Birkózószőnyeg - fertőtlenítés

Tisztelt Cím! 30x10 m-es birkózószőnyeg fölé szeretnénk lámpát szerelni lámpatestbe építve. Az alábbi tipust néztem ki: 115W 1198 mm-es, milyen magasra kell helyezni, hány darab szükséges, saválló házban.

Korondán László
Korondán László
2019-02-21
szakértő

Tisztelt Uram!

Feladat: birkózószőnyeg csírátlanítása UV lámpával. A terem méretei: 30x10m, belmagasság ??. A felület sima, egyenletes műanyag, sehol (?) nem takarja semmilyen nagyobb tárgy a felülről jövő UV fénytől. (Ha mégis van ilyen hely, azt külön kell kezelni)

Mivel az UV dózist a lámpa intenzitása és a besugárzási idő határozza meg, az intenzitás pedig a távolsággal csökken, fontos figyelembe venni a következő tényezőket:

Lámpa típusa: ilyen célra általában a G30T8 vagy G55T8 lámpákat használjuk, előbbi intenzitása 100 µW/cm2, a másodiké 170 µW/cm2 .(1m távolságról)

Besugárzási idő: ha egész éjszaka (5-6 órán át) használják a lámpákat, elég a 30W típus, ha csak este, takarítás után 1-2 óráig tart a besugárzás, javasolt az erősebb, 55W lámpa használata.

Távolság: kb. 3 méterenként érdemes egy-egy lámpát felszerelni, mert ezen távolságon belül még elég a lámpa intenzitása, hogy a legtávolabbi ponton is megfelelően csírátlanítson.

Ezek alapján, ha van mód rá, nem a plafonra kéne szerelni a lámpákat, hanem keresztben kifeszített rudakra, sodronyra erősíteni azokat. Ha csak a plafonra lehet szerelni, akkor mindenképpen az erősebb, 55W típust kell alkalmazni. Elvileg nincs szükség a legnagyobb, 115W típusra, de ezt a belmagasság ismeretében lehet eldönteni.

24 lámpát kellene egy 8x3 db-os téglalap-hálóban elhelyezni, párhuzamosan szerelve azokat a terem hosszabb oldalával. Így a lámpák 2,6-2,8m távolságra lesznek egymástól, ezáltal egyenletes, megfelelő intenzitású UV-C besugárzást tesznek lehetővé.

A lámpákat kizárólag akkor szabad üzemeltetni, ha senki nincs a helyiségben! AZ UV-C fény a bőrre is veszélyes (égési sérülést okoz) a szemre pedig kimondottan káros, nagyobb dózis akár vakságot is okozhat!

Ha van rá lehetőség, a lámpák kapcsolója is a teremen kívül legyen, hogy felkapcsoláskor senkinek ne kelljen bent lennie! Műtőkben például biztonsági mágneskapcsolót építenek be az ajtóba, hogy véletlen benyitás esetén azonnal lekapcsoljon a lámpa. Ha a lámpák kapcsolója mégis bent van a teremben, tudunk adni olyan szemüveget, mely véd a káros UV sugárzás ellen.

Az UV-C fény hatással van a műanyagokra, a jobb minőségűekre gyengébben, másokra erősebben. Kb. olyan a hatás, (öregítés) mint amikor sok nyáron át kint tartunk pl. egy kerti bútort a napon, de ez néhány hét-hónap alatt lejátszódhat.

A lámpatestek készülnek tükrös (irányított fényű) vagy nyitott (szabadon sugárzó) kivitelben. Általában a nyitott típust használják, a tükrösre csak akkor van szükség, ha konkrétan egy helyet akarunk besugározni, és arra kell irányítani a fényt. Rozsdamentes kivitelre élelmiszeripari helyiségekben van szükség, egyéb felhasználáskor teljesen megfelelő a standard kivitel.

Maga a lámpa (fénycső) készülhet olyan speciális fólia-bevonattal, mely megakadályozza, hogy lámpatörés esetén szétszóródjanak az üvegcserepek. Ezt általában élelmiszeriparban használják, (ott kötelező) hogy ne kerülhessen üvegcserép az élelmiszerbe. Jelen esetben esetleg hasznos lehet, ha kizárjuk azt a lehetőséget, hogy a sportszőnyegre kerüljön üvegszilánk. (a 115W lámpára nem tudunk fóliát tenni)

Overlay