Kérdezd a szakértőt!


Korondán László
a germicid lámpa üzletág vezetője több mint húsz éves tapasztalattal a háta mögött szívesen válaszol kérdésére, germicid/UV-C fénnyel, lámpával, annak hatásával illetve lehetséges alkalmazási területekkel kapcsolatban.

UV-C/germicid lámpás fertőtlenítés sütőtök tárolása esetén

T Korondán László Kb 150m3-s helyiségben sütőtököt tárolok kalodákban,hogyan tudnám megoldani a fertőtlenítését gomba mentesítését. Válaszát előre is köszönöm. 

Korondán László
Korondán László
2023-09-21
szakértő

A helyiségben felszerelt germicid falilámpák rendszeres használatával megoldható, hogy a falakon keletkező és levegőben szálló penész és annak spórái elpusztuljanak, és ne terjedjenek.

A lámpa fénye csak ott hatásos, ahová a közvetlen sugárzás eljut, tehát „árnyékban” nem működik. Mivel az egymásra helyezett termékek takarják egymást, ezért természetesen nem 100%-os a hatás.

Ugyanakkor viszont a leglényegesebb problémát megoldja a kezelés: a termékek tárolása a lehető legsterilebb környezetben történik, tehát a levegőből nem kerül rájuk a penész, spóra.

Arra figyelni kell, hogy a termék felülete, melyet közvetlen sugárzás és, elszíneződhet. Ezt külön ki kell próbálni 1-1 terméken. Amennyiben ez problémát okoz a későbbi értékesítés során, akkor le kell takarni a termékeket, hogy a felső sort se érje a sugárzás. (Az alattuk lévőket úgyis takarják a felsők)

Szóba jöhet még a beltéri légkezelő berendezés is. Ez zárt készülék, melyben ventilátor hajtja át folyamatosan a helyiség levegőjét, és belül a germicid lámpa kezeli azt. Ennek előnye, hogy nem jut ki belőle az emberre veszélyes sugárzás, hátránya, hogy csak a levegőt kezeli, a felületekre nincs hatással.

UV-C lámpa hasznos üzemideje

T. Korondán László! Hogyan állapíthatom meg, hogy a vízlágyítómon lévő UV lámpa meddig hatásos? Üdvözlettel; Göndör Zoltán

Korondán László
Korondán László
2023-09-10
szakértő

A lámpa konkrét működését általában lehet látni valahol a készüléken. (típustól függő). A germicid lámpák hasznos élettartama általában 9.000 üzemóra, ami nagyjából egy év folyamatos üzemelést jelent. (amennyiben „minőségi” gyártó által készült lámpáról van szó). Ezután a lámpa intenzitása csökken, tehát a kibocsátott UV-C sugárzás már nem éri el a gyártó által megtervezett hatékonysági szintet. Ilyenkor javasolt a lámpa cseréje.

 

Köszönöm a válaszát! A kérdésem arra vonatkozott, hogy létezik e olyan mérési eljárás, amely az UV lámpa hatékonysági szintjének ellenőrzésére vonatkozik.A víztisztítóm UV lámpáját szakaszosan üzemeltetem. 20 perccel a vízvétel előtt bekapcsolom, majd vízvételt követően kikapcsolom. A ki-bekapcsolás hatással van az UV élettartamára? Napi 2-3 ki bekapcsolás. A folyamatos üzem elkerülésével a lámpa csere idejét szeretném kitolni.

A lámpa intenzitása a már korábban jelzett üzemidő arányában csökken. A germicid lámpa egy fénycső, aminél minden bekapcsoláskor részecskék válnak le a katódról. Tehát a gyakori ki-bekapcsolás csökkenti a fizikai élettartamot. Ez könnyen észrevehető, mert a lámpa már nem fog bekapcsolni. Meg kell találni azt az optimális arányt, amivel a legtovább használható a lámpa.9.000 óra hasznos élettartam elég hosszú időt jelent, ha nem folyamatosan működik, hanem mondjuk összességében pl. napi 8 órát. Ebben az esetben kb. 3 évenként kell lámpát cserélni

 

UV-C/germicid lámpa hatása az emberi szervezetre

Üdvözlöm Uram! A germicid lámpának van-e hatása az emberi szervezetre? Tisztelettel:Sulyok Tibor

Korondán László
Korondán László
2023-08-21
szakértő

A germicid lámpa által kibocsátott 254nm-es UV-C sugárzás emberre veszélyes!

A szemet ért besugárzás hatására erős kötőhártya gyulladás alakul ki, ami akár 2-3 napig is tarthat.

A bőrön a napégéshez hasonló égés keletkezik. Ez kevésbé tűnik veszélyesnek a kötőhártya gyulladásnál, de a többszöri ismétlődés azért veszélyes, mert a bőr ezt „megjegyzi”, elraktározza, és így akkumulálódik annak negatív hatása. (ugyanígy az UV-A és UV-B sugárzás hatása is) Ez a későbbiekben bőrelváltozást, súlyos esetben bőrrákot okozhat.

Cipő fertőtlenítő használata

Tisztelt Korondán László! Cipő fertőtlenítő készülék sprort cipők esetében is kellő fungicid hatással bír abban az esetben is ha azt többen használják? Több olyan terméket hírdetnek, amelyek uv és oxigén fertőtlenítést is biztosítanak. Az Önök készüléke elemről tudja biztosítani a kellő gombaölő hatást? Válaszát előre is köszönöm! Üdvözlettel: Domokos Sándor

Korondán László
Korondán László
2023-05-19
szakértő

Az általunk forgalmazott készülék elemről is és hálózatról is működtethető. A hatásfokot nem befolyásolja az, hogy éppen melyik áramforrásról üzemeltetik. Természetesen az elem merülésé esetén egy idő után nem fog működni a készülék. Sportcipők esetében is hatékony az eszköz, természetesen rendszeresen, és megfelelő ideig kell működtetni azt.

Begyullad szem és piros bőr - UV-C lámpa hatása

Üdvözlöm! Barátom bekapcsolt lámpával szemben tartózkodott a szobában 20 percet, kb 1 percig nyíltan is érte a fény a szemét. A szeme nagyon fáj, valószínűleg kötőhártya gyulladás, a bőre pár helyen piros, de az arcán fáj is. 20 perc okozhat hosszútávú problémákat? Kell ilyenkor valamit tenni orvosi szempontból? 1 nap telt el azóta, nem volt lehetősége még szemorvossal beszélni, patikus szemcseppet adott neki. Szükséges lenne komolyabb dolgokra?

Korondán László
Korondán László
2023-03-11
szakértő

Barátja erős kötőhártya gyulladást kaphatott, ez kb. három napig tart. A szemcsepp valószínűleg az egyetlen megoldás ennek enyhítésére, a gyulladás magától gyógyul. A bőrön az égés erős napégéshez hasonló, ugyanolyan szerekkel kell enyhíteni, mint a leégést.

Várhatóan nem lesz hosszútávú következménye a balesetnek, de orvos mindenképpen nézze meg a szemet és a bőrt is.

Rövid expozíció okozhat-e szemkárosodást?

Tisztelt Uram! A munkahelyemen germicidlámpákat használnak fertőtlenítésre. A napokban hozzányúltak az időzítőhöz, így az egyik helyiségben éjszaka helyett nappal kapcsolt be. Erről akkor nem volt tudomásom, és pont akkor léptem be, amikor működött a lámpa. Amikor ezt észrevettem, elhagytam a helyiséget, de pár percet bent töltöttem, és sajnos pár másodpercre bele is néztem a lámpába. UV-szűrő réteggel ellátott szemüveget viseltem. Az volna a kérdésem, hogy ilyen rövid idejű expozíció okozhat-e hosszú távon károsodást? Az egyik szememen korábban kezdődő makuladegenerációt diagnosztizáltak, ezt ilyen rövid expozíció tovább ronthatja? Előre is köszönöm a válaszát.

Korondán László
Korondán László
2023-02-18
szakértő

Szerencsére Ön szemüveget viselt a helyiségbe lépéskor, ez teljesen kiszűrte az UV-C sugárzást. Mivel a szemüveg (valószínűleg) nem simul teljesen a fejéhez, ezért mellette minimális mennyiségű sugárzás érhette el a szemét. Azonban ez a néhány perc alatt, amíg bent tartózkodott, nem ért el semmilyen veszélyes szintet.

Ha érte volna sugárzás a szemét, néhány órán belül kötőhártya gyulladása lett volna, ami erős szúró, viszkető érzéssel jár. Mivel Önnek ilyen nem volt (legalábbis nem jelzett ilyet), ezért biztos, hogy semmilyen érzékelhető sugárzás nem érte a szemét.

Egyébként több helyen szokták azt a megoldást választani, hogy az időzítő mellett van egy főkapcsoló is a lámpához, éppen olyan esetre, mint ami Önöknél történt. (időzítő elállítódás). Este, zárás előtt ezt felkapcsolják, reggel pedig le, így az időzítőtől függetlenül nappal semmiképp sem kap áramot a lámpa.

Esetleg javasolhatja munkahelyén ezt a megoldást.

 

UV-C lámpa bekapcsolása

Üdvözlöm! Érdeklődnék, hogy nyitott germicid lámpánál okoz-e valamilyen egészségkárosodást, ha csak annyi ideig tartózkodik a személyzet a helységben, amíg bekapcsolják, illetve kikapcsolják?

Korondán László
Korondán László
2022-12-12
szakértő

A germicid lámpa UV-C sugárzása káros az emberre. Elsősorban a szemre veszélyes, de a bőrön is égési sérülést okozhat.

Emiatt kizárólag olyan helyen szabad használni, ahol nem tartózkodik senki, lehetőleg a lámpa be és kikapcsolását is a helyiségen kívülről kell megoldani.

Ha erre nincs lehetőség, a lámpát kezelő személy viseljen szemüveget, hogy biztosan ne sérüljön a szeme az alatt az idő alatt, amíg kimegy e helyiségből a lámpa bekapcsolása után. A bőr ilyen rövid idő alatt nem károsodik (feltéve, hogy nem tartózkodnak bent hosszú ideig.)

Rovarok elpusztítása UV-C/germicid lámpával

Milyen nagyságú rovarokat pusztít el az atkàn kívül?pp,Pl:2 3mmesbogàrnak látszó tulipànon élőskodő tetveket is? Nagyon köszönöm a választ

Korondán László
Korondán László
2022-11-26
szakértő

Sajnos a germicid lámpa nem igazán alkalmas rovarok irtására. Azok általában könnyen el tudnak bújni mindenféle kis résbe, „árnyékba”, és ezzel elkerülik az erős, közvetlen besugárzást. Lesznek olyan egyedek, melyek elpusztulnak, de a többség sajnos nem.

Ráadásul, ha jól értem, növényeken élő rovarokról van szó. A növények nagy részét megégeti a sugárzás, emiatt általában azok letakarását szoktuk javasolni, ha a helyiségben germicid lámpát használunk. (Érdekesség, hogy egyes növényeket egyáltalán nem károsítja az UV-C sugárzás)

Fentiek miatt más módszert kell alkalmazni a rovarok irtására.

 

Az UV-C sugárzás károsítja-e a sütőtököt

Kedves László! A sütni való tököt bent felejtettük a csoportszobában, amikor lámpával fertőtlenítették. Elfogyasztható-e, a gyermekek részéről? Előre is köszönöm szépen a válaszát.

Korondán László
Korondán László
2022-11-03
szakértő

Az UV-C sugárzás semmilyen károsító hatással nincs a zöldségekre, gyümölcsökre, legfeljebb a fény felé eső részük egy picit elszíneződik.

A sütőtök abszolút elfogyasztható, gyerekeknek, felnőtteknek egyaránt. Jó étvágyat kívánok hozzá!

UV-C lámpa atkák ellen

Tisztelt Korondán László Úr! Valójában én ózont termelő készüléket szeretnék bizonyos paraziták megszüntetése miatt,de ami forgalomban van ózongenerátor még nem rendelkezik magyar szabvánnyal, ezért nem engedélyezik azt használni az intézményben, ahol élek. Semmi tapasztalatom nincs ezen a téren,. Találtam egy germicid lámpát az interneten és azt írják róla, ózont is termel , így atkák ellen is kiváló. Ez valós Őn szerint? Ugyanis végig olvastam a megválaszolt kérdésekre adott válaszát és úgy gondolom, ezek a lámpák nem hatékonyak az atkák ellen. Tipust nem tudok, mert nincs leírás, csak az üzlet linkjével a termék: https://onlinestore.hu/termek/bakterium-es-virusolo-ozonos-uvc-germicid-lampa-taviranyitoval-feher/ Tisztelettel megköszönöm fáradozást, a válaszát és esetleges segítségét tanácsadásban.

Korondán László
Korondán László
2022-08-23
szakértő

A germicid lámpa nem alkalmas atkák irtására, sem az ózonmentes, sem az ózonos kivitel. A linken jelzett lámpa végképp alkalmatlan erre a célra.

Az ózongenerátor nagyságrendekkel több ózont termel, az talán hatékony lehet, de nem vagyok benne biztos. Az atkák hatékony elpusztításához arra volna szükség, hogy az egész helyiséget nagy koncentrációjú ózonnal töltsük meg, és nem tudom, hogy ez megvalósítható-e ezzel a módszerrel.

Ki kellene próbálni az említett generátort, természetesen a biztonsági előírások maradéktalan betartásával. (Helyiségben senki nem tartózkodhat az ózontermelés idején, a készülék lekapcsolása után pedig még várni kell 20-30 percig, amig elég alacsony szintre bomlik le a koncentráció. Ezután alaposan ki kell szellőztetni a helyiséget.)

UV-C lámpa ivóvíz tisztítására

Az UV-C lámpán (zárt szerkezeten) átfolyatott vízbe bele kerülhet e az egészségre káros anyag a Germicid lámpából? Gondolok itt például ózonra. Itt ózont kibocsátó vagy ózonmentes lámpát célszerű alkalmazni? Utóbbinál is van ózon kibocsátás Tudtommal. illetve ezek a készülékek valóban tudják e "sterilizálni" a vizet a kórokozóktól? Nem az egész vízvezeték rendszerre gondolok, leginkább egy csapon „sterilizált” ivóvizet szeretnék. Én ezt a készüléket találtam: https://www.viztisztitomarket.hu/uv-lampa-keszlet-viztiszitohoz-6W https://www.viztisztitomarket.hu/uv-lampa-keszlet-viztiszitohoz-12W A forgalmazó a készülékekről nem tud pontos adatokat, csak általánosságban tájékoztatni. Ön tudna e megbízható készüléket ajánlani?

Korondán László
Korondán László
2022-08-18
szakértő

A germicid lámpáról nem kerül semmilyen anyag a vízbe. A lámpa sugárzása elpusztítja az átfolyó vízben lévő vírusokat, baktériumokat. A csírátlanítás mértéke attól függ, megfelelő méretű (teljesítményű) lámpa van-e beépítve az átfolyóvíz sebességéhez képest.

A legtöbb víztisztító UV berendezésben ózonmentes lámpa működik. Néhány típust kifejezetten ózontermelő lámpával szerelnek fel (ezt jelzik is), annak nagyobb a csírátlanító kapacitása, és az ózon lebomlik, mielőtt a víz kifolyik a készülékből.

Ivóvíz kezelésére Magyarországon csak olyan készülék használható, aminek van hatósági engedélye. Nem tudom, hogy az Ön által jelzett készülékre van-e ilyen engedély, ezt a forgalmazónak kell tudnia.

Egyébként, véleményem szerint, ebben a készülékben elég kicsi lámpa van (12W), én mindenképpen komolyabb lámpával szerelt típust használnék. (40 vagy 75W-osat.)

Társaságunk már nem forgalmaz vízkezelőket, és nem tudok konkrét típust mondani, amit erre a célra javaslok.

UV-C sugár elpusztítja e a csótányt és ágyi poloskát?

Tisztelt Korodán László ! Kérdésem a következő lenne : a germicid lámpa elpusztítja-e a csótányt és az ágyi poloskát ? Ha igen akkor melyik típusú lámpát ajánlja ? Várom megtisztelő válaszát 

Korondán László
Korondán László
2022-08-17
szakértő

Sajnos a germicid lámpával nem lehet ezeket a rovarokat elpusztítani. Biztos, hogy pl. a szemükre nem jó hatással van az UV-C sugárzás, de nem is sok éri őket, mert elbújnak bármilyen résbe, repedésbe, „árnyékba”.

Termel ózont vagy nem az UV-C lámpa?

germicidal lampa kikapcsolása után mennyit kel várni, hogy kinyithassuk az ablakot.UVC sugárzással fertőtlenit közvetet módon 03 ózon gáz felhasználásával.

Korondán László
Korondán László
2022-07-29
szakértő

Ha normál, nem ózontermelő germicid lámpáról van szó, akkor a lámpa lekapcsolása után azonnal be lehet menni a helyiségbe. Ebben az esetben nincs szükség szellőztetésre, mert a levegőben érezhető enyhe ózonszag semmilyen veszélyt nem jelent az emberre. (A nem ózontermelő germicid lámpa is termel minimális mennyiségű ózont, ugyanúgy, mint pl. a szolárium-lámpa, de ennek mennyisége veszélytelen)

Ha különleges, ózontermelő lámpáról van szó, akkor a lámpa lekapcsolása után várni kell 15-20 percet, mielőtt bemegyünk a helyiségbe. Ennyi idő alatt az ózon egy része lebomlik, tehát ekkor már be lehet menni, és kinyitni az ablakokat. Ilyenkor alaposan ki kell szellőztetni a helyiséget.

Ha nem csak „csupasz” germicid lámpáról van szó, hanem valamilyen berendezésről, amiben germicid lámpa (is) működik, akkor kizárólag annak gyártója / forgalmazója által adott használati utasítás szerint kell eljárni!

Előfordul ugyanis, hogy egy ilyen berendezésben a lámpa nem ózontermelő, de van benne külön, elektromos kisüléssel gerjesztett ózontermelés, ami még több ózont is termelhet, mint egy ózontermelő germicid lámpa.

Ózontermelő-e a lámpa vagy sem?

Tisztelt Korondán László! Otthoni felhasználásra vásároltam UV2CLEAN UNI38 UV-C germicid lámpát, mely a forgalmazó leírása szerint olyan tartományban működik, hogy nem termel ózont; mégis elég szúrós, erős szag van a helyiségben a használata után. Szeretném megtudni, hogy ez normális-e és valóban nem szükséges a szellőztetés (sajnos pont olyan területről van szó, ahol nehéz átmozgatni a levegőt)? Nem káros az egészségre? Válaszát előre is nagyon szépen köszönöm!

Korondán László
Korondán László
2022-07-06
szakértő

Nem ismerem a készüléket, csak neten tudok ránézni a fotójára, így semmi érdemlegeset nem tudok mondani róla. Bármilyen komoly információt a termék gyárója, vagy forgalmazója mondhat ezzel kapcsolatban.

Ugyanakkor ránézésre úgy tűnik, valóban ózonmentes lámpa van benne, és ha a forgalmazó is ezt állítja, akkor az valószínűleg így is van.

A lámpától függetlenül egyébként egyes készülékekben van külön, elektromos kisülés által gerjesztett ózontermelés. Úgy gondolom, hogy ennél a készüléknél nincs ilyenről szó, de ismétlem: csak a gyártó/forgalmazó tud erről valós információt adni.

