhasználási módról, ami abszolút veszélytelen emberre-állatra.

Overlay