Azt tudni kell, hogy minden fényforrás, ami UV tartományban (is) sugároz, termel minimális mennyiségű ózont (disco lámpa, szolárium lámpa, ózonmentes germicid lámpa). Ez azonban annyira minimális, hogy mérni sem lehet, csak az emberi orr érzékeny rá, és azonnal jelzi. Az ilyen mértékű ózontermelés nem jelent veszélyt az emberre.

 

Epoxy gyantába történő növényi részek kezelése UV-C sugárzással

Üdvözlöm! Olyan kérdéssel foldulo Önhöz, hogy milyen megoldást javasolna hobbi célú csírátlanításra? Konkrétan epoxy gyantába történő növényi részek (levelek, szirmok)kezeléséhez. Köszönöm válaszát!

Korondán László
Korondán László
2022-07-02
szakértő

UV besugárzással történő csírátlanítás ott alkalmazható, ahol a teljes felületet éri a közvetlen UV fény. Tehát a levelek, szirmok mindkét oldalát kezelni kell, és úgy, hogy (több darab esetén) azok ne takarják egymást.

Anyagba nem hatol be a sugárzás, tehát ha már benne van az epoxy gyantában, akkor nem kezelhető semmilyen növényi rész.

Ózon mérése UV-C lámpa használat után

Tisztelt Korondán László! Laboratóriumi teret szeretnénk UV-fénnyel sterilizálni. A keletkező ózon mennyiségét viszont egészségügyi/munkavédelmi okokból mérnünk kell. Tud ajánlani egy kis méretű, kompakt, megbízható, laboratóriumi körülmények között is használható (pl. fertőtlenítőszer-álló) eszközt, ami megfelel erre a célra. Ha létezik hőmérővel és páratartalom-mérővel kombinált eszköz, az még hasznosabb lenne. Előre is köszönöm a segítségét!

Korondán László
Korondán László
2022-06-30
szakértő

Nem tudok konkrét eszközt az ózon koncentráció mérésére, én is a neten keresnék üzletet egy ilyen vásárlásra.

Egyébként a normál (nem ózontermelő típusú) germicid lámpák ózon kibocsátása annyira minimális, hogy gyakorlatilag nem is mérhető. Hasonló, mint sok más, UV tartományban (is) sugárzó lámpa ózontermelése, pl. szolárium lámpa.

Bár az emberi orr már ezt a kis mennyiséget is jelzi, nem jelent veszélyt a közelben tartózkodókra.

Kerti tóban lévő UV-C lámpa fénye látható-e?

Üdvözlöm, azt szeretném megtudni , hogy a kerti tóba lévő uv-c 13w izzó fénye látható -e vagy hibás lehet a trafója. Köszönöm szépen.

Korondán László
Korondán László
2022-05-15
szakértő

Az UV lámpás vízkezelő berendezések úgy vannak megépítve, hogy kívülről ne látszódjon az UV lámpa fénye.

Típuskialakítástól függően lehet olyan része a készülék házának (általában a csőcsatlakozásnál), ahol átlátszó plexi-rész található, melyen keresztül látható a lámpa kékes fénye. (Ez persze nem az UV sugárzás, tehát nem ártalmas)

Ha eddig valahol látható volt ez a fény, és most nem, akkor vagy a lámpa égett ki, vagy a működtető elektronika (trafó) nem működik.

Ha nincs ilyen átlátszó rész a készüléken, akkor soha nem látható a kékes fény, tehát így nem állapítható meg, hogy működik-e a lámpa, vagy nem.

Kútvíz fertőtlenítése

Tisztelt Korondán László, jelenleg a háztartás vizét egy kútvízzel feltöltött ~10m3 zárt víztározóból nyerjük. Szeretnénk kevesebb vegyszert használni a fertőtlenítéshez. Érdemes e már a víztározóban UV fénnyel sterilizálni a vizet vagy inkább a házba érkező csőre szerelni a germicid lámpát? 

 

Korondán László
Korondán László
2022-05-13
szakértő

Vizet UV fénnyel csak zárt, átfolyó rendszerű berendezéssel lehet kezelni.

Tartályon belül ez nem megoldható, csak abban a csővezetékben, melyen keresztül akár befolyik a tartályba, akár kifolyik onnan.

Ha a tartályba érkezéskor kezeljük a vizet, az a tartályon belül még fertőződhet, mielőtt kiengedik onnan. Ezért célszerűbb az a megoldás, amikor a tartályból történő vételezéskor kezeljük a vizet.

Tehát legjobb, ha a berendezést a kifolyó csőrendszerbe építjük be.

Sérült-e a lámpa?

Üdvözlöm! Haaz izzószálon korrodáció látszik az izzószálon, lehetséges, hogy amiatt nem működik a lámpa? Köszönettel

Korondán László
Korondán László
2022-05-08
szakértő

A germicid lámpa tulajdonképpen egy fénycső, melynek mindkét végén található egy-egy katód (izzószál-spirál)

A két katód egyforma, szabályos spirál formájú. Ha egyiken elváltozás látszik (törés, szakadás, „kitüremkedés”), az azt jelenti, hogy sérült, tehát nem tud megfelelően működni. Ennek oka többféle lehet, fizikai behatás (lámpa leesik, ütés éri), vagy elektromos behatás (túláram, túl alacsony áram).

Ilyen esetekben mindenképpen változik a lámpa működése, vagy egyáltalán nem fog bekapcsolni, vagy csak gyengén világít, esetleg villog.,

A sérült katód nem javítható, ilyenkor a lámpát ki kell cserélni.

UV-C lámpák hatékonyságának mérése

Tisztelt Korondán László, laboratóriumban felszerelt germicid lámpák működőképességének ellenőrzésére szeretnék mérőeszközt (van-e benne elég gáz, valóban a kellő hullámhosszon sugároz), tudna tippet adni ilyenre?

Korondán László
Korondán László
2022-04-06
szakértő

A germicid lámpa sugárzásának több mint 90 %-a kizárólag a 235,7nm-es hullámhosszon történik. Ez a benne lévő higany gerjesztette spektrum, soha nem változik a lámpa élettartama alatt. Ha esik, ha fúj, ez a lámpa csak ezen a hullámhosszon fog sugározni.

A lámpából a gáz akkor tud távozni, ha megreped valahol az üveg, akkor viszont nem fog világítani, csak halványan villogni, vagy még azt sem.

Tehát ha a lámpa láthatóan (szemüveggel vagy üvegen át nézve) megfelelően világít, akkor megfelelően végzi a csírátlanítást.

Ugyanakkor ezeknek a lámpáknak a hasznos élettartama 9.000 óra (nagyjából 1 év), ami után az intenzitás némileg csökken. Ennyi használat után érdemes égő cserélni a fali lámpában.

Az intenzitás pontos mérésére persze létezik műszer, de annak nagyon magas az ára, egyáltalán nem éri meg ilyet beszerezni.

 

Véletlen UV-C besugárzás

Tisztelt Korondán László! Én egy laborban dolgozok, ahol az egyik elszívó fülkében fel volt az UV is kapcsolva és én nem vettem észre a fülke fénye miatt és úgy raktam be a kezemet kb 3-5 percre, de be voltam öltözve és két pár gumikesztyű is volt a kezemen. Hosszútávon kialakulhat valami káros mellékhatás?

Korondán László
Korondán László
2021-12-30
szakértő

Az UV-C sugárzás sem normál üvegen, sem plexin, műanyag fólián nem jut keresztül.

Tehát ha az Ön kezén kesztyű volt, és a karja többi részét a ruha takarta, akkor semennyi sem érte el a bőrét az UV-C sugárzásól.

Egyébként ha kesztyű nélkül végezte volna ott a munkát, akkor annak mindenképpen nyoma lett volna: a bőr megpirosodik, megég, mint az erős nyári napon. És egyébként ugyanúgy is múlna el szép lassan, ahogy a leégés szokott elmúlni. Akkor jelentkezhetne hosszútávon probléma, ha ez a „leégés” hosszan tartó, rendszeres volna. A bőrnek ugyanis van egy speciális „emlékezete”, raktározza az őt ét UV sugárzásokat, és bizonyos esetekben, hosszabb idő után  ez bőrrákhoz vezethet.

Tehát mindenképpen óvatosan kell bánni az UV-C lámpával, tényleg csak kikapcsolt állapotban szabad mellette tartózkodni, illetve ha nem kapcsolható ki, megfelelő védőszemüvegre és bőrvédelemre mindig szükség van.

UV-C lámpák fénye áthatol az üvegajtón?

Üdvözletem, az UV-C lámpák Uv fénye áthatol az üvegajtón? Válaszát megköszönve,

Korondán László
Korondán László
2021-11-30
szakértő

Az UV-C lámpa által kibocsátott 254nm hullámhosszúságú sugárzás üvegen, plexin nem jut át. Nyugodtan lehet nézni a lámpát ablakon, üvegajtón keresztül, hacsak nem sérült az üveg valahol.

 

Információ kérés nem tőlünk vásárolt termékről

A héten vásároltam a linken található germicid lámpát, az lenne a kérdésem, ez melyik csoportba tartozik, az O3 mentes vagy O3 termelő? https://www.lampak.hu/fertotlenito-lampa-ozonnal-uvc-38w-230-taviranyito-fekete/ További kérdésem, hogy hasonló árban tud-e ajánlani O3 mentes germicid lámpát? Köszönöm!

Korondán László
Korondán László
2021-10-14
szakértő

Sajnos az Ön által vásárolt termék számomra ismeretlen, annak tulajdonságaival kapcsolatban kérem, forduljon a gyártóhoz / forgalmazóhoz.

A jelzett honlapon látható készülékről fotó alapján nem lehet megállapítani, hogy a benne lévő UV lámpa ózontermelő, vagy nem. Én azért gyanítom, hogy nem ózontermelő típusról van szó, és a típus nevében jelzett ózont egyéb módon (elektronikus kisülés) állítjá elő.

Azt egyébként tudni kell, hogy minimális mennyiségű ózont minden olyan fényforrás termel, amely UV tartományban (is) sugároz. (disco-lámpa, szolárium lámpa, stb.) Ez azonban olyan csekély mértékű, hogy gyakorlatilag kimérni sem lehet, elhanyagolható, bár az emberi orr ezt is megérzi.

Az általunk gyártott és forgalmazott termékek, melyeket lakossági (otthoni) felehasználásra kínálunk, mindig ózonmentes germicid lámpát tartalmaznak.

Kérem, látogasson el honlapunk webáruház részlegébe, ahol tájékozódhat termékeinkről és azok áráról is.

https://www.germicidlampa.hu/webaruhaz/germicid

Fényképezőgép objektív gombamentesítése

Tisztelt Korondán László! Érdeklődni szeretnék, hogy ha az UVC fény nem hatol át az üveg/átlátszó műanyag felületen, akkor milyen mértékben működhet egy fényképezőgép objektív gombamentesítésére? Van olyan UV lámpa ami sterizlizál és mégis áthatol a fent említett anyagokon?

Korondán László
Korondán László
2021-09-22
szakértő

Nem tudom, jól értelmezem-e a kérdést az objektív gombamentesítésével kapcsolatban.

Az objektív minden külső felülete kezelhető az UV sugárzással. A lencsék közötti részek – tudomásom szerint – hermetikusan be vannak zárva, ha ott bármi gomba-féle van, akkor már nagy a baj.

Elnézést kérek, ha rosszul tudom, és nem ilyen komolyan van lezárva, vagyis bejuthat a gomba.Ebben az esetben szerintem mindenképpen csak a szétszerelés segíthet, már csak azért is, mert ha a gomba el is pusztítható, azt le is kell onnan takarítani.

A gamma sugárzáson kívül nem ismerek olyan csírátlanító sugárzást, ami átjut a normál üvegen, és hatékony csíraölő tulajdonsága is van.

Kerti tó vízének kezelése UV-C lámpával

Üdvözlöm! Kerti tóba szeretnék uv-c lámpát. Hány w-os lámpát érdemes tenni egy 16000l-es lalas kertitóba. Illetve probléma lehet e abból, ha túlméretezem az uv-c lámpát. Üdvözlette!

Korondán László
Korondán László
2021-09-08
szakértő

Víz kezelése UV-C lámpával csak átfolyó rendszerű berendezéssel oldható meg. Kerti tóhoz használható UV lámpás vízkezelő berendezést akvarisztikai, kerti, vagy uszoda-berendezéseket árusító üzletekben lehet vásárolni. Ott pontosan meg tudják mondani, hogy egy adott méretű kerti tóhoz milyen kapacitású berendezésre van szükség.

Mi ilyen készülékeket nem forgalmazunk.

Az UV-C besugárzást nem lehet túladagolni, tehát semmi probléma nem keletkezik abból, ha túlméretezi a csírátlanítást.

Kell-e a védőcsövet cserélni?

Tisztelt Korondán László. Az egyik akvarisztikai üzletben azt állították, hogy a kerti tavamnál használt Aqua Nova NUVC 75 W lámpában, 3 évente szükséges a kvarc cső cseréje is, mivel "állítólag" elveszti az áteresztő képességét, és mint ahogy az üveg, nem fogja átereszteni az UV sugarakat. Megszeretném kérdezni, hogy igaz-e ez, mert még nem is hallottam ilyenről. A kvarc csövet havonta tisztítom a vízkőtől, és évente cserélem az UV-C égőt. Előre is köszönöm válaszát.

Korondán László
Korondán László
2021-06-21
szakértő

Az UV-C sugárzás gyakorlatilag mindenre hatással van valamilyen formában. A „normál” üveg nem engedi át ezt a sugárzást, csak a kvarcüveg (illetve van még olyan speciális, nem kvarc üveg, ami szintén átengedi).

Ugyanakkor a sugárzás hatással van a kvarcüveg kristályszerkezetére is, és hosszabb használat után annak áteresztő képessége (erre a sugárzásra vonatkozóan) csökken.

Mi is azt szoktuk mondani, hogy 3-4 lámpacsere után javasolt a kvarc védőcső cseréje is, mert már nem tökéletes az áteresztő képessége. Ez nem azt jelenti, hogy egyáltalán nem jut át rajta a sugárzás, de mindenképpen csökken annak mértéke.

Mivel általában évente szoktunk lámpát cserélni (folyamatos üzemelés mellett), így valóban kb. 3 évente javasolt a cső cseréje.

UV-C lámpa utólagos beszerelése családi ház központi légkondicionáló rendszerébe

Tisztelt Szakértő Úr! Házamba központi légkondicionáló rendszer szereltem. Ennek beszívó szakasza egy 60x60x100 cm-es fém csatorna. Ebbe a csatorna szakaszba a hosszanti oldalra szeretnék elhelyezni egy germicid a lámpát két 45 cm-es fénycsővel. Tehát a fénycsövek jóval az egy méteres csatornán belül helyezkednek el. Kérdésem a következő: mennyire veszélyes ebből a csatorna szakaszból kiszivárgó szórt fény? A csatorna belépő végét laza műanyag szűrő zárja. Azon valamennyire biztos átszűrődik a fémcsatorna faláról visszaverődő fény.

Korondán László
Korondán László
2021-06-11
szakértő

Az UV-C sugárzás emberre veszélyes, szemre, bőrre egyaránt. Elsősorban a közvetlen sugárzás, de ha elég erős a visszaverődés, az is okozhat problémát, főleg, ha hosszú ideig tart a besugárzás.

Az elmondottak alapján nem igazán tudom megítélni, hogy az Ön esetében pontosan mit jelent a visszavert sugárzás kiszűrődése. Ha zárt légcsatornáról van szó, akkor elvileg nem jut ki belőle a sugárzás, de nyilván az Ön megoldásában marad valami nyílás.

Műanyagon és üvegen nem jut keresztül a sugárzás, tehát ha valami ilyen takarja el a belépő véget, akkor biztonságos a rendszer.

Pedikűr eszközök sterilizálása

Kedves szakértő! Pedikűr eszközeim sterilizálásához vásároltam egy Ronney UV sterilizáló készüléket, 8 wattos, UV-C fény segítségével hatástalanítja az eszközökön lévő baktériumokat, vírusokat. A forgalmazó 5-10 perc használatot javasol, másik forgalmazó oldalán 30-45 percet javasolnak. Melyik lehet az igazság? Másik problémám vele kb. 3 hónap használat után cserélni kell a csövet benne. Ez normális napi 30 perc használat esetén? Köszönöm válaszát!

Korondán László
Korondán László
2021-05-30
szakértő

A kezelési időtartam függ a lámpa típusától, a lámpa-tárgy távolságtól, valamint attól, hogy konkrétan mit szeretnénk elpusztítani. (Minden vírus-baktérium-gomba törzs dózisigénye más és más)

A lámpa típusa adott, egy 8W (287mm hosszú) lámpáról van szó.

A távolságot max. 200 mm-re saccolom.

Ezzel a lámpával ilyen távolságból már 10 perc alatt is igen nagy dózis érhető el, a legtöbb vírus és baktérium esetében ezzel már bőven 99,99% feletti a pusztítási arány.

Ugyanakkor gombák és spórák esetében ez még csak 90%-hoz elég. Ezek esetében szükség lehet a 30 (esetleg 45) perces kezelésre.

Azt még hozzáteszem, hogy az UV sugárzás csak a látható felületeken hat, tehát amit a közvetlen sugárzás ér. Emiatt esetleg szükség lehet a tárgyak forgatására.

A lámpa élettartamát erősen befolyásolja a ki-bekapcsolások száma. Alapból egy (jó minőségű) germicid lámpa hasznos élettartama 9.000 óra, ami nagyjából egy év folyamatos működést feltételez. Gyakori(napi 3-nál több) ki-bekapcsolás csökkenti a lámpa élettartamát.

Persze a minőséget is figyelembe kell venni. Az olcsó kínai lámpák ára nem véletlenül alacsony. Ezek általában nem bírják 3-4 hónapnál tovább még akkor sem, ha nem gyakran kapcsolgatják őket.

Gyümölcslé csírátlanítása UV-C fénnyel

Kedves László! Magas savtartalmú Gyümölcslé csírátlanitására germicid lámpa? Hatása a vitaminokra? Várom szíves válaszát

Korondán László
Korondán László
2021-05-05
szakértő

Ahogy arról telefonon beszéltünk, a gyümölcslé kevéssé átlátszó az UV-C fény számára, ezért nem lehet UV vízkezelő készülékkel kezelni.

Esetleg az megoldás lehet, ha egy enyhén lejtős csúszdán engedi le a folyadékot, és az így keletkező vékony réteget felülről germicid lámpával megvilágítja. Az így elvégzett kísérlet eredménye alapján lehet esetleg ezt a módszert továbbfejleszteni, véglegesíteni.

Az UV-C sugárzásnak van valamennyi oxidáló hatása, de általában élelmiszereknél nem szokott problémát okozni (főleg ilyen rövid behatási idő alatt)

Arra vonatkozó információm nincs, hogy konkrétan a vitaminokra (vagy azon belül egyes vitaminokra) milyen hatással van a sugárzás.

Germicid lámpa használata beltéren

A germicid lámpának van egészség károsító hatása emberre,állatra,növényre?Üzemeltetése alatt lehet e a helyiségbe tartózkodni ?

Korondán László
Korondán László
2021-04-15
szakértő

A germicid lámpa által kibocsátott 254nm-es sugárzás emberre, állatra veszélyes, a bőrre is, és különösen a szemre káros! Kizárólag akkor szabad használni, amikor senki sincs a helyiségben! Szobanövények sem szeretik, különböző mértékben károsodnak tőle.

Nem csak a közvetlen sugárzás káros, hanem az indirekt, visszavert sugárzás is. Ezért az sem jó megoldás, ha pl. plafonra irányítják a lámpát, és úgy mennek be a helyiségbe annak működése közben.

Üvegen, plexin nem jut keresztül a sugárzás, tehát ablakon, ajtóüvegen keresztül semmi veszélyt nem jelent.

Osztályterem fertőtlenítése UV-C lámpával

Kedves Uram, Átlagos általanos iskolai osztályterembe (budapesti lakotelepen van az iskola, sztem panel, a 80-as években épült), szeretnénk germicid lámpát vásárolni. Sajnos a terem pontos méreteit, még nem tudom. A szülők tájékoztatatása miatt kérdezném, arról, hogy milyen tipust javasol, illetve milyen költségekkel kell majd számolnunk a működtetés soran. (szereles, karbantartás, tartozekcsere stb.) Nyilvan az anyagi lehetőségek nem minden családban azonosak , igy egy költséghatékony modellben gondolkodunk. Köszönjük válaszát.

Korondán László
Korondán László
2021-04-11
szakértő

Az UV-C/germicid lámpa 254nm-es sugárzása hatékonyan pusztítja el a mikroorganizmusokat (vírus, baktérium, gomba), ezért kiválóan használható többek között a COVID-19 elleni küzdelemben is.

Az UV-C lámpát falra szerelve vagy mobil módon lehet használni, pl. egy gurulós állványon, amit azután helyiségről helyiségre mozgathatunk.

Ugyanakkor a sugárzás emberre veszélyes, bőrre és különösen a szemre, ezért kizárólag olyankor szabad használni, amikor senki sincs a helyiségben! (és a szobanövények sem szeretik)

Tehát ha ilyen, közvetlen sugárzású lámpát szeretnének használni, azt pl. éjszakánként, illetve az órák közötti szünetekben lehet csak működtetni. Ebben az esetben is meg kell oldani, hogy a lámpák működése közben még véletlenül se mehessen be senki a helyiségbe! Ez a működtető személy, intézmény felelőssége, amit nagyon komolyan kell venni!

Vannak olyan légtisztító készülékek, melyek zárt rendszerűek, tehát nem jut ki belőlük az emberre káros sugárzás, így emberek mellett használhatók folyamatosan. A készülékben lévő ventilátor keresztülhajtja a levegőt annak belsején, és az ott működő germicid lámpa elvégzi annak csírátlanítását.

Többféle típus létezik, az általunk gyártott, illetve forgalmazott típusok megtalálhatók honlapunk webshop részében. Iskolában valószínűleg a falra szerelhető típusok jönnek inkább szóba, azt nem tudják a gyerekek véletlenül lelökni egy asztalról, polcról, szekrényről.  (UV4AIR ACTIVE50, AIR 160,

A falra szerelhető, szabadon sugárzó lámpák esetében csak az égőt kell cserélni, használattól függően 2-3 évente.

Légtisztító készülék esetén szintén a lámpát kell cserélni 1-2 évente, illetve az olyan típusokban, melyekben szűrőbetét is van (a fizikai szennyezések kiszűrésére: por, pollen, stb.) a szűrőbetét cseréjével is kell számolni, használattól függően 6-12-24 havonta.

Kérem, hogy tájékozódjanak web-áruházunkban ezekről a készülékekről, és ha további kérdések merülnek fel, örömmel állok rendelkezésre.

Üveg ajtó megszűri az UV-C sugárzást?

Kedves László Ha világít a lámpa, és egy masik szobaban vagyok, amit egy uveg ajto valaszt el akkor az okozhat e barmilyen problemat? Egy 40m3 es szobaban kb mennyi ideig kell mennie? Koszonom elore is!

Korondán László
Korondán László
2021-04-02
szakértő

A germicid lámpa sugárzása sem üvegen, sem plexin vagy más hasonló műanyagon nem jut keresztül.

Így ablakon, vagy ajtóüvegen keresztül nyugodtan bele lehet nézni a fénybe, anélkül, hogy az bármilyen veszélyt jelentene.

A jelzett méretű szobában kb. 30 percig javasolt a lámpa működtetése.

Lift fertőtlenítése UV-C lámpával

Használható-e például liftben fertőtlenítésre, nem okoz-e szemkárosodást, vagy árnyékolni kell, hogy a szemet direktben ne érje a fény?

Korondán László
Korondán László
2021-03-29
szakértő

Elvileg használható a germicid lámpa liftben is, de kizárólag olyankor, amikor senki sem tartózkodik benne!

A lámpa 254nm-es sugárzása emberre veszélyes, bőrre, de különösen a szemre káros hatással van! Nem csak a közvetlen sugárzás, hanem az indirekt, visszavert sugárzás is!

Ezért mindenképpen meg kell akadályozni, hogy  a lámpa működése közben bárki beléphessen a helyiségbe (akár liftbe is)

 

Ha meg tudják oldani azt, hogy csak időszakosan, a lift használatán kívüli időszakokban kapcsoljon be a lámpa, akkor valóban használható a belső légtér, és felületek fertőtlenítésére.

Ózonos a germicid lámpám vagy sem?

Tisztelt Korondán László Úr! Azzal a tiszteletteljes kérdéssel fordulok Önhöz, hogy a tulajdonomban lévő Tungsram 30W germicid F VOH jelzésű, régen a kórházakban alkalmazott, de új állapotú, és működő germicid cső hullámhossz adatairól érdeklődjek Önnél. Ózonos v. ózont nem termelő? Neten nem találtam! Köszönettel várom válaszát, amint ideje engedi. 

Korondán László
Korondán László
2021-03-12
szakértő

Bár annak idején én voltam a Tungsramban a lineáris fénycső termék-manager, már fogalmam sincsen, hogy mit jelent ez a kódsor.

Ugyanakkor tudom, hogy a Tungsram kizárólag lágyüvegből készített germicid lámpát, és a lágyüveges germicid csövek nem ózontermelő típusok. (valószínűleg a mellékelt kép hasonlít az Ön lámpájára)

A kvarcüvegből készült  germicid lámpáknak van két csoportja, egyik ózonmentes, a másik ózontermelő. Jelen esetben nem ezekről van szó.

Azt viszont tudni kell, hogy minden olyan fényforrás, amelyik UV tartományban (is) sugároz – disco lámpa, szolárium lámpa, germicid lámpa – minimális mennyiségű ózont azért termel a levegő oxigénjéből. Ez azonban olyan kis mennyiség, hogy műszerrel gyakorlatilag kimérni sem lehet. Ugyanakkor az emberi orr nagyon érzékeny, és ezért az ilyen lámpák működtetésekor lehet érezni ezt a jellegzetes szagot. Ez azonban teljesen veszélytelen, használata után szellőztetni sem kell.

 

Nagyon köszönöm a gyors és szakszerű válaszát. Így nyugodtabban, de azért elővigyázatosan használom a most újra használatba vett UV csövet. Nekem is úgy rémlik, hogy a Győri kórházban a kórtermi ajtók felett folyamatosan működtek ezek a lámpatestek indirekt világítással.

A germicid lámpa sugárzása emberre veszélyes, kizárólag akkor szabad használni, amikor senki sincs a helyiségben! Nem csak a közvetlen, hanem a visszavert sugárzás is veszélyes!

Sajnos Magyarországon kialakult régebben egy teljesen rossz szokás, hogy a lámpát a plafonra irányítva akkor is használják, amikor emberek tartózkodnak a szobában. (sehol máshol a világon nem követik ezt a módszert)

Ez teljesen rossz módszer, amellett, hogy minimális a hatékonysága, hosszabb távon ugyanúgy veszélyes az emberre, mint a közvetlen sugárzás.

Az UV dózist úgy számoljuk ki, hogy a lámpa intenzitás értékét megszorozzuk a behatási idővel (másodpercekben). Tehát a jóval kisebb intenzitású (közvetett) sugárzás hosszabb idő alatt ugyanazt a dózist produkálhatja, mint a nagy intenzitás (közvetlen sugárzás).

A lámpát úgy kell felszerelni, hogy a lehető legtöbb légteret és felületet közvetlen sugárzás érje, és csak akkor szabad bekapcsolni, amikor senki sincs a helyiségben!

UV-C lámpa hatása a műanyagra

Kedves László, 2020-07-09-én beszéltünk az UVC fénnyel való objektív fertőtlenítésről és Ön az alábbit írta:" Ez a sugárzás ugyanis elsősorban a műanyagokat öregíti, és a színeket fakítja." A kérdésem az lenne, hogy ez az öregítési folyamat mekkora mértékű, mennyire rongálja meg a műanyag szerkezetét? Válaszát előre is köszönöm!

Korondán László
Korondán László
2021-03-08
szakértő

Pontos adatot nem tudok. A sugárzás hatása legjobban a nyári napfény hatásához hasonló: egyes műanyagok kifakulnak, a fehér szín besárgul. Rendszeres, tartós besugárzás hatására hosszabb idő után a műanyag ridegebbé válhat.

Természetesen minden műanyagra más-más a hatás: egyes, „UV-álló” műanyagokra alig van hatással, más, „egyszerűbb” műanyagokra nagyon erős a hatás.

A fényképezőgépek esetében használt műanyagok valószínűleg viszonylag UV-állóbb típusúak, tehát nem gondolom, hogy az időnként alkalmazott UV-C sugárzás tragikus hatással lenne rájuk.

Mindenesetre egy-egy kevésbé fontos darabbal kellene kipróbálni a hatást.

Légtisztító por és pollen allergiára

Porallergiás vagyok és panellakásban élek. Az allergiámra is jó megoldás lehet a lámpa? Vannak e ezzel kapcsolatos tapasztalataik?

Korondán László
Korondán László
2021-03-05
szakértő

A germicid lámpa sugárzása elpusztítja a mikroorganizmusokat, (vírus, baktérium, gomba) ezáltal kiválóan használható a légtét és a felületek csíramentesítését, fertőtlenítésére.

A porral sajnos semmit nem tud kezdeni a sugárzás.

Azt olyan légtisztítóval kell kezelni, melyben megfelelő szűrők vannak, amik megkötik a levegőben szálló port és más fizikai szennyeződést.

Az általunk forgalmazott légtisztítók között található olyan is, melyben HEPA szűrő is található, ez a pollent, illetve hasonló méretű port is kiszűrik a levegőből. Ilyen légtisztító készülék folyamatos működtetése esetén várhatóan kisebb lesz a szobában szálló por mennyisége, és ez enyhíti a tüneteket.

https://www.germicidlampa.hu/magancelu-felhasznalas/webaruhaz/germicid/legtisztito-vigor-plus

A termékek megvásárolhatók webáruházunkban.

 

 

Műanyag tasakban lévő élelmiszer kezelése

Átlátszó, légmentessen lezárt, műanyag tasakban lévő élelmiszert baktérium mentesít a germicid lámpával való megvilágítás?

Korondán László
Korondán László
2021-02-15
szakértő

Az UV-C sugárzás sem üvegen, sem plexin, műanyag fólián nem jut keresztül.

Ebből következően ilyen edényekbe, palackba, zacskóba, tasakba zárt bármilyen termék egyáltalán nem kezelhető ezzel a technológiával.

Sterilizáló doboz használata

Tisztelt László! Szeretnék érdeklődni, hogy a sterilizáló dobozba lehet-e PLA biopolimerből készült eszközt belerakni egy újrazárható nylon tasakkal együtt? Ha igen ebben az esetben a tasak tartalmát is sterilizálja vagy tasak nélkül kell belehelyezni a műanyag tárgyat? Köszönöm!

Korondán László
Korondán László
2021-02-04
szakértő

A nylon tasak mindenképpen blokkolja az UV-C sugárzást, tehát bármilyen tárgyat csak e-nélkül szabad betenni a sterilizáló dobozba. (ha eredményt akarunk elérni)

Azt nem tudom pontosan, hogy egy biopolimer miben tér el egy normál polimertől (már UV szempontból).

Bármilyen műanyagra igaz, hogy az UV-C sugárzás hasonló hatással van rá, mint az erős nyári napfény: típusgól függően kicsit öregíti azokat, tehát a fehér szín kicsit besárgul, a színek kifakulnak, illetve egyes típusok "ridegebbé" válhatnak.

Természetesen a csak ritkán alkalmazott és rövid ideig tartó besugárzás nem okoz komoly elváltozást.

Ózonos, ózonmentes, behatási idő stb. - Sok-sok infó a gemicid lámpáról

Tisztelt László! Van néhány kérdésem. Előre is köszönöm szakértői válaszát! 1. Milyen messzire hatol el az uvc fény az uvc izzókból? Tehát mi az a távolság, aminél még biztosan megvan a fertőtlenítő hatása? 2. Milyen anyagokkal lép reakcióba az ózon? Mivel nem látom át teljesen a folyamatot, ezért kérdezek: ha pl. gyógyszertári, 70%-os alkohol a közelében van, azzal mit csinál? Nem fog felrobbanni? 3. Mi történik akkor, ha valóban hatásos UVC készüléket (és nem kifejezetten ózonosat) vegyszerrel átitatott bútorra irányítok? 4. Az ózonos és „ózonmentes” lámpák között csupán az a különbség, hogy az ózontermelés mennyisége különböző? Tehát az „ózonmentes” UVC lámpa is ugyanazon tulajdonsága miatt fertőtlenít, mint az ózonos, tehát az ózon miatt? 5. Az ételek hasznosanyag-tartalmát (pl. méznél) károsítja-e? Akár üvegen, akár nem üvegen keresztül. 6. Ha „ózonmentes” készüléket alkalmazok egy zárt szobába, akkor a kulcslyukon és kisebb réseken, ha átmegy ami képződik (ózon?), az káros lehet élőlények számára abban a helyiségben? Köszönettel: Áron

Korondán László
Korondán László
2021-01-27
szakértő

Az UV-C lámpa hatékonyságát annak intenzitásával mérjük, ha ezt az értéket megszorozzuk a besugárzási idővel (másodperc), akkor kapuk meg a dózis-értéket. A kórokozók pusztításának mértéke a közvetített dózistól fógg. Az intenzitás a lámpa típusától függ, a katalógusban megadott érték 1m távolságról értendő. A távolsággal fordított arányban, négyzetesen változik ez az érték. Egy általánosan használt 30W-os lámpa esetében úgy szoktunk kalkulálni, hogy kb. 5 méterig lehet elég hatékony, természetesen ez a behatási időtől függ.

A germicid lámpáknak két fő csoportja van, egyik az ózontermelő típus (ezt ritkán, általában csak ehhez megfelelő berendezésben használjuk) másik az „ózonmentes” típus.

Az ózonmentes lámpáról a következőt kell tudni: Minden olyan lámpa, ami UV tartományban (is) sugároz – disco lámpa, szolárium lámpa – termel minimális mennyiségű ózont a levegő oxigénjéből. Ez azonban annyira minimális, hogy gyakorlatilag kimérni sem lehet műszerrel, csak az emberi orr annyira érzékeny, hogy jelzi annak jelenlétét. Ez azonban abszolút veszélytelen, emiatt még külön szellőztetni sem kell.

Ugyanez a helyzet az ózonmentes germicid lámpával is. Használat közben tilos a helyiségben tartózkodni, annak lekapcsolása után viszont azonnal be lehet menni a helyiségbe, és szellőztetni sem kell.

Ha tehát ebből a minimális ózonból valamennyi átjutna a szomszédos helyiségbe a kulcslyukon, ajtórésen keresztül (nem jut át), azt még érezni sem lehet. Ez a veszély még komoly ózontermelő lámpa vagy ózongenerátor esetében sem állna fenn.

Nagyobb ózonmennyiség esetében fennáll annak a lehetősége, hogy az reakcióba lép különféle anyagokkal, de erről nincs pontos információt. Az ózonmentes germicid lámpa esetében nincs ilyen veszély.

Azt nem tudom, hogy az UV-C sugárzás (254nm) milyen hatással van bizonyos vegyszerekkel átitatott tárgyakra. Önmagában a sugárzás műanyagra és szépen kidolgozott fa felületekre (bútorok) öregítő hatással van, olyan, mintha nyári tűző napra tennénk ki azokat. A fehér kicsit besárgul, a színes kicsit kifakul, a szépen kezelt fa felület mattá válik, stb. Hogy ezen egy bizonyos vegyszer mit módosít, azt nem tudom, szerintem nem lehet jelentős a plusz hatás.

A germicid lámpa csírátlanító hatása nem az ózontól van (itt az ózonmentes típusról beszélek), hanem a kibocsátott 254nm-es sugárzástól, tehát annak fényétől. Ezek a sugarak roncsolják a mikroorganizmusok DNS-ét, ezáltal szaporodásra képtelenné válnak.

Az ózon ezzel szemben egészen más hatásmechanizmussal működik, mindent megpróbál oxidálni, amivel kapcsolatba lép. Veszélyessége viszont jóval nagyobb az emberre, mint az UV-C fénynek.

Élelmiszerekre nincs káros hatással az UV-C fény. Üvegen pedig nem jut keresztül a sugárzás, tehát ezen belül semmi sincs veszélyben (pl. akváriumban a halak sem)

Remélem, sikerült minden feltett kérdést megválaszolnom, ha kimaradt valami, vagy újabb kérdések merülnek fel, örömmel állok rendelkezésre.

XJ-2100 vs. UV4AIR Active50

Tisztelt Korondán Úr! 2 termékükkel kapcsolatban szeretnék érdeklődni. Az egyik az XJ-2100, a másik az Active50. Az UV-C fény fertőtlenítő hatását szeretném elsősorban kihasználni, nem szagtalanításra. A kisebb készülék pdf leírásában 0,5W teljesítményűnek írja az UV lámpa teljesítményét, míg az Active50-nél 36W. Ez hatalmas különbség. A kérdésem az lenne, hogy az XJ-2100 szinte jelentéktelennek tűnő UV-C teljesítménye mire elegendő, vagy az a készülék inkább a levegő ionizálásával fertőtlenít? Köszönöm mielőbbi válaszát.

Korondán László
Korondán László
2021-01-07
szakértő

Az Active 50 készülék elsősorban egészségügyi intézmények részére lett kifejlesztve, ahol lényegesen többféle kórokozó fordulhat elő, és általában sokkal nagyobb koncentrációban, mint egy lakásban, óvodában, irodában, stb.

Az XJ-2100 készülék ez utóbbi helyekre való, az ilyen helyeken várható kórokozó koncentrációra lett tervezve.

Első hallásra nekem is kicsinek tűnt a lámpa teljesítménye, de egy légtisztító készülék esetében magának a készüléknek a hatásfokát kell figyelembe venni. Ez függ részben a lámpa teljesítményétől, részben pedig a levegő lámpa előtti elhaladási sebességétől, valamint a belső kiképzéstől (milyen belső térben tudja besugározni a levegőt a lámpa) Konkrét laboratóriumi mérések nem állnak rendelkezésemre az XJ-2100 készülékről. Ugyanakkor mindenképpen igen hatékony kivitelnek tartom az eddigi tapasztalataink alapján (már 10 éve forgalmazzuk ezt a típust)

Néhány éve volt egy akciónk: 10 óvodába kihelyeztünk használatra XJ-2100 légtisztítókat 1-2 hónapra. Több helyről kaptuk a következő konkrét megfigyelést:

„ Abban a csoportban, ahol ilyen készülék működött az influenza szezon idején, csak 2-3 gyermek hiányzott, míg a másik csoportban, (ahol nem volt légtisztító) összesen maradt 2-3 egészséges gyermek, a többi beteg volt”

A lámpa hatékonyságát egyébként növeli az ionizáló egység által termelt aktív oxigén is, mely szintén erősen pusztítja a kórokozókat.

Fentiek alapján én nyugodt szívvel ajánlom ezt a készüléket az említett felhasználási területekre (lakás, iroda, óvoda, bölcsőde).

(Személyes megjegyzés: Kislányom tavaly kezdte az óvodát, én akkor bevittem egy XJ-2100 légtisztítót a csoportszobába. A készülék azóta is kiválóan működik, szülők és óvónők nagy örömére)

 

UV-c lámpa hatása a szemre

Tisztelt Korondàn László! Érdeklődni szeretnék hogy mi történik ha az ember 2-3 órán át tartózkodik egy helységben ahol 2db 2w germicid lampa van felszerelve. A lámpa csövek folyamatosan mentek és mi vele szemben ültünk mivel nem tudtuk h ezek a csovek fertőtlenítő lampak. Ejjelre erős szem szúrást, dagadast, gyulladást tapasztaltunk illetve bevérzett szemeket. Szemeszhez leghamarabb holnap tudok menni viszont tartok a barmely nemű károsodástól - szövődményektől. Köszönöm.

Korondán László
Korondán László
2021-01-03
szakértő

Sajnos a germicid lámpa hatására a szem kötőhártyája erősen begyullad, pont olyan tünetekkel, amiket Ön is leírt: szúró érzés, bedagadt szem, sokszor napokig alig tudja kinyitni a szemét a páciens.

Mindenképpen el kéne menni az ügyeletre, bár ők is valószínűleg csak gyulladáscsökkentőt tudnak adni rá (általában valamilyen krémet). Azért jó, ha orvos is látja, nem csak házilag kezelik a szemet.

Szerencsére általában nincs hosszú távú következménye a dolognak, a szem belső részét megvédi a szaruhártya, szemlencse, stb.

Gyors gyógyulást kívánok!

59S S1 sterilizáló doboz

Tisztelt László! Olvastam az oldalukon, hogy az UV fénynek közvetlenül kell a felületet besugározni a hatás érdekében. Szeretném megkérdezni, hogy az 59S LED sterilizáló dobozba tett tárgy pl. telefon alsó felületét hogy sterilizálja a készülék vagy forgatni kell benne a tárgyat?

Korondán László
Korondán László
2020-12-14
szakértő

Az 59S LED sterilizáló dobozban felül vannak a fényforrások, alul pedig egy tükör veri vissza a sugarakat.

Amennyiben a tárgy teljesen felfekszik a doboz alsó lapján, akkor valóban át kell fordítani azt, hogy a másik oldala is megkapja a besugárzást.

Far UV, 207-222 nm közötti sugárzás

Tistelt László! Az lenne a kérdésem önhöz, hogy a FUV-FarUltraViolet vagy Távoli UV-val kapcsolatban, van-e bármiféle tapasztalata? Emberre milyen szinten káros ez a sugárzás, lletve fertőtlenítés céljából mennyire hatásos? Válaszát előre köszönöm.

Korondán László
Korondán László
2020-11-30
szakértő

A Far UV 207-222 nm közötti sugárzási tartomány elnevezése, viszonylag új kutatási terület. Tudomásom szerint kb. 4-5 éve vizsgálják nagyobb kutatóközpontokban a hatását. Azt már lehet tudni, hogy sokkal kevésbé hatol be a bőrbe és kevésbé jut keresztül a szem szaruhártyáján (illetve a könnyrétegen), mint a „hagyományos” UV-C, 254 nm-es sugárázás. Ugyanakkor hasonló hatással van a mikroorganizmusokra, tehát csírátlanításra használható, csak gyengébb a hatása.

Úgy tudom, rendszerszerűen még nem használják, mert még mindig folyik a tesztelés, mi az a határ, ami már hatékonyan csírátlanít, de ugyanakkor még nem veszélyes emberek és állatok számára.

Amennyiben sikerül ilyen kompromisszumot elérni, az hatalmas lépés lenne előre, hiszen ilyen lámpával folyamatosan, emberek jelenlétében is lehetne pusztítani a kórokozókat.

Mi is foglalkozunk ezzel a témával, igyekszünk beszerezni ilyen, 222 nm-en sugárzó lámpákat.  Használatát csak akkor fogjuk javasolni, ha már tudomásunk lesz olyan, hivatalosan igazolt felhasználási módról, ami abszolút veszélytelen emberre-állatra.

Germicid lámpa használata

Germicidlámpát lehet használni olyan helyiségben ahol ember, kutya és növény van?

Korondán László
Korondán László
2020-11-20
szakértő

A germicid lámpa sugárzása káros emberre, állatra és növényre is.

Csak ott szabad használni, ahol ezek egyike sem tartózkodik a helyiségben!

Penész spórák, allergének, baktériumok, vírusok?

Kedves Korondán László! Azt szeretném kérdezni a germicid lámpás levegő fertőtlenítő kapcsán, hogy az esetleges penész spórákat és egyéb allergéneket is el tudja pusztítani (a baktériumokat, vírusokat, különösen a Covid-19-t és gombákat olvastam a korábbi hozzászólásokban)? Gyerek szobába szeretném tenni, ahol alszanak is, őszintén kicsit tartok tőle, bár lentebb olvastam, hogy biztonságosan használható. Viszont allergiás tünetek miatt szeretném használni a gyerekeknél. Illetve további kérdésem, hogy ha másik helyiségbe visszük át (pl amikor a mostani vírusos időkben átjönnek a nagyszülők), mennyi időre van szükség, hogy kellőképpen biztonságosan megtisztítsa a helyiséget (ami a készülék kapacitásának megfelelő méretű)? Köszönöm szépen előre is a választ! 

Korondán László
Korondán László
2020-11-20
szakértő

A germicid lámpás légtisztító készülékek alapvetően a mikroorganizmusok (vírus, baktérium, gomba, illetve ezek spórái) semlegesítésére lettek tervezve. Különféle készülékekben különféle teljesítményű lámpák működnek, tehát eszerint csírátlanító hatékonyságuk sem egyforma. Az egészségügyi intézmények (kórház, rendelő) részére készült légtisztítók nyilvánvalóan nagyobb UV teljesítménnyel rendelkeznek, mint a lakásokba, irodákba szánt típusok.

Minden vírus, baktérium, gomba törzs más-más UV dózist igényel, vannak nagyságrendi különbségek is. Jó hír az, hogy a COVID-19 vírus a kimondottan alacsony dózisigényű csoportba tartozik, tehát viszonylag egyszerű hatástalanítani az UV fénnyel.

Ön számára rossz hír, hogy a gombák (penész) nagyságrendekkel nagyobb dózist igényelnek, tehát a normál légtisztító készülékek csak csekély mértékben fogják csökkenteni ezek számát. (A spórák esetében még ennél is nagyobb dózisra van szükség) Ráadásul a penész alapvetően felületeken tenyészik, és a légtisztító készülék csak a levegőt tudja kezelni. (felületeket szabadon sugárzó germicid lámpával lehet kezelni) Megfelelő teljesítményű légtisztítóval azért elég jól le lehet csökkenteni a levegőben szálló spórákat, és az már jó eredmény.

Egyéb allergénekre az UV lámpa nincs hatással. (poratkára egyáltalán nem!)

Azok a készülékek, melyek HEPA szűrőt is tartalmaznak, kiszűrik a finom port és a pollent is.

A légtisztító készülékeknek van egy kapacitás adata is (pl. 30nm) ami azt jelenti, hogy 1 óra alatt ekkora szoba levegőjét tudják átforgatni. (Ez csak a ventilátor kapacitás, nem tévesztendő össze a fent részletezett UV kapacitással)

Tehát ha átvisszük egyik helyiségből a másikba, várhatóan 1 óra alatt fogja átforgatni annak teljes légtömegét, feltéve, hogy a helyiség mérete nagyjából megegyezik a kapacsitás értékkel.

Biztonsági kérdés:

Az általunk gyártott és/vagy forgalmazott légtisztító készülékek úgy vannak megépítve, hogy ne jusson ki belőlük az emberre káros UV-C sugárzás a környezetbe.

Konkrétan az XJ-2100 készüléket már kb. 10 éve forgalmazzuk bármiféle, az Ön által jelzett probléma nélkül.

Ez a készülék nagy népszerűségnek örvend az óvodák, bölcsődék körében, ahol kisgyermekek mellett alkalmazzák azt, anélkül, hogy veszélynek tennék ki őket.

Több visszajelzést kaptunk szülőktől, nagyszülőktől, hogy a készülék használata mellett a gyerekek jobban alusznak éjszaka.

 

 

Amennyiben további kérdések merülnek fel, örömmel állok rendelkezésre.

XJ-2100 vásárlása

Tisztelt László, a honlapon elérhető információk és a kérdésekre adott válaszok alapján fontolgatjuk egy XJ-2100 készülék vásárlását. Van némi félelmünk, bizalmatlanságunk a sugárzás miatt. Mindig lehet hiba a készülékben, mit lehet ilyesfajta probléma esetén tenni? Valós lehet az a félelem, a készülék esetleges meghibásodása során.

Korondán László
Korondán László
2020-11-20
szakértő

Az általunk gyártott és/vagy forgalmazott légtisztító készülékek úgy vannak megépítve, hogy ne jusson ki belőlük az emberre káros UV-C sugárzás a környezetbe.

Konkrétan az XJ-2100 készüléket már kb. 10 éve forgalmazzuk bármiféle, az Ön által jelzett probléma nélkül. Ez a készülék nagy népszerűségnek örvend az óvodák, bölcsődék körében, ahol kisgyermekek mellett alkalmazzák azt, anélkül, hogy veszélynek tennék ki őket. (Én is ilyet adományoztam tavaly kislányom óvodai csoportjának)

Ezek alapján nyugodt szívvel tudom ajánlani a készülék használatát.

Hány másodperc alatt csírátlanít az UVC lámpa?

Tisztelt uram! Hány másodperc alatt csírátlanít az UVC lámpa. Tehát egy légtisztító készülékben milyen közel és milyen sebességgel kell elhaladni a levegőnek a cső előtt hogy tökéletesen ellássa a feladatát.

Korondán László
Korondán László
2020-11-20
szakértő

A légtisztító készülék tervezésekor a következő adatokat veszik figyelembe:

                átáramló levegő sebessége

                légáramlat lámpától legtávolabbi pontjának távolsága

                várható kórokozók típusa

A fenti adatok alapján számítható ki, hogy mekkora UV dózis érhető el a készülékben, és az mire elég. Minden vírus-baktérium-gomba törzsnek más-más az UV dózisigénye, tehát hogy adott dózis hatására hány nagyságrenddel csökken a telepszáma. Vannak ezen belül „főbb csoportok”, tehát hasonló dózisigények, amit alapul vehetünk a tervezéskor.

A készülékeknek is többféle csoportja van, hiszen nyilvánvalóan nagyobb csírátlanító kapacitással kell rendelkeznie egy olyan készüléknek, amit egészségügyi intézménybe (kórház, rendelő, stb.) szánnak, mint egy olyannak, amit pl. lakásokban, irodákban fognak használni. Tehát a készülék tervezésekor figyelembe kell venni azt is, hogy hány LOG csökkentésre törekszünk.

Tehát ha megfelelően van megtervezve a készülék, akkor a levegő pont olyan távolságra fog elhaladni a lámpa mellett, és pont olyan sebességgel, ami szükséges a megfelelő csírátlanítás eléréséhez.

Mivel minden készülék más-más, nem lehet egységes méret és sebesség adatot meghatározni.

UV-C lámpás fertőtlenítés élelmiszerek, gyümölcsök esetén

Tisztelt Uram! Azt szeretném tudni, hogy a germicid lámpa alkalmas - e nehezen mosható gyümölcsök, zöldségek (Pl. szőlő, saláta...) illetve más élelmiszerek Pl. pékárú fertőtlenítésére és ezek esetében mennyi ideig kell tartani a fertőtlenítésnek. Köszönöm, üdv. Orosz Lászlóné

Korondán László
Korondán László
2020-11-17
szakértő

A germicid lámpa sugárzás csak ott hatékony, ahová a közvetlen sugárzás eljut. Így tehát az olyan zöldségek, gyümölcsök esetében, ahol annak belső része (szőlőfürt, saláta) takarásban van, nehezen kezelhető, illetve a belső részek egyáltalán.

A többi termék esetében is át kell forgatni azokat, hogy minden oldalról érje a sugárzás.

A kezelési idő függ a lámpa típusától, teljesítményétől, és a távolságtól.

Egy G30T8-as (30W) lámpa esetében, 1m távolságról kb. 10-15 percig kellene kezelni minden oldalát a terméknek.

Fertőtlenítés szoláriummal?

Kedves Uram! A következő kérdésem lenne Önhöz. Itthon selejtezünk és meg akarok szabadulni néhány régi dologtól. A fodrászomhoz a napokban elvittem egy régi, kis méretű szolárium készüléket, arra gondolva, hogy azzal majd sterilizálhatja az üzletet, és megvédi a vendégeket a covid vírustól. Tulajdonképpen a régi kvarcgépünket akartam elvinni hozzá, és helyette a szoláriumot vittem el, nem tudom miért, de összekevertem a kettőt. A kvarcgépet egyelőre nem találtam, tudom, hogy az ózont termel és az ózon csírátlanít. A szolárium a fodrásznál maradt. Az lenne a kérdésem, hogy a szolárium is sterilizál-e, ha azt egy ideig bekapcsolja, mielőtt egy vendég érkezne?

Korondán László
Korondán László
2020-11-16
szakértő

A szolárium-lámpa UV-A és UV-B tartományban sugároz, a germicid lámpa UV-C tartományban.

Kizárólag az UV-C tartomány az a sugárzás, ami elpusztítja a mikroorganizmusokat (tehát fertőtlenít), az UV-A, UV-B sugárzás erre nem alkalmas.

Így tehát a szolárium készülék teljesen alkalmatlan bármilyen fertőtlenítési célra.

Kamu vagy nem kamu?

T.Cím! Kérdésem, hogy a megvásárolt Brenner UVC-30 (E27) foglalatú, UV-C Germicid, fertőtlenítő, sterilizáló izzó 30W (30m2) ízzó valóban fertőtlenít-e vagy csak kamu amit írnak róla. Várom szíves válaszát. 

Korondán László
Korondán László
2020-11-15
szakértő

Sajnos nem ismerem az Ön által vásárolt terméket, így nyilatkozni sem tudok róla.

A lámpa működéséről, hatékonyságáról kizárólag a gyártó/forgalmazó tud adatokkal szolgálni. Kérem, forduljon hozzájuk az információkért.

Kínai UV-C led sterilizáló doboz

Tisztelt Korondán László! Vettem egy kb. 30X30X30 cm-es UVC sterilizáló dobozt (kínai), gyümölcsök fertőtlenítésére, de kétségeim támadtak a hatékonyságával kapcsolatban. 2 db fénycsőszerű kialakítású lámpatest van a doboz tetejébe építve, de nem fénycső, hanem LED-ek vannak benne. A leírás szerint 2X19 LED van benne, ebből csak 2X2 db (!!) sugároz 275 nm-en, 2X5 db 365 nm-en és 2X12 db 395 nm-en. (Miközben a leírás elején azt írja, hogy 200-275 nm közötti a sterilizáló hullámhossz tartomány.) Attól tartok, hogy a hullámhossz tekintetében nem szakszerűen tervezett a termék. 5W-nak írja a teljesítményt, csak USB-ről működtethető. A sugárzási intenzitást 30.000 mikroW/cm2-nek jelzi (??). A sterilizálási időt 15, 30 vagy 60 percnek ajánlja, további részletezés nélkül. Ha elhisszük, hogy legalább 4 db megfelelő hullámhosszon sugárzó LED van benne, várhatok-e érdemi felületfertőtlenítő hatást? Köszönöm a válaszát.

Korondán László
Korondán László
2020-11-03
szakértő

Sajnos nem ismerem ezt a terméket, így nem tudok felelősséggel nyilatkozni róla.

AZ UV-C LED technológia gyors ütemben fejlődik, már mi is forgalmazunk olyan dobozt, amiben ilyen lámpák végzik a csírátlanítást. Ugyanakkor a LED fényforrások egyedi intenzitása még mindig nagyon alacsony, tehát sok LED-re van szükség, és viszonylag kis távolságra lehet hatékonyan használni. (néhány cm)

Ha az összes LED között csak 2x2 db az UV-C LED (ha jól értelmeztem), azt én nagyon kevésnek tartom. A jelzett 30.000 µW/cm2 intenzitás (milyen távolságon?) nagyon szép szám, ha igaz, az használható. Véleményem szerint 4 DB LED messze nem adhat ekkora intenzitást, de ezt csak méréssel lehetne megállapítani.

Krónikus beteg a családban

Tisztelt Korondán Úr! 84 éves Édesanyámmal, aki krónikus beteg élek egy lakásban.Én egészségügyben dolgozom. Melyik típusú légtisztító , fertőtlenítő készüléket ajánlaná?/Egyszerű használat, folyamatos ott tartózkodás mellett.NAppali kb 30m2/Várom válaszát, ill. megerősítését .Tisztelettel.

Korondán László
Korondán László
2020-10-28
szakértő

A légtér csírátlanítására az XJ-2100  Frank légtisztító készülék használatát javaslom. Ez kisméretű, könnyű, tehát egyszerűen átvihető egyik helyiségből a másikba. Használata egyszerű, az emberek közvetlen közelében használható akár folyamatosan is. (éjszakára felesleges működtetni, bár sokan jelezték, hogy az alvás is jobb a friss levegőben)

Mellékelem a készülék használati leírását.

Ha a felületeket is szeretnék csírátlanítani, akkor esetleg szóba jöhet egy szabadon sugárzó fali germicid lámpa, bár ennek használatával óvatosan kell bánni. Ezt akár falra fel lehet szerelni, akár felszerelés nélkül lehet vinni egyik helyiségből a másikba, és időnként egy teljes csírátlanítást végezni.

Mellékelem ezzel kapcsolatos kiadványunkat is.

XJ-2100 légtisztító használata

Kedves László, Jól gondolom-e, hogy az XJ-2100 készülékük ózonmentes, sugárzásveszélytől mentes, akár 24 órában (emberek bent tartózkodása esetén is) használatható lámpa? Vagy csak üres helységben használatható 1 óra alatti csírátalanításra? köszönöm válaszát

Korondán László
Korondán László
2020-10-28
szakértő

Az XJ-2100légtisztító készülékből a veszélyes sugárzás nem jut ki, így emberek, gyerekek mellett is folyamatosan használható, akár 24 órában is (bár erre nincs szükség)

A készülékben van egy külön ózontermelő elektronika, mely 0,05 ppm alatti mennyiségben állít elő ózont a levegő oxigénjéből. Ez az érték még az előállítás helyén (készülék rácsa) is az előírt egészségügyi határérték alatti mennyiség, a készüléktől 40-50 cm-re már szinte nem is mérhető. A készüléken van egy kapcsoló, mellyel magas, vagy alacsony állásba kapcsolható az ózontermelés, az alacsony fokozaton szinte egyáltalán nem is érezni.

Ezt a készüléket óvodákban és bölcsődékben is rendszeresen használják gyerekek mellett, azok veszélyeztetése nélkül.

Otthoni felület- és levegő fertőtlenítés

Jó napot kívánok! Engem a germicid lámpa otthoni használatának gyakorisága érdekel. Sokat olvastam róla, szóval a hogyan használjuk kérdés tiszta már... Távirányítóval lehet beüzemelni, így biztonságosan alkalmazható. Az lenne a kérdésem, hogy milyen gyakran végezzük el ezt a fertőtlenítést? Gondolom az előszoba ahova érkezünk haza...azt minden nap? A szobák használat után sterilek, de amint megérkeztünk oda ez már meg is szűnik...jövünk-megyünk hazaértünk...így vége is, főleg ha nem egyedül lakunk... Így célszerűbb lenne egy levegőtisztítót is be szerezni ami mehet akkor is mikor ott tartózkodunk, így lenne a legbiztonságosabb (a korona vírus hazahurcolása és az otthon lévőkre terjesztése ellen)? Remélem érthetően fogalmaztam meg. Köszönöm szépen előre is a választ.

Korondán László
Korondán László
2020-10-25
szakértő

Levelében pontosan megfogalmazta, amit én is le tudok írni.

A szabadon sugárzó germicid lámpa a leghatékonyabb módja a felületek és légtér csírátlanításának. Ugyanakkor két besugárzás közötti időben semmi nem akadályozza a bejutó (személyek vagy tárgyak által bevitt) kórokozók szaporodását, illetve életben maradását.

Emiatt a legjobb módszer, ha két lámpás kezelés közötti időben olyan légtisztítót használnak, melyből nem jut ki a sugárzás, ugyanakkor a levegőben szálló kórokozókat folyamatosan gyéríti, elpusztítja.

Ilyen készülék használata mellett a lámpát naponta egyszer érdemes bekapcsolni 1-1 órára elsősorban a feltételezett „fertőzésnek” kitett helyeket, ahol gyaníthatóan a légtisztító nem tud 100%-os hatást elérni.

Honlapunkon többféle légtisztító készülék látható, ezek között van nagy hatékonyságú típus, mely főleg kórházak, egészségügyi intézmények részére lett kifejlesztve (Air160, UV4AIR Active50), valamint lakásba, irodába, óvodába, stb. helyre készült (XJ-2100 Frank, Vigor Plus)

A készülékek használati leírása letölthető a honlapról.

Amennyiben további kérdések merülnek fel, örömmel állok rendelkezésre.

Fertőtleníti-e a levegőt a légtisztító?

Tisztelt Szakértő! Melyik az a készülék, egyáltalán van-e olyan, ami fertőtlenít is, nem csak légtisztít, és biztonságosan használható munka közben működve? És melyik az, amelyiket az üzletből időnként haza tudok vinni, és otthon is tudom használni? Minden helyiséget külön kell lámpáznom a lakásban? (Az üzlet egy légterű.) Köszönöm szépen, maradok tisztelettel.

Korondán László
Korondán László
2020-10-24
szakértő

Az általunk forgalmazott légtisztító készülékek mindegyikének legfontosabb eleme a beépített germicid lámpa. Ez az áthaladó levegőben lévő kórokozókat (vírus, baktérium, gomba és ezek spórái) pusztítja, így kimondottan a levegő csírátlanítását, fertőtlenítését végzi.

Mivel a készülék zárt, nem jut ki belőle az emberre veszélyes sugárzás, így emberek, gyerekek mellett használható, azok veszélyeztetése nélkül.

Természetesen minden helyiséget külön kell kezelni, vagy úgy, hogy helyiségenként külön készüléket használunk, vagy egy készüléket viszünk át egyikből a másikba.

Egyes típusok falra szerelendők, de vannak asztalra, padlóra állítható készülékek is, melyeket egyszerűen haza is lehet vinni.

Honlapunkon többféle készülék is látható, ezek között van nagy teljesítményű, kórházak, egészségügyi intézmények részére kifejlesztett típus, valamint hétköznapi használata (lakás, iroda, óvoda, kis üzlethelyiség) készült kivitel is. Előbbi csoportba tartozik az Air160 és UV4AIR Active50 készülék, az utóbbiba az XJ-2100 Frank, valamint a Vigor Plus.

A készülékek használati leírása letölthető honlapunkról.

Családi ház fertőtlenítése UVC lámpával - otthoni karantén miatt

Jó napot kívánok! Pedagógusként, sajnos én is megfertőződtem a koronavírussal. Jelenleg karanténban vagyok, otthonunkban. Egy nagy, 2 szintes (220nm) családi házban lakunk 4en: férjem, 2 kamasz gyermekem és én. Kérdésem, h.mit javasolna házunk fertőtlenítésére, hogy családtagjaim lehetőleg elkerüljék a betegséget. Köszönöm válaszát! Jó egészséget!

Korondán László
Korondán László
2020-10-20
szakértő

Sajnálom, hogy megfertőződött, remélem, enyhe tünetekkel átvészeli a betegséget.

A szabadon sugárzó germicid lámpa hatékonyan pusztítja el a felületeken megtapadt, vagy a levegőben szálló kórokozókat, így a COVID-19 vírust is. Csak akkor szabad használni, amikor senki sincs a helyiségben, viszont ezzel szisztematikusan végig lehet fertőtleníteni az egész házat. Fontos, hogy csak a közvetlen sugárzás hatékony, tehát egy-egy helyiséget több irányból is szükséges lehet besugározni.

Mellékelem kiadványunkat germicid falilámpákról, melyeket akár falra lehet szerelni, akár mobil módon vinni egyik helyiségből a másikba.

A légtisztító készülékekben egy ventilátor hajtja keresztül a levegőt, és belül a germicid lámpa csírátlanítja azt. Mivel a készülék zárt, nem jut ki belőle az emberre veszélyes sugárzás, így emberek mellett is használható folyamatosan, akár 24 órában is. Így a helyiség levegője folyamatosan kezelhető, a benne lévő kórokozók száma folyamatosan csökkenthető, illetve (ha nincs utánpótlás), teljesen eltüntethetők azok.

Többféle ilyen készüléket forgalmazunk, illetve gyártunk is, ezek honlapunkon, illetve webáruháhzunkban megtekinthető, megvásárolhatók. Letölthető a használati utasításuk is. Vannak falra szerelhető típusok, asztalra, vagy padlóra állíthatók.

www.germicidlampa.hu

https://www.germicidlampa.hu/magancelu-felhasznalas/webaruhaz/germicid

Amennyiben további kérdések merülnek fel, örömmel állok rendelkezésre.

Gyors  gyógyulást kívánok!

XJ-2100 légtisztító 20-25 nm-es helyiségre

Tisztelt Cím! A GER. LÉGTISZTÍTÓ XJ-2100 FRANK Negatív ionos légtisztító UV-C fénnyel, ventillátorral készülék megfelel-e egy 20-25 nm nagyságú helység vírusmentesítésére?

Korondán László
Korondán László
2020-10-20
szakértő

Az XJ-2100 légtisztító készülék 30nm-es helyiségre van méretezve, ekkora légtömeget tud átforgatni 1 óra alatt (2,5-3m belmagasság esetén)

A benne lévő germicid lámpa csírátlanítja az áthaladó levegőt, tehát elpusztítja a benne lévő vírusokat, baktériumokat, gombákat.

Mellékelem a készülék használati leírását.

UV4AIR Active50 orvosi rendelő légfertőtlenítésére

Tisztelt Hollandimpex csapat! Érdeklődnék, hogy a UV4AIR ACTIVE50 készülék alkalmas-e orvosi rendelő levegőjének fertőtlenítésére úgy, hogy közben a rendelőben folyik a munka? Fontos kritériumok, hogy ne képződjön ózon, és UV-C fény sem juthat ki a készülékből. Összehasonlítva az Önök "UV4AIR ACTIVE50" típusú készülékét egy "Beghelli Sanifica Aria 30" készülékkel (https://lumenet.hu/beghelli-sanifica-aria-30-uv-c-levegotisztito) tudja ugyanazokat a kritériumokat, csak nagyobb teljesítménnyel?

Korondán László
Korondán László
2020-10-19
szakértő

Köszönöm érdeklődését.

A UV4AIR Acitve50 légtisztító készülék kimondottan alkalmas orvosi rendelő légterének csírátlanítására. A készülék zárt, tehát nem jut ki belőle a veszélyes UV-C sugárzás, így emberek mellett használható folyamatosan, akár 24 órában is.

Pontosan ugyanazon az elven működik, mint az Ön által jelzett készülék. Ugyanakkor egyrészt nagyobb teljesítményű UV lámpa működik benne (24W helyett 36W-os) valamint a készülék hossza is kedvezőbb. Ebben ugyanis hosszabb szakaszon halad a levegő a germicid lámpa mellett, tehát a behatási idő is hosszabb, ami a dózis növekedését jelenti. (dózis = lámpa intenzitása x behatási idő)

Az ózonnal kapcsolatban azt tudni kell, hogy minden olyan lámpa, ami UV tartományban (is) sugároz – disco lámpa, szolárium lámpa, germicid lámpa – termel minimális mennyiség ózont a levegő oxigénjéből. Ez azonban annyira minimális, hogy gyakorlatilag kimérni sem lehet, csak az emberi orr érzékeny, és érezheti annak jelenlétét. Tehát a készülék közvetlen közelében (10-20 cm-en belül) esetleg lehet érezni ilyen szagot, de ez semmiféle veszélyt nem jelent az ember számára, még gyerekeknek sem.

Légtisztító készülék otthonra

Tisztelt Korondán Úr! 72 m2-es otthonunkban szeretnénk légtisztítót használni, baktérium-, vírusmentesítésre. A legfőbb helyiségek 2 db 18 m2-es szoba és 19 m2-es nappali. Mivel Crohn beteg vagyok, gyengébb immunrendszerrel, szeretném a véleményét kérni, hogy mit javasol. Segítő együttműködését előre is köszönöm. 

Korondán László
Korondán László
2020-10-19
szakértő

Köszönöm érdeklődését.

Többféle légtisztító készüléket forgalmazunk, illetve az egyik típus mi gyártjuk.

Ezek mindegyike germicid lámpával működik, tehát a rajta áthaladó levegőt az UV-C sugárzás csírátlanítja, semlegesíti a benne szálló mikroorganizmusokat (vírus, baktérium, gomba)

Mivel minden egyes helyiséget külön kell kezelni, és ezek között max. 20nm a legnagyobb, gyakorlatilag bármelyik készülékünk megfelelő lehet a célra.

A különféle típusokban más-más méretű (tehát teljesítményű) UV lámpa működik, ez meghatározza a csírátlanítás mértékét.

Általános (lakás, óvoda, iroda) szintű csírátlanításra nagyon megfelelő az XJ-2100 készülék, mely kis méretű, könnyű, asztalra, polcra, kis szekrénykére helyezhető.

Komolyabb csírátlanítási szintet jelen a Vigor-Plus készülék, melyben nagyobb az UV lámpa, valamint van benne szénszűrő, HEPA-szűrő, tehát a csírátlanításon kívül a fizikai szennyeződéseket is megköti. Nagy méretű, padlóra állatható készülék.

A UV4AIR Acitve50 és az AIR160 készülékek magas csírátlanítási szintet biztosítanak, elsősorban egészségügyi intézmények részére javasol a használatuk (rendelők, klinikák, kórházak). Az első saját gyártású készülék, 36W lámpa működik benne, a második holland gyártmány, 60W lámpával. Mindkettő falra szerelendő, illetve az utóbbihoz létezik fém állvány is, így az mobilan is használható, vihető egyik helyiségből a másikba.

Mindegyik, fent felsorolt légtisztító megtalálható honlapunkon (webáruház), részletes használati leírásuk is letölthető onnan. (Az XJ-1100-as típus nagyon kis helyiségekhez használható, UV lámpa kicsi benne, és ventilátor sincs benne. Ezt nem javaslom)

Ételes doboz külső felületének fertőtlenítése

Üdvözlöm. Olyan sterilizáló, v. fertőtlenítő lámpát keresek, ami alkalmazható 30 db ételszállítótól érkező lefóliázott étel külső sterilizálására. Amely készüléken az van feltüntetve, hogy 360fokos, az azt jelenti, hogy nincsenek leárnyékolt felületek, hanem mindenhol éri a vírusölő hatás a tárgyakat, ugye? Hűtőszekrényben alkalmazható? Köszönöm a választ

Korondán László
Korondán László
2020-10-17
szakértő

Nem tudom, milyen az a készülék, amin „360 fok” van feltüntetve, kérem, ezt pontosítsa.

A szabadon sugárzó germicid lámpa alkalmas arra, hogy a közvetlenül besugárzott felületeket csírátlanítsa. A lefóliázott étel külső kezelésére használható, feltéve, hogy félidőben átfordítják azt, hogy minden felülete megkapja a kezelést.

Mellékelem kiadványunkat germicid falilámpákról.

Hűtőszekrényben azért nehéz használni ilyen lámpát, mert valahogy be kellene vezetni az elektromos áramot is hozzá. Egyébként használható, de ott is sok árnyékos felület marad, hiszen a sok tárgy (élelmiszer) kitakarhatja egymást.

Mennyi a minimális távolság a szabadon sugárzó UVC lámpától?

Beszereztünk egy Osram AirZing 1x36W germicid lámpatestet ózon mentes UV-C fénycsővel, melyet munkaruházat és védőfelszerelés fertőtlenítésére használnánk. Az a kérdésem, hogy van-e minimális távolság, melyet tartani kell a fénycsőtől (nyilván nem ér hozzá semmi, de elég magasra van akasztva a ruházat, ezért kérdezem)?

Korondán László
Korondán László
2020-10-16
szakértő

A germicid lámpa gyakorlatilag fénycső, és mint ilyen „hideg fényforrás”. Ez azt jelenti, hogy a max. 40W csövet működés közben kézzel meg lehet fogni, az nem forró (mint például az izzólámpa)

Tehát ennek megfelelően akár kézzel is tesztelhető, milyen anyag (papír, különféle szövetek, anyagok) mennyire melegedhetnek fel a lámpától, mennyire közel lehet tenni őket a működő fénycsőhöz.

Átjut-e az UVC fény az üvegen?

Üdvözlöm! A munkahelyemen (intenzív osztály) kaptunk egy UV4AIR MOBIL30 gurulós állványos germicid lámpát. Szeretném megkérdezni, hogyha működik a készülék, tegyünk - e az üvegfalakra sötétítést. Az osztályon minden kórterem üvegfallal van ellátva, és gyakran az üres, fertőtlenítendő szoba melletti kórteremben folyik a munka. A dolgozók biztonsága miatt szeretnék választ kapni a kérdésemre. Válaszát előre is köszönöm!

Korondán László
Korondán László
2020-10-16
szakértő

Köszönöm érdeklődését.

A germicid lámpa által kibocsátott 253,7 nm-es sugárzás sem üvegen, sem plexin vagy hasonló műanyag lapon nem jut keresztül. Ezért ablakon, ajtóüvegen, üvegfalon keresztül nyugodtan bele lehet nézni a lámpába, semmilyen káros következménye nem lesz. (A lila fény, amit látnak, nem az UV-C sugárzás, az nem látható)

Fontos megjegyezni, hogy az üvegnek, üvegfalnak végig folyamatosnak és zártnak kell lennie, mert ha vannak benne rések, illesztési hézagok, azon átjuthat a sugárzás.

XJ-1100-as készülék használata

Tisztelt Korondán László! Idős szüleinknek szeretnénk a lakásba légtisztítót venni. A légtisztítót több célra szeretnénk: gyenge tüdőhöz levegő tisztítása, enyhén nedves lakás részekben előforduló penészgomba kiszűrésére, baktériumok és vírusok mentesítésére. Az oldalon láttam egy lakossági használatra való légtisztítót XJ-1100 típust. Ez a fenti igényekre alkalmas? Ugye nem bocsát ki semmit ami káros lehetne az egészségre? Előre is köszönöm segítségét.

Korondán László
Korondán László
2020-10-09
szakértő

Köszönöm érdeklődését.

Az általunk forgalmazott légtisztító készülékek semmilyen, az egészségre káros anyagot nem bocsátanak ki. Biztonságosan lehet őket használni lakásban, irodában, óvodában és bölcsődében is az emberek, vagy kicsi gyerekek mellett.

A készülékben lévő germicid lámpa elpusztítja a levegőben szálló mikroorganizmusokat (vírus, baktérium, gomba), így többek között a penészgombát is.

A penésszel az a baj, hogy az alapvetően nem a levegőben él, hanem valamilyen felületen tenyészik, ezt a felületet a légtisztító készülék nem érinti, azt nem tudja kezelni.

A levegőben szálló spórákat pusztítja valamennyire, de ez sem teljes mértékű. Sajnos a gombák elpusztításához (penész) nagyságrendekkel nagyobb UV dózisra van szükség, mint a vírusok, baktériumok esetében, és a spóráknak még ennél is nagyobb a dózis-igénye.

Tehát az általános légtisztító készülékek el fognak pusztítani valamennyi spórát és levegőben szálló penészgombát, te nem várhatunk ettől tökéletes eredményt.

Mindenesetre lesz hatása, a levegő mindenképpen frissebb, egészségesebb lesz, mint ennek használata nélkül.

Az Ön által jelzett XJ-1100 készülék elég kicsi, hatásfoka is korlátozott. Ebben a készülékben nincs ventilátor, tehát csak a szobában tapasztalható természetes légmozgás juttatja keresztül rajta a levegőt. (Inkább csak nagyon kis helyiségbe, vagy kiegészítőként szokták használni)

Ennek a komolyabb „testvére” az XJ-2100 készülék, amiben az UV lámpa is nagyobb, és egy ventilátor hajtja keresztül rajta a levegőt. Így tehát ez aktívan végzi folyamatosan a légkezelést, egy óra alatt átforgatja a 30nm-es helyiség levegőjét. Az Ön által leírt felhasználásra, én mindenképpen ezt a készüléket javaslom. Mellékelem mindkét készülék használati leírását. Ha további kérdések merülnek fal, örömmel állok rendelkezésre.

Légtisztító készülék ízeltlábúak elpusztítására

Tisztelt Ügyintéző! GER. LÉGTISZTÍTÓ XJ-1100 vásárlásán gondolkodom. Főleg kisebb ízeltlábúak ellen(hangyák, pókok) szeretném kérdezni, a készülék elpusztítja ezeket? 2 kis szobam van a lakásban. Ha egyik szobában üzemeltetem a készüléket csukott ajtóknál, akkor a másik szobában tartózkodhatok kutyával? Köszönöm! 

Korondán László
Korondán László
2020-10-08
szakértő

A kérdéses termék egy légtisztító készülék, ami friss, csíramentes levegőt bocsát ki. Mivel a készülék zárt, veszélyes sugárzás nem jut ki belőle, így emberek mellett is használható folyamatosan. Mivel semmilyen veszélyes sugárzás nem jut ki belőle, így más élőlényekre, rovarokra sem jelent veszélyt, nem hogy nem puszítítja, de még csak nem is riasztja őket. Így az ilyen készülék az Ön által jelzett célra nem alkalmas.

Anyatej fertőtlenítése ékszer készítéshez

Tisztelt Uram! Különleges kérdéssel fordulok önhöz! Szeretném az Uv-c sterilizáló hatását nem.megszokott anyagon használni, de előtte szeretném megkérdezni hogy működhet e? Tehát az anyag: anyatej lenne. Kérdésem az hogy Ön szerint hasznalható e a fény a tej maximális csírátlanítására ahhoz hogy az elméletben steril tejet kétkomponensű epoxi gyantával keverve ékszert kaphassak! Ha nem akkor mivel csírátlaníthatom a tejet maximálisan hogy elkerüljem a gyantán belüli romlást penészesedést, barnulást! Köszönöm megtisztelő és segítő válaszát!

Korondán László
Korondán László
2020-10-06
szakértő

Sajnos már a kicsit zavarosabb víz kezelése is problémás az UV fénnyel. Ennél kevésbé átlátszó folyadékon nem jut keresztül a sugárzás, tej esetében ez kb. 0%. Így sajnos tej kezelésére nem alkalmas ez a technológia.

Mi a különbség az UV-C lámpa, és az ózongenerátor között?

Mi a kulonbseg az UV-C lámpa, és az ózongenerator között?

Korondán László
Korondán László
2020-09-29
szakértő

Az UV-C lámpák egyik csoportja ózonmentes, másik csoportja ózontermelő.

Az ózonmentes UV-C lámpa 253,7 nm-en sugároz. Ez a hullámhossz roncsolja a mikroorganizmusok (vírus, baktérium, gombák) DNS-ét, ezért kiválóan használható az ilyen lámpa csírátlanításra.

A sugárzás emberre veszélyes, bőrre, szemre káros, ezért csak akkor szabad használni, ha senki sincs a helyiségen. A lámpa lekapcsolása után azonnal be lehet menni a helyiségbe, megszűnik a veszély.

Ha valakit véletlenül ilyen sugárzás ér, kötőhártya gyulladás lesz a szemén, a bőre pedig megég, mint túlzott napozáskor (dózistól függően)

A fény hatására az anyagok (elsősorban műanyagok, fa bútorok) felülete öregedhet, mint a nyári napra kitett tárgyak esetében: a fehér kicsit besárgul, a színes kicsit kifakul.

Megvédeni kívánt tárgyakat le kell takarni.

Az ózontermelő UV-C lámpa 185 nm-en is sugároz, ez a hullámhossz ózont termel a levegő oxigénjéből.

Az ózon egy rendkívül agresszív gáz, mindent próbál oxidálni. Emiatt csírátlanításra használható, elpusztítja a mikroorganizmusokat.

Emberre sokkal veszélyesebb, mint az UV-C fény (253,7nm)! Kisebb dózisban fejfájást, orrvérzést, nagyobb dózisban tüdővizenyőt, és ezáltal akár halált is okozhat!

A lámpa lekapcsolása után még várni kell 20-30 percet, amíg annyira lebomlik a maradék ózon, hogy be lehet menni, és alaposan kiszellőztetni a helyiséget.

Ózon használata esetén arra is figyelni kell, hogy a helyiség ajtaja, ablakai jól záródjanak, mert különben a kiszivárgó gáz a helyiségen kívül is veszélyes lehet!

Az ózon sokkal nagyobb mértékben öregíti az anyagokat, mint az UV-C fény! Egyes műanyagokat elporlasztja, „megeszi”!

Megvédeni kívánt tárgyak letakarása nem ér semmit (hiszen az alá is bejut a gáz), azokat ki kell vinni  a helyiségből.

Az ózongenerátor nem lámpával fejleszt ózont, hanem elektromos kisülés útján állítja azt elő.

Nagyságrendekkel több ózont lehet így előállítani, mint lámpával.

A feni veszélyek miatt lakásba, otthonra nem szoktuk javasolni ózon használatát.

XJ-2100 és UV4AIR Active50 összehasonlítása

Tisztelt Korondán László! Az XJ-2100 Frank készüléket szeretném összehasonlítani az UV4AIR-rel. A letölthető dokumentumokban nem találok olyan részletes információt a ventilátor teljesítményéről, levegő átáramlás mennyiségéről illetve az UV lámpáról, mint a másik termék esetében. 15-25 m2-es rendelő helyiségbe elegendő teljesítményű az XJ-2100, vagy érdemes az UV4AIR-t választani? Válaszát, előre is köszönöm

Korondán László
Korondán László
2020-09-13
szakértő

Az XJ-2100 készülék általános használatra készült, leginkább lakásba, irodába, óvodába, bölcsődébe javasolt a használta. A UV4AIR Acitve50 készülék, bár a felsorolt helyeken is jól használható, inkább egészségügyi intézmények részére készült. Az előbbi ventilátor kapacitása kb. 30 nm-re van méretezve, az utóbbié 50 nm-re. Ez azt jelenti, hogy egy óra alatt ekkora helyiség levegőjét forgatja át a készüléken. (normál, 2,5-3 m-es belmagassággal számolva). A két készülék közötti legnagyobb különbség az UV csírátlanítási hatékonyságban rejlik: az XJ-2100 készülékben kb. 10W-os UV lámpa működik, a UV4AIR-ben 36W-os. Fentiek alapján orvosi rendelőbe (vagy annak váróhelyiségébe) mindenképpen a UV4AIr készülék használatát javaslom.

Tengeri akváriumban UVC lámpa csere

Tisztelt uram. A tengeri akváriumban szeretném kicserélni az UVC lámpát UV szűrőben strerilizálóban. Nem tudom eldönteni, hogy UV hullámhossz 253,7 nm ózonmentes vagy 187 nm ózonnal lámpát válasszam. Melyik a hatékonyabb az akvárium szempontjából. Erre vonatkozó adatot egyik gyártó sem tüntet fel a termék adatai között. Válaszát előre is köszönöm.

Korondán László
Korondán László
2020-09-07
szakértő

A készülék specifikációját kell alapul venni. Ha a szűrőberendezésben gyárilag nem ózontermelő lámpa van, akkor azt kell csereként is beletenni, ha ózontermelő (185nm-es), akkor azt. Ha a készülék nem ózontermelő lámpa használatára készült, akkor az ózonos lámpa nem is tudja megfelelően kifejteni hatását, és semmi értelme a változásnak. Teljesen más a felépítése az ózontermelő lámpát használó készüléknek.

Nagy valószínűséggel az Ön készüléke esetében ózonmentes UV lámpára van szükség. Egyébként a megfelelően épített ózonmentes UV lámpás vízkezelő berendezés is tökéletesen elvégzi feladatát.

Az más kérdés, hogy a készülékbe be nem kerülő részecskék semmilyen kezelést nem kapnak, még ózonos készülék esetében sem (pl. az akvárium falán, köveken, stb. megtelepedett alga)

UVC fény a COVID elpusztítására

Tisztelt Uram! Az AIR160, ill. az UV4AIR50 légtisztítók alkalmasak-e a légtérben esetlegesen lévő COVID vírus elpusztítására? ( folyamatos üzemben, max 50nm területű helyiségekben) Várom válaszát. 

Korondán László
Korondán László
2020-09-01
szakértő

Igen, a készülékben működő germicid lámpa semlegesíti az abban áthaladó levegőben található vírusokat, baktériumokat. A COVID-19 UV dózis szempontjából egy könnyen kezelhető vírus, viszonylag alacsony a dózis-igénye.

Air 160 légtisztító használata tanteremben

Most rendeltem Önöknél egy AIr 160-as légtiszítót kislányom osztályába. Arról érdeklődnék, hogy ezt pontosan hogy kell majd az osztályban használni. Egész nap működjön, vagy szünetben legyen bekapcsolva. Köszönöm. 

Korondán László
Korondán László
2020-09-01
szakértő

A légtisztító készülék úgy csírátlanítja folyamatosan a levegőt, hogy közben nem jut ki belőle a veszélyes sugárzás. Így emberek mellett, folyamatosan lehet használni. Éppen az a lényege, hogy a közelben lévő személyek által kilélegzett levegőben esetlegesen előforduló kórokozókat pusztítsa folyamatosan, ezáltal csökkentve az átfertőzés veszélyét.

Tehát a készüléket mindaddig működtessék, amíg valaki a helyiségben tartózkodik. Amikor már mindenki elhagyta a helyiséget, még hagyják működni kb. 1 órát, amíg a maradék kórokozókat is semlegesíti, majd utána kapcsolják ki.

A készülék egyébként folyamatosan, 24 órában is működhet, erre tervezték. Be lehet állítani, hogy nappal nagyobb, éjjel kisebb teljesítménnyel működjön.

Légtisztító 50 m2-re

Az 50 m2 felületre alkalmas légtisztító után érdeklődöm. A készülék kevés ózont termelő germicid lámpával felszerelve mennyibe kerül? E készüléknél a ventilátor szállító kapacitása mi módon csökkenthető, azaz a beszívott levegő UV-C fényben tartózkodási ideje mi módon növelhető? A készülék tetején kiáramló levegő mennyi ózont tartalmaz (ppm v. mgram/m3) ?

Korondán László
Korondán László
2020-08-31
szakértő

Az Air160 légtisztító készülék (holland gyártmány) falra szerelhető, 50nm helyiségre van méretezve. A berendezés ózonmentes germicid lámpával van szerelve, tehát elvileg ózonmentes. Ugyanakkor minden olyan lámpa, ami UV tartományban (is) sugároz, termel minimális mennyiségű ózont a levegő oxigénjéből. (szolárium lámpa, disco lámpa is) Ez azonban annyira kis mennyiség, hogy gyakorlatilag kimérni sem lehet, csak az emberi orr érzékeli.

Ez a készülék beállítható magas, vagy alacsony fokozatra, ami tulajdonképpen a ventilátor sebességét állítja be. Tehát ha alacsony fokozatra állítjuk, akkor lassabban halad át a levegő a készüléken, a részecskék tartózkodási ideje megnő. Mivel a lámpa teljesítménye nem változik, a készülék hatásfoka így magasabb lesz, mint a magas fokozaton.

Honlapunkon látható egy másik, hasonló készülék is, a UV4AIR Active50, mely saját gyártású. Ezen a készüléken viszont nem lehet állítani a ventilátor fokozatát, csak egy ki-bekapcsoló gomb van rajta.

Gyermekorvosi rendelő fertőtlenítése

Tisztelt Uram! 75 négyzetméteres gyermekorvosi rendelőbe kekesek levegő és felület fertőtlenítő készüléket. 75 négyzetméterben maga a rendelő, váró, védőnői szoba, mellékhelységek vannak. Germicid lámpás, csak ózonos....? Köszönöm segítségét 

Korondán László
Korondán László
2020-08-30
szakértő

Köszönöm érdeklődését.

A germicid lámpa hatékonyan csírátlanítja mind a légteret, mind a felületeket, melyet a közvetlen sugárzás ér.

Mellékelem kiadványunkat germicid falilámpákról, melyben több hasznos információ található azok felszerelésével és használatával kapcsolatban. Egy kis táblázat segít meghatározni, hogy adott helyiség-méret esetén hány lámpa használata javasolt.

Leggyakrabban használt típus a GA30 nyitott lámpatest, melynek hossza kb. 1m, és 30W lámpa működik benne. Mivel a sugárzás emberre veszélyes,  csak akkor szabad használni, amikor senki sem tartózkodik a helyiségben. (praktikusan éjszaka)

Vannak olyan légtisztító készülékek, melyekben szintén germicid lámpa működik, de mivel ezek zártak, nem jut ki belőlük a veszélyes sugárzás. Emiatt emberek mellet is használhatók folyamatosan, akár 24 órában.

Egy ventilátor hajtja keresztül a levegőt a készüléket, és belül a germicid lámpa csírátlanítja azt.

Szintén mellékelem két ilyen készülék használati leírását. Mindkettő falra szerelhető, és 50nm-es helyiségre van méretezve.

Az Air160 holland gyártmány, időnként kapunk belőle szállítmányt. Most éppen van belőle raktáron. A UV4AIR Active50 saját gyártású készülék, 1-2 hetes határidővel tudjuk szállítani. A termékek megvásárolhatók webáruházunkban, illetve amelyik nincs raktáron, előjegyezhető.

Létezik ózontermelő germicid lámpa is, de mi azt, magasfokú veszélyessége miatt, nem javasoljuk ilyen célra.

Amennyiben további kérdések merülnek fel, kérem, jelezze.

Informatika terem - padok, billentyűzetek, egerek fertőtlenítése

Tisztelt Korondán Úr! Javasolja-e iskolai informatika terem fertőtlenítését UV-C készülék(ek)kel? Fő cél a padok, billentyűzetek és egerek fertőtlenítése lenne. A terem 8x5 m alapterületű, 3 m magas. Ha igen, milyen készüléket javasol? Én úgy képzeltem el, hogy 4-5 armatúrát szerelnénk fel germicid fénycsövekkel a mennyezetre, melyet időzítve kapcsolnánk, esetleg kulcsos kapcsolóval. Ez így működhet? Milyen távolságig lehet hatásos az UV-C sugárzás?

Korondán László
Korondán László
2020-08-29
szakértő

Alapvetően jó az elgondolás, a helyiség általános légterének és felületeinek kezelésére ez megfelelő.

Viszont a billentyűzet és egér a „legfertőzöttebb”, valószínűleg. Jó lenne, ha ezeket nem plafon-magasságból sugároznák be, hanem a lámpákat alacsonyabbra lógatnák be, ha ez megoldható. A sugárzás intenzitása a távolság négyzetével változik, tehát minél közelebb van a tárgy a lámpához, annál rövidebb idő alatt érhető el ugyanaz a dózis.

Létezik olyan eszköz, amit rá kell borítani a billentyűzetre, és rövid idő alatt csírátlanítja azt. Persze sok számítógép esetében ezt macerás lenne egyenként elvégezni.

2-3 méteres távolságból legalább 30-40 percig kellene besugározni azokat.

Azt azért tudni kell, hogy a sugárzás hatással van sok tárgyra, elsősorban a műanyagokra. Öregíti azokat, elsősorban a színük változik: a fehér kicsit besárgul, a színes kifakul.

Sérült germicid lámpás készülék

Kedves László! Érdeklődni szeretnék, hogy ha egy fodrászatban használt UV-C eszköz sterilizáló (típus: http://www.agv-group.com/en/arredamento-salone/hairdressing-furniture/sterilizer/sensor/ fedele pókhálósra repedezett, illetve egy része fekete ragasztóval lefedett volt, akkor jelenthetett-e veszélyt a kisfiamra amennyiben mellette 40-50 cm-re volt bekapcsolt állapotban hajvagás közben? Megtisztelő válaszát előre is köszönöm!

Korondán László
Korondán László
2020-08-11
szakértő

A germicid lámpa sugárzása emberre veszélyes, szemet, bőrt védeni kell. Ha egy készülékben ilyen lámpa működik, akkor azt működés közben kinyitni nem szabad, illetve ha sérül a burkolata, azt meg kell javítani, vagy kicserélni.

Nem tudom, jól értem-e a pókhálósra repedezett kifejezést: van-e konkrét nyílás a repedések mentén, vagy csak az anyagában látszik a pókhálósság. Ez utóbbi esetben nem jut ki a sugárzás.

Ha a ragasztószalaggal teljesen le van fedve a „sérült” rész, akkor ott szintén nem jut ki a sugárzás.

Ha mégis kijutott volna a sugárzás (és olyan erősséggel, hogy az veszélyes legyen), akkor mindenképpen észrevették volna utólag, hogy begyullad a gyermek szeme. Ha nem tapasztaltak ilyet, akkor nem érte őt (annyi) sugárzás, hogy az veszélyes legyen.

Termel-e ózont a légtisztító készülékem?

Tisztelt Korondán László! Szeretném a segítségét kérni! Idén márciusban vásároltam egy légtisztító készüléket( Sencor SHA 8400WH). Egy 30-35 négyzetméteres helyiségben használjuk, tulajdonképpen egész nap. Viszont most értesültem arról, hogy az uv-c lámpa ózont termel és nem szeretnék bajt okozni a kisgyermekemnek és magunknak. Viszont nem találtam információt arról, hogy mennyire lehet ez káros számunkra. Köszönöm a segítségét előre is! 

Korondán László
Korondán László
2020-08-09
szakértő

A germicid lámpák egy csoportja ózontermelő, a többi ózonmentes típus.

Az ózontermelő típusokat (elvileg) kizárólag zárt berendezésekben használják, a veszélyes ózon nem jut ki a környezetbe.

Az Ön által vásárolt készülékben is ózonmentes germicid lámpa működik, használata teljesen veszélytelen.

Ugyanakkor minden olyan lámpa, ami UV tartományban (is) sugároz – pl. disco lámpa, szolárium lámpa – termel minimális mennyiségű ózont. Ez annyira kis mennyiség, hogy gyakorlatilag ki sem lehet mérni, csak az emberi orr jelzi azonnal a jelenlétét.

Mivel Ön eddig nem is érezte az ózon jellegzetes szagát, (csak most értesült a tényről), ez valószínűleg annyira minimális mennyiség, hogy az csak a készüléken belül volna érezhető. (vagy a szénszűrő elnyeli, ha van benne ilyen)

Tehát nyugodtan használhatja a készüléket, sem kisgyermekének, sem saját magának, vagy másoknak nem jelent semmiféle veszélyt.

Jelentős ügyfélforgalom esetén légtisztító használata

Tisztelt Korondán Úr! Irodánk ügyfélforgalmat bonyolít le kb.30nm. A klíma használata illetve rossz idő esetén be kel csukni az ajtót, ezen esetben nem veszélyes használni az uv fertőtlenítőt? Használnánk télen is az influenza járványok idején. Ön melyik gépet ajánlaná tiszta szívből? Várom megtisztelő válaszát.

Korondán László
Korondán László
2020-08-07
szakértő

Az UV lámpás légtisztító egy zárt készülék, nem jut ki belőle az emberre veszélyes sugárzás. Így az emberek mellett használhatók folyamatosan, hatékonyan csírátlanítva a helyiség légterét.

Többféle germicid lámpás légtisztítót forgalmazunk, de (mostanában) időnként egy-egy típus raktárkészlete még az előtt fogy ki, mielőtt az új szállítmány beérkezne. Ezért folyamatosan változik termékválasztékunk ebből a termékcsoportból.

Jelenleg a holland gyártmányú AIR160 légtisztító készülék, valamint a saját gyártású UV4AIR Active50 típus vásárolható meg webáruházunkban. Mindkettő falra szerelhető, magas csírátlanító hatásfokkal rendelkező készülék.

Szintén megvásárolható a kis szobába (pl. gyerekszoba), vagy kiegészítőként alkalmazható XJ-1100 légtisztító.

Germicid lámpa hatása a szemre

Tisztelt László ! Kérdésem hogy mekkora UV-C dózis okoz maradandó szemkárosodást akár vakságot? Sajnos belenéztem egy mobil csőoszlopra szerelt 16 darab Philips G30 T8 típusú 30W lámpatestbe kb. 1 m távolságból. Nem tudtam hogy mi az !!! Szerencsémre csak pár másodpercig bámultam amíg körbejártam, majd kb. másfél perc múlva távoztam. Ez történt úgy délutan 2 körül, éjjel fél egykor arra ébredek hogy patakzik a könny mindkét szememből sem kinyitva sem csukva nem volt jobb egészen hajnalig amikor végre abbamaradt. Nem dagadtam fel de a szuró érzés megmaradt egész másnap délelőtt mintha apró homokkal lett volna tele, aztán lassan elmúlt. Nem tudom hogyan kell számolni a dózist amit elszenvedtem de nagyon érdekelne hogy ez okozott-e maradandó károsodást, létezik-e bármiféle kezelés vagy már késő, ez 3 napja történt. Előre is köszönöm válaszát!

Korondán László
Korondán László
2020-07-23
szakértő

16 db 30W lámpa az már jó sok! A működtető legelemibb felelőssége, hogy megakadályozzon ilyen baleseteket!

A germicid lámpa okozta kötőhártya gyulladás valóban kb. 3 napig is eltarthat, és nagyon kellemetlen, szúró érzéssel jár.

Azt, hogy ennek van-e további következménye, csak egy szemész orvos tudná megállapítani, nem szeretnék találgatni.

Úgy tudom, hogy a szemlencse és a könnyréteg valamennyire gátolja az UV-C sugárzás bejutását a szem mélyebb részeibe,  de ezekről pontos adatot nem tudok.

Kérem, hogy mindenképpen ellenőriztesse a szemét egy szakorvossal.

 

Árt-e a növényeknek az UVC fény?

Tisztelt László! A germicid lámpa (irodai) használata közben lehetnek-e virágok, növények a helységben vagy nem? Előre is köszönöm a válaszát!

Korondán László
Korondán László
2020-07-17
szakértő

Köszönöm érdeklődését.

A szabadon sugárzó germicid lámpa használata esetén a szobanövényeket lehetőleg el kell takarni, vagy másik helyiségbe vinni. Nem tesz jót a sugárzás a növényeknek, van, amelyik jobban bírja, van, ami kevésbé.

Ha zárt rendszerű germicid lámpás légtisztító készüléket használnak, az egyáltalán nem árt a növényeknek (sem).

Ózonos vagy nem?

Tisztelt Uram! A lámpa, amit vátótársam használ, a következő adatokkal rendelkezik:Teljesítmény: 40W – Fénycső típusa: 2db T8 20w G13 589mm fénycső (185 nm) – Fertőtleníthető térfogat: 80-100 légköbméter – Fertőtleníthető helyiség terület: 40-50 négyzetméter – Ajánlott működési idő: min. 15-60 perc – Feszültség: 220-240V AC Reggelente nagyon szúrós szag fogad a rendelőben. Másik rendelőben is dolgozom, ott is van másfajta germicid lámpa, de sose érzem a szagát. Esetleg az egyik ózonos, a másik pedig nem? 

Korondán László
Korondán László
2020-07-16
szakértő

Köszönöm érdeklődését.

Léteznek ózontermelő és ózonmentes germicid lámpák. Az ózontermelő típusok viszonylag nagy mennyiségű ózont termelnek, az a szint már veszélyes az ember számára. Ilyet csak zárt rendszerű berendezésekben szoktak használni.

Az ún. ózonmentes típusok is termelnek valamennyi ózont a levegő oxigénjéből, ugyanúgy, mint minden UV tartományban (is) sugárzó lámpa, mint. pl. a szolárium lámpa, disco lámpa. Ez azonban annyira minimális mennyiség, hogy műszerrel nem is lehet igazán kimérni, csak az ember orra nagyon érzékeny.

A fali germicid lámpákban használt égők általában ózonmentes típusok, tehát ha termelnek ózont, az csak minimális mennyiség, veszélytelen. (T8 lámpa G13 fejjel mindenképpen ózonmentes)

Annak, hogy egyik több, másik kevesebb ózont termel csak az lehet az oka, hogy az egyik hatékonyabb, másik kevésbé az UV sugárzás szempontjából.

9.000 működési óra (kb. egy év folyamatos üzemelés) után a germicid lámpa intenzitása csökken, például ez is oka lehet a jelenségnek.

Attól is függ a lámpa minősége, hogy melyik gyártó gyártja: elvileg a lámpák egyformák, de azért vannak minőségi különbségek.

Légmentesen zárható edényben germicid lámpa?

Mennyire alkalmazható egy légmentesen zárható edényben a germicid lámpa? Az albérletem jelentősen párásodik és hobbi fotósként féltem az objektívjeim gombásodását. Arra gondoltam, hogy egy légmentesen zárható dobozba tárolnám az objektíveket, amelyeket néha UV fénnyel fertőtlenítenék. A kérdésem az lenne, hogy az UV fény képződése mellett keletkezik ózon is az eszközből és ha igen, akkor a légmentes tárolás felnyitáskor veszélyes lehet az emberre? Segítségét előre is köszönöm!

Korondán László
Korondán László
2020-07-09
szakértő

Vannak ózontermelő és ózonmentes germicid lámpák. Az általánosan használt germicid lámpák ózonmentesek (ezt esetleg vásárláskor  tisztázni kell az eladóval)

Ugyanakkor minden olyan fényforrás, ami UV tartományban (is) sugároz, termel minimális mennyiségű ózont a levegő oxigénjéből (disco lámpa, szolárium lámpa is ilyen) Ez azonban olyan minimális mennyiségű, hogy kimérni sem lehet, csak az emberi orr érzi. Ez a kevés is szinte rögtön lebomlik, hiszen az ózongáz nagyon instabil, hamar leadja a harmadik oxigén atomot.

Ha jól értem,  lezárt dobozban szeretné használni a lámpát. Ebben az esetben még minimálisabb oxigén áll rendelkezésre, hogy ózon legyen belőle. Tehát semmiféle ózonveszélytől nem kell tartani.

Azt azért érdemes kipróbálni, hogy maga az UV-C sugárzás milyen hatással van az objektívekre!

Ez a sugárzás ugyanis elsősorban a műanyagokat öregíti, és a színeket fakítja. Olyan, mintha erős tűző nyári napon tartanánk a tárgyakat.

Germicidlámpás fertőtlenítés 12 Volt-ról?

Tisztelt Szakértő!Kedves László! Végig olvasva a kérdéseket nem találtam semmilyen járművekre vonatkozó kérdést, tömegközlekedésre utalóakat sem, pedig ez a terület pandémia szempontjából mindenki számára érthetően különösen fontos. Kérem fejtse ki részletesen mit ajànlana egy taxi gèpkocsi esetèn az üzembentartónak. Köszönettel fáradozásáért: Pásztor Istvàn Az Ön szakértő vàlaszaiból eddig az derült ki számomra, hogy UV-C fertőtlenítést csak otthon, biztonságos körülmények között, műszak végén tudok végezni. Így mobil, 12 voltról működő készüléket teljesen hiábavaló keresnem.A LED UV-C gyenge sugárzási hatékonysággal bír a leírtak szerint, valamint szàmolva az emberre veszélyes hatásokkal az igazàn hatékony eszközök közelében nem maradhatnak személyek. Marad a fertőtlenítőszeres törölgetés mint lehetőség? 3D felületek (kapaszkodók,kilincsek)

Korondán László
Korondán László
2020-06-18
szakértő

Köszönöm érdeklődését.

A germicid lámpa fénycső, és mint ilyen, az elektromos hálózatról előtét közbeiktatásával működik.

12 vagy 24V egyenáramú áramforrás esetén speciális inverterre volna szükség a lámpa működtetéséhez, és ez nem egy egyszerűen beszerezhető egység.

Mi ilyet nem forgalmazunk, és valójában nem tudom, hol lehet ilyet beszerezni. Biztosan van, mert elektronikában már bármi megoldható, de mi ezzel nem foglalkozunk.

A LED technológia (UV-C tartományban) már létezik, de még eléggé gyerekcipőben jár. Remélhetőleg ez is gyorsan fog fejlődni, hasonlóan a világítós LED technológiához, és akkor azzal sok probléma megoldható, ami a fénycsöves technológiával nem, vagy csak nehezen.

 

Plafon felé világító armatúra

Tisztelt Korondán László! A rendelőintézetben ahol dolgozom, sok évvel ezelőtt minden germicid lámpát a mennyezet felé fordítva szereltek fel a falra, akkor még nem itt dolgoztam. Egy idő után a lámpák használatát megszüntették. Most a koronavírus miatt felmerült a lámpák reaktiválása, és az a kérdésem hogy ennek az indirekt, plafonról visszaverődő fénynek van -e elegendő hatása? Véleményem szerint éjszakai időpontra programozható direkt fény jobb lenne. Úgy gondolom, hogy az indirekt UV fény nem elég hatásos a mikroorganizmusok ellen, viszont ahhoz meg elég, hogy a dolgozók bőre és kötőhártyája megszenvedje. Tisztelettel: Dr. Dögei László

Korondán László
Korondán László
2020-06-17
szakértő

Köszönöm érdeklődését. Igen, sajnos a lámpák nem jól vannak felszerelve! Sajnálatos „Hungaricum” ez a felszerelési mód, nem találkozni ilyennel máshol a világban.

A germicid lámpák által kibocsátott sugárzás emberre veszélyes, csak akkor szabad használni, amikor senki sincs a helyiségben. Ha a plafonra irányítják, akkor is éri az ember valamennyi visszavert sugárzás. Mivel minden felület, falfesték, másmilyen mértékben veri vissza az UV-C sugárzást, azt csak konkrét méréssel lehetne megállapítani, hogy pontosan mennyi ez a reflexiós sugárzás, de mindenképpen jelen van. Mivel az UV dózis az intenzitás és a besugárzási idő szorzata, hosszú időn keresztül tartó alacsony intenzitású sugárzás is lehet olyan káros, mint a rövid ideig tartó magas intenzitású (közvetlenül lámpába nézés)

Ez elsősorban a szemre káros, de ha tartósan és gyakran éri a bőrt, az talán még veszélyesebb is lehet. A bőr ugyanis „emlékszik” az UV sugárzásra, az felhalmozódik, és akár észrevétlenül is esetleg bőrrákot okozhat.

Miközben ez a módszer káros az emberre, hatékonysága nagyon csekély! Komoly, pusztító hatása a mikroorganizmusokra csak a lámpa fölött van, tehát csak azokat a „szerencsétlen” vírus és baktérium egyedeket fogja károsítani, amik véletlenül a lámpa fölé keverednek. A felületeken lévő kórokozókra meg egyáltalán nem lesz hatással.

A lámpákat tehát úgy kell felszerelni mennyezetre, oldalfalra, hogy a lehető legtöbb felületet és légteret közvetlen sugárzás érje.

A lámpákat lehet manuálisan is kapcsolni, de éjszaka időzítővel is működtethetők. (Arra azért vigyázni kell, hogy ha pl. áramszünet miatt módosul a kapcsolás időpontja, nehogy olyankor kapcsoljanak be a lámpák, amikor emberek tartózkodnak a helyiségben. Van erre is megoldás.)

A mellékelt kiadványunkban több hasznos információ található a lámpák felszerelésével, használatával kapcsolatban.

Rendelési időben, emberek mellett olyan légtisztító készülékeket lehet használni, melyek zártak, nem jut ki belőlük a veszélyes sugárzás. Egy ventilátor hajtja keresztül a levegőt, és a belül lévő germicid lámpa csírátlanítja azt.

Egy ilyen készülékről is mellékelem a használati leírást.

Amennyiben további kérdések merülnek fel, örömmel állok rendelkezésre.

 

UV-C lámpák méretezése légcsatornába

Kedves László. Szeretnék érdeklődni az UVC lámpák méretezésével kapcsolatban. Ha légcsatornában szeretném alkalmazni hogyan számoljak, hogyan számolja ki mekkora teljesítményű lámpák szükségesek? Előre is köszönöm

Korondán László
Korondán László
2020-06-09
szakértő

Légcsatornába építendő UV egység méretezésének alapja: légcsatorna metszetének mérete (szélesség, magasság), valamint a légszállító kapacitás.

Ezen adatok alapján egy speciális cél-szoftver számítja ki, hogy milyen típusú UV lámpából hány darabot, milyen elrendezésben kell beépíteni, hogy a kívánt csírátlanítási szint elérhető legyen. Szintén ez a program határozza meg a szükséges kill-zóna méretét is, vagyis hogy milyen hosszú szakaszt kell beépíteni.

Ha Önnek szüksége van ilyen UV egységre egy adott légcsatornába, a fenti adatok alapján elkészítjük a tervet és ajánlatot a UV4AIR berendezésre.

Tényleg sterilizálom a rendelőmet UV-C lámpával?

Szép jó napot. UVC lámpát vettem 30 w 253,7 nm. Érdekelne hogyan tudom leelenőrizni hogy tényleg sterilizálom-e a rendelőmet vele? 16 m2, és 2 m magas helyiségben mennyi ideig hasson a lámpa? Nagyon szépen köszönöm a válaszát.

Korondán László
Korondán László
2020-06-04
szakértő

Az UV lámpa hatásfokának ellenőrzése pont ugyanolyan módszerrel végezhető, mint bármely más fertőtlenítő, csírátlanító módszeré: meg kell mérni a kórokozók mennyiségét (cfu) egy adott helyen a csírátlanító kezelés előtt, és utána. Ezt a tesztet erre szakosodott laboratóriummal lehet elvégeztetni (pl. Wessling Kft.)

Mivel minden vírus, baktérium, gomba törzsnek más és más az UV dózisigénye, valamint az sem mindegy, milyen mértékű a fertőzöttség, nem könnyű meghatározni a minimálisan szükséges besugárzási időt.

Általánosságban beszélve, orvosi rendelőben 1-3 órás besugárzást szoktunk javasolni. Időzítő használata esetén pl. éjféltől kettőig, háromig szokták beállítani a kezelés idejét.  

UV-C fertőtlenítő doboz

Kedves László, Ön szerint az alábbi teljesítményű uvc doboz 15 perces fertőtlenítési idővel (ajánlott csak 3 perc, de én 15 perccel használom) történő használata elegendő lehet-e csíra mentesítésre, esetleg covid19 védelemre. A lámpa használható-e közvetlenül a fogyasztásra szánt élelmiszerekre, van-e káros hatása az azt elfogyasztóra? (pl zöldség, pékáru, felbontott lekvár stb) Köszönöm válaszát. Adatok : UVC LED Mennyiség 40 db Az UV-C intenzitása 1543 uW / cm2 UV-C (UV-C dózis) intenzitás 1,543 (mW / cm2) -ig X 180 (s) = 2 777 J / m2 (277 740 uW / cm2) Termékméret: 32 x 26,9 x 15,4 cm (szélesség x hossz x magasság) Hullámhossz 260–280 nm

Korondán László
Korondán László
2020-06-04
szakértő

Köszönöm érdeklődését, és különösen köszönöm az adatokat.

Az az igazság, hogy a nemrégen megjelent LED UV-C „készülékek” esetében a gyártók/forgalmazók „illedelmesen” hallgattak a lámpák intenzitását illetően, pedig az az alapvető mutatója egy ilyen fényforrás hatékonyságának.

Nem tudom ugyanakkor, hogy a megadott adatok mennyire reálisak, azért én szívesen megmérném a tényleges értékeket. Tudomásom szering a LED UV-C lámpák teljesítménye még csak mikro-wattokban mérhető, a jelzett értékek nekem elég magasnak tűnnek.

Legyünk pozitívak, és higgyük el, hogy a lámpák intenzitása valóban ekkora.

Én a 253,7 nm-re vonatkozóan ismerem a csírátlanítási adatokat. Ismereteim szerint a germicid hatás 264nm-en a legerősebb, tehát a 260-280nm hullámhossz tartománynak hasonló csírátlanító hatásának kell lennie, mint a 253,7nm-nek. (260-270 között mindenképpen, 270-280 között kevésbé)

Ha minden fenti adat valós, akkor a 3 perc alatt elért dózis bőven elegendő szinte mindenfajta vírus-baktérium esetében 3-4-5 LOG csökkentés elérésére. Köznyelven ez nagyjából tökéletes fertőtlenítést jelent.

Persze nagy jelentősége van a lámpa-tárgy távolságnak, valamint annak, hogy a teljes felületet éri-e a besugárzás. LED esetében én néhány centiméternél nagyobb távolságra nem gondolok.

Ha megadja a készülék típusát, márkáját, én is utánanézek további részleteknek.

Élelmiszerek esetében nem kell tartani attól, hogy azokra bármilyen káros hatással volna az UV-C besugárzás.

Mástól vásárolt UV-C berendezés - Ózonos vagy nem

Kedves László! Fogorvosi rendelőmbe 253,7 nm hullámhosszúságú UVC sugárzást kibocsájtó lámpát szereltettem. Az önnek feltett kérdésekre adott válaszaiból úgy értelmeztem, hogy ezen a hullámhosszon működő lámpák nem termelnek ózont. A lámpa használati útmutatójában az áll, hogy használata után a helységben szellőztetni kell. Használat után furcsa szag is van a helységben. A szellőztetést be is tartom. Végül is mitől van a szag? Aggódnom kéne esetleg a szag okának egészségkárosító hatása miatt? Válaszát előre is köszönöm.

Korondán László
Korondán László
2020-05-31
szakértő

A germicid lámpák között vannak ózonmentes és ózontermelő típusok. Az ózontermelő típusokat általában csak olyan berendezésekben szokták használni, ami zárt rendszerű, és abból már nem jut ki ózon.

A falra szerelhető germicid lámpákba általában ózonmentes lámpát szoktak szerelni, hiszen ózontermelő lámpát nyitott lámpatestben használni nagyon veszélyes volna.

Elvileg persze nem kizárt, hogy valamelyik gyártó/forgalmazó ózontermelő típussal szállítsa a falilámpát, de ilyet ritkán látni.

Nem tudom, Ön melyik cégtől és milyen típus vásárolt, így nem tudom biztosan azt mondani, hogy a lámpa nem ózontermelő. Ha az van leírva a használati utasításban, hogy szellőztetni kell, akkor annak nyilván megvan az oka.

Kérem, forduljon a termék gyártójához/forgalmazójához.

Egyébként azt tudni kell, hogy minden lámpa, ami UV tartományban (is) sugároz, termel minimális mennyiségben ózont a levegő oxigénjéből. Ez azonban valóban minimális mennyiség, műszerrel kimérni sem lehet, csak az érzékeny emberi orr jelzi. Ilyen lámpa pl. az ózonmentes germicid lámpa, disco-lámpa, szolárium lámpa is. Ezek használata esetében nincs szükség szellőztetésre.

UV egység légkondicionálókban

Tisztelt Konrád Lászó Úr! Egy olyan kérdéssel fordulnék Önhöz, hogy légkondícionáló készülékek telepítésével és karbantartásával foglalkozom. Mostanában felmerült az igény, hogy a légkondícionálok által keringetett levegőt fertőtleníteni is lehessen UV fénnyel. A piacon kapható és már telepített készülékek töbsége nem rendelkezik ilyen funkcióval. A kérdésem az lenne, hogy van-e lehetőség, egy már telepített készülék esetén, utólag UV sterilizáló funkció beépítésére? Válaszát előre is köszönöm!

Korondán László
Korondán László
2020-05-28
szakértő

Kiépített légcsatorna esetén van lehetőség arra, hogy utólag beépítsünk egy UV csírátlanító egységet. A kisebb légkondicionáló berendezésekben sajnos általában nagyon kevés hely van ahhoz, hogy egy hatékony UV egységet szereljünk bele. Egyes készülékeknél megoldható, hogy „valami UV” megoldást beleszereljünk, de ez is nagyon kis hatásfokú. Ugyanakkor a helyiségben külön működtetett UV lámpás légtisztító készülék hatékonyan tudja csírátlanítani a levegőt. Így a klímából befújt levegőt ugyan nem kezeljük közvetlenül, de a helyiség levegőjét általánosságban igen. Légtisztító készülékeink megtekinthetők honlapunkon, és megvásárolhatók web-áruházunkban. www.germicidlampa.hu

Szellőzőrendszerbe épített UV egység utólag

Tisztelt László szellőzőrendszerek kivitelezésével foglalkozom(hővisszanyerős, higroszabályzós). Szeretném megtudni van e olyan készülékük amit egy szellőzőrendszerbe utólag is be lehetne szerelni és persze van e értelme, érdemes e foglalkoznom ezzel a lehetőséggel. Ez a fejlődő világ egyre több kihivást , lehetőséget vár el. Várom válaszát. 

Korondán László
Korondán László
2020-05-27
szakértő

Mint arról telefonon beszéltünk, természetesen megoldható, hogy a légcsatornába UV egységet építsünk be. Ehhez legelőször szükség van a következő adatokra: légcsatorna metszetének mérete, légszállító kapacitás. A beépítéshez szükség van egy kb. 1-2m hozzáférhető szakaszra a légcsatornán, ezt bontjuk meg, és építjük be az egységet.

Zárt üzlethelyiség levegő fertőtlenítése

Tisztelt Korondán László Úr! Szeretném kérdezni, hogy van két üzletünk, az egyik egy Plázában, a másik egy zárt üzlethelyiség, ahol van klíma. Szeretném tanácsát kérni, hogyan tudjuk fertőtleníteni az irodáinkat úgy, hogy a kollégák egészségét meg tudjuk őrizni. Válaszát előre is nagyon köszönöm! 

Korondán László
Korondán László
2020-05-21
szakértő

Germicid lámpás légtisztító készülék használatával folyamatosan csírátlanítható a helyiség levegője. Mivel a készülék zárt, nem jut ki belőle az emberre veszélyes sugárzás, így az embere mellett használható.

Jelenleg két típust forgalmazunk, mindkettő falra szerelhető, 50nm helyiségre van méretezve. Egyiket Hollandiából szerezzük be (Aetaire) a másik saját gyártású készülék (UV4AIR Active50)

Mellékelem mindkét készülék használati leírását. Mindkettő megvásárolható webáruházunkban.  Aetaire készülékből most van néhány raktáron, és júliusban érkezik a következő szállítmány, UV4AIR Acitve50 készüléket folyamatosan gyártjuk, kb. 2-3 hetes szállítási határidővel tudjuk szállítani.

UV-C fertőtlenítés kutya, macska miatt

Tisztelt Doktor Úr! Van értelme itthonra beszereznünk egy germicid lámpát/izzót, fertőtlenítés céljából, és ha igen, milyen típust válasszunk (lámpatest, teljesítmény). Lett egy kutyánk, és nagyobbnak érezzük az esélyét, hogy kintről kórokozók kerülhetnek be a lakásunkba, és most nem csak a koronavírusra gondolok. 

Korondán László
Korondán László
2020-05-20
szakértő

Köszönöm érdeklődését, és a Doktor uras megszólítást. Nem vagyok doktor, semmilyen orvosi képzettségem nincsen. Kizárólag az UV-C sugárzással kapcsolatos kérdésekhez értek, és így kapcsolódok a kórokozók elpusztításának témájához.

Lakásban általában nem szoktam javasolni a germicid lámpa használatát, mert egyrészt veszélyes (a sugárzás emberre káros), másrészt a bútorokat, műanyag felületeket öregíti.

A jelenlegi járványos időszakban viszont nagyon sokan használják otthon ezt a lámpát.

A sugárzás valóban hatékonyan pusztítja el a vírusokat, baktériumokat, gombát, azokon a helyeken, amit a közvetlen sugárzás ér. Amennyiben Ön úgy dönt, hogy ilyen lámpát használ, biztosítani kell, hogy a lámpa használatának idején senki (se ember, se állat) ne tartózkodjon a helyiségben. Meg kell akadályozni, hogy akár véletlenül is bárki (kisgyerek, idős ember, vendég, állat) bemenjen, aki nem tud erről a veszélyről. (szobanövények sem szeretik)

A lámpát úgy kell elhelyezni, hogy a kezelendő felületekből és légtérből a lehető legtöbbet közvetlen sugárzás érjen. Alkalmanként 20-30 perces besugárzási időt javaslok.

A mellékelt kiadványban található néhány hasznos információ a lámpa felszerelésével és használatával kapcsolatban. Leggyakrabban használt típus a GA30 lámpatest, melynek hossza kb. 1m, és 30W lámpa működik benne.

Ez a lámpa webáruházunkban is megvásárolható, ára 30.480 Ft (+ szállítási költség)

LED-es UV-C berendezés, telefon, kulcsok, billentyűzet fertőtlenítésére

Tisztelt Korondán Úr, olvasgattam a honlapon a kérdéseket és válaszokat. Ezek alapján az alábbi eszközök hogyan használhatóak biztonsággal, ha ember nem lehet a közelben, mert akár súlyos károsodást is szenvedhet az ember ezen lámpák használata során? Illetve mivel ezek kézi eszközök, nyilván fogni is kell őket... A két típus, aminek a nevét alább írom, alkalmas teljesítményét tekintve bármire? - 59S X1-BAT hordozható akkus UV sterilizáló és fertőtlenítő készülék, UV-C - XUV-103 kézi UV fertőtlenítő Válaszát előre is köszönöm szépen!

Korondán László
Korondán László
2020-05-20
szakértő

Köszönöm érdeklődését.

Nem ismerem pontosan ezeket a készülékeket, most a neten néztem meg az ismertetőt róluk. Az egyik mindenképpen LED fényforrásokat tartalmaz, a másikban nem vagyok biztos. A LED UV-C fényforrás ugyan már egy létező termék, de intenzitása annyira alacsony, hogy hatékony csírátlanítás csak nagyon kis távolságról, nagyon hosszú időtartam után várható. („Szégyenlősen” ezen lámpák intenzitásáról minden termékismertetőben hallgatnak)

A másik készülékben talán nem LED van, mert ott 254nm-es sugárzást írnak, és úgy tudom, hogy a LED-el inkátt a 260nm feletti sugárzást lehet előállítani.

Mindenesetre, ha ez valódi germicid lámpa (kis fénycső), akkor is annyira kicsi az intenzitása, hogy szintén nagyon közelről, sokáig kell végezni a besugárzást. (Bár nem annyira sokáig, mint LED-el)

Tartós besugárzás emberre mindenképpen veszélyes ezen a  hullámhosszon. Ha nem veszélyes, akkor pedig nem hatékony.

Tehát ha rövid ideig kézben tartjuk ezeket (és nem nézünk bele), akkor valószínűleg nem éri komoly sugárzás a kéz bőrét. Ha viszont a kezet nem éri erős sugárzás, akkor az azt jelenti, hogy a kezelendő tárgynak még közelebb kell lennie a lámpához, mint a kéznek. Tehát nagyjából annak felületén.

Konkrét adatok hiányában én sem tudok konkrétabbat írni. Én mindenesetre semmiféle csírátlanítást  nem bíznék egy ilyen készülékre.

UV-C lámpa folyamatos használata ember jelenléte közben

Tisztelt Uram! A germicid lámpa használható szobában folyamatosan a plafon felé fordítva, úgy hogy a lámpatest csak felfelé , függőleges irányba engedi ki a fényt? http://friss-levego.hu/?gclid=CjwKCAjwh472BRAGEiwAvHVfGoGpvEGkSadx-4N7pm3rYczmo6t16L490GjZRPJN8Ir52oprGYT64RoCKf8QAvD_BwE Ilyen lámpára gondolok, mely a klíma előtt belépő levegőt fertőtleníteni. A mennyezetről visszaverődhet az UV C fény? Köszönöm válaszát. 

Korondán László
Korondán László
2020-05-19
szakértő

Az UV-C sugárzás emberre, állatra veszélyes, szemet és bőrt is károsítja! Kizárólag akkor szabad használni, amikor senki sincs a helyiségben.

A plafon felé irányított fényvetős lámpából ugyan közvetlen sugárzás nem jut az emberre, de a mennyezetről, falakról visszaverődő sugárzás igen. Ennek mértékét nem lehet pontosan tudni, hiszen minden felület más mértékben reflektálja ezt a fényt. Ugyanakkor bármennyire kicsi is ennek a visszavert sugárzásnak az intenzitása, az UV dózis idővel összeadódik. (dózis = intenzitás x behatási idő)

Így több óra alatt esetleg ugyanolyan dózis is érheti a helyiségben tartózkodó személyt csekély visszavert sugárzás mellet is, mintha rövid ideik közvetlenül a lámpába nézne.

A bőrt ért UV sugárzás ráadásul az évek alatt összeadódik, és szélsőséges esetben akár bőrrákot is okozhat.

Én biztosan nem töltenék ilyen helyiségben 5 percnél több időt.

UV Led-es fertőtlenítő táska

Kedves László! Láttam hordozható akkumulátoros fertőtlenítő táskát, amelyben nem fénycső van hanem 9 darab Led. Alkalmas egyáltalán az UV Led erre a feladatra? A táska méretet: 250 x 190 x 100 mm Fényhullámhossz: 260 - 280 nm Ha csak az a felületet fertőtlenedik amit a Ledek fénye ér, akkor gondolom a tárgyakat időnként forgatni kell az eredmény érdekében? Maszk, autókulcs stb. Percenként? 

Korondán László
Korondán László
2020-05-04
szakértő

Már valóban létezik UV-C tartományban sugárzó LED lámpa is, pár éve még csak UV-A és UV-B volt.

Ugyanakkor ezek teljesítménye még csak mikro-wattokban mérhető, ami elenyésző UV intenzitást jelent. A germicid lámpa csírátlanítási hatásfokát egyértelműen annak intenzitás értéke határozza meg!

A normál germicid lámpák legkisebbike is 4-5 wattos teljesítményű, ehhez képes a mikro-wattos lámpák EZERSZER kisebb értékűek!

Én is látok olyan eszközöket a neten, amilyet Ön is említ, de érdekes módon, konkrét intenzitás értéket egyik helyen sem említenek. Holott a germicid lámpák gyártói forgalmazói mindig jelzik a különféle típusok intenzitás értékét, hiszen az alapján dönt a felhasználó. (persze vannak kivételek, nem minden gyártó, és forgalmazó korrekt, sajnos)

Tehát nekem sajnos fogalmam sincs az ilyen LED-es eszközök gyakorlati használhatóságáról, azzal együtt, hogy elfogadom, hogy nagyon kis távolságról, „megfelelően hosszú” besugárzási idővel kifejtenek valamilyen csírátlanító hatást.

Ha ez így van, (és megtudjuk a „megfelelően hosszú” idő pontos értékét), akkor természetesen a tárgyak mindkét oldalát ugyanígy kell kezelni.

Én nem bíznék egy olyan eszközre semmilyen csírátlanítási feladatot, aminek nincs publikált intenzitás értéke, illetve abból kiszámolható, értékelhető hatásfoka.

Pénz fertőtlenítés UV-C lámpával

Üdvözlöm! Azt szeretném meg kérdezni hogy ha a fénnyel találkozik az ember milyen hatást válthat ki nálla?? Pénz fertötlenités céljából vásároltuk! Nem ismertük a teljes hatását mert javasolta valaki hogy ez fertötlenitésre hatásos! De a párom szeme mint ha hegesztett volna szúró érzés jelentkezett rá 17 óra el teltével! Mi ilyen esetben a teendő??? Hová forduljunk hogy nehogy valami további baj legyen? Köszönöm a válaszát! Tisztelettel:Ági

Korondán László
Korondán László
2020-05-03
szakértő

A germicid lámpa által kibocsátott 254 nm-es sugárzás emberre veszélyes, káros mind a bőrre, mind a szemre! Ezért kizárólag ott szabad használni, ahol nem tartózkodnak emberek!

Valóban nagyon szúró érzés jelentkezik a szemben, mivel erős kötőhártya-gyulladást okoz a sugárzás. Orvoshoz kell fordulni (gondolom megtették), ő ad rá valami gyulladáscsökkentőt, és várhatóan 1-2 nap múlva elmúlik a probléma.

Vigyázzanak, hogy máskor ilyen ne forduljon elő, a lámpát csak zárt helyen (pl. egy szekrényben, dobozban, fiókban) használják a pénz, vagy más tárgyak kezelésére.

UV-C/germicid lámpa nem megfelelő használata

Tisztelt Korondán László Úr! A munkahelyemre került egy ilyen lámpa , osram puritec HNS S 7 wattos, kb 3 - 4 órát működött, vállmagasságban az asztalom felett. Azért állították így , mert annyit tudtunk róla, hogy a szemre veszélyes, nem szabad belenézni, viszont fertőtlenít mindent. (Pénz, levegőt stb. ) A kolléganőmnek kissé megégett a karja, nekem begyulladt a szemem, folyamatosan könnyeztem, bedagadt, ha becsuktam azért fajt, ha valamennyire ki tudtam nyitni akkor meg azért . A fényt rettenetesen zavart. Kórházba kellett menjek. 13 hetes terhes vagyok ,és aggódom , hogy a babának ettől a sugárzástól lehet -e valami baja ? A hasamtól kb. 0.5- 1 méterre volt a lámpa, ami kb. 4 órán keresztül működött. Várom válaszát. Köszönettel.

Korondán László
Korondán László
2020-05-02
szakértő

Felháborító, hogy egyes munkáltatók mennyire felelőtlenek tudnak lenni! Még az a szerencse, hogy „csak” 7W lámpáról van szó, mert általában 15-30W lámpát szoktak helyiség csírátlanításra használni.

A germicid lámpa kiválóan használható erre a célra, de sugárzása emerre veszélyes, bőrre is, és különösen a szemre káros! Ezért TILOS azt emberek jelenlétében működtetni!

Egyébként a:
22/2010. (V. 7.) EüM rendelet a munkavállalókat érő mesterséges optikai sugárzás expozícióra vonatkozó minimális egészségi és biztonsági követelményekről

előírásai alapján egyértelműen jogszabályba ütközik úgy dolgoztatni bárkit, hogy ilyen lámpát működtetnek mellette!

Nem az a lényeg, hogy belenéz-e valaki közvetlenül a lámpába, mert a sugárzás úgyis eljut a szemébe és a bőrére is. Ezért gyulladt be az Ön szeme, és égett meg a kolleganője karján a bőr.

A baba egészsége szempontjából viszont meg tudom nyugtatni: az UV-C (germicid) sugárzás anyagba nem hatol be, csak a felületeken hat. (nem olyan, mint pl. a röntgen sugárzás)

Tehát a szem kötőhártyája gyulladt be, illetve a bőr égett meg (a fedetlen részeken)

Az Ön hasában belül semmilyen kárt nem tudott okozni, tehát ilyen jellegű veszély nem fenyegeti a magzatot.

Jó egészséget kívánok a terhesség további részében!

UV4AIR Mobil30 berendezés fogorvosi rendelőbe

Tisztelt Korondán László Úr! Kérdésem az lenne, hogy fogorvosi rendelőben, aeroszol használatával végzett beavatkozások után az Önöknél kapható GER. UV4AIR MOBIL30 készülék mennyire biztonságos választás egy-egy kezelés után a rendelő levegőjének fertőtlenítésére? Van-e esetleg ennél jobb megoldásuk, mellyel a SARS-CoV 2 vírust megnyugtató módon eliminálni lehet? Ha használható az említett készülék, egy átlagos kb. 25-30 nm alapterületű rendelő esetében mennyi ennek a behatási ideje? Adalék információ, hogy rendelőink (3 db.) olyan irodaházban vannak, ahol szellőztetni nem lehet, illetve központi elszívó és klímaberendezésünk van, azaz keringtető rendszeres csírátlanító berendezés adaptálása talán bonyolultabb lehet. Köszönöm megtisztelő válaszát!

Korondán László
Korondán László
2020-05-01
szakértő

Az UV4AIR MOBIL30 készülék 3 db 30W germicid lámpát működtet, 30nm-es helyiség légterének és felületeinek kezelését tudja elvégezni (azon felületekét, melyeket közvetlen sugárzás ér). A lámpák által kibocsátott 254nm-es sugárzás (UV-C, vagy germicid sugárzás) hatékonyan inaktiválja a mikroorganizmusokat, legyen az vírus, baktérium, gomba, vagy ezek spórái. Nem kivétel ez alól a COVID-19 vírus sem.

A készüléket lehetőség szerint a helyiség középső részébe kell állítani, és innen sugározza be azt, minden irányba. A lámpákat vezérlő elektronika 30 percig működteti azokat, ez általában elegendő szokott lenni egy 30nm-es helyiség kezelésére. Ha szükséges, a kezelő-gomb benyomásával újabb 30 perces kezelés végezhető.

Azt nem tudom, pontosan mit ért aeroszol használatával végzett beavatkozáson, illetve hogy az mennyiben befolyásolja a lámpák sugárzását, vagy annak hatékonyságát.

Ugyanakkor a készüléket csak akkor lehet használni, amikor senki sincs a helyiségben.

Ha olyankor is szeretné kezelni a helyiség levegőjét, amikor emberek tartózkodnak ott, akkor a zárt légtisztító készülék használatát javaslom. Ezekben szintén germicid lámpa végzi a csírátlanítást, de mivel zártak, nem jut ki belőlük az emberre veszélyes sugárzás.

Ilyen készülékek is megtalálhatók honlapunkon.

Tungsram 18W UV-C lámpa használata

T Korondán Úr! Korábbi, műtőben használt Tungsram 18w 435mm hosszú Germicid lámpákból maradt, valószínűleg még új csövek teljesítményét meg le- het állapítani? Ez a típus generál jelentősebb mennyiségű ózont? Kösz. Dr SP

Korondán László
Korondán László
2020-05-01
szakértő

Természetesen UV-C szenzorral felszerelt mérőeszközzel ez pontosa megállapítható. Azonban egy ilye eszköz elég drága, valószínűleg nem érné meg ilyet vásárolni.

A germicid lámpák hasznos élettartama kb. 9.000 óra, ami nagyjából 1 év folyamatos üzemelésnek felel meg. Ha a lámpát pl. éjszakánként használják (8 órát), akkor a 9.000 üzemórát kb. 3 év alatt éri el a lámpa. Ilyen módon nagyjából kikalkulálható, hogy hol tart a lámpa élettartama. 9.000 óra után az eredeti intenzitásának kb. 80%-ra csökken, de még így is nagyon jól használható helyiségek csírátlanítására. Legfeljebb a besugárzás időtartamát kell növelni mondjuk 3 óráról 4-re. Ha alkalmanként 5-6 óránál többet használják, akkor az intenzitás csökkenése nagyjából elhanyagolható.

Ha a lámpa régi, de nem használták még („valószínűleg még új csövek”), akkor újként kell használni. A polcon állástól nem csökken annak teljesítménye.

Ezek a lámpák nem ózontermelő típusok. (Vannak kimondottan ózontermelők is).Ugyanakkor tudni kell, hogy minden lámpa, ami UV tartományban (is) sugároz, termel minimális ózont (disco lámpa, szolárium lámpa). Ez azonban annyira minimális, hogy gyakorlatilag kimérni sem lehet, csak az emberi orr annyira érzékeny „műszer”, hogy rögtön jelzi.

Ez a mennyiség teljesen veszélytelen, a lámpa használata után nem kell szellőztetni sem.

Ruhabolt fertőtlenítése

Érdeklődni szeretnék, hogy egy 50nm-es ruhabolt - eladótér, 2 próbafülke, raktár, wc - fertőtlenítéséhez hány germicid lámpára lenne szükségem? A lámpa a falakon és konzolokon sűrűn felakasztott ruhákat is teljes terjedelmében fertőtleníti-e? Köszönettel

Korondán László
Korondán László
2020-05-01
szakértő

Melléklem kiadványunkat germicid falilámpákról. Ebben többek között található egy kis táblázat, ami segít meghatározni, hogy adott méretű helyiségbe hány darab germicid lámpa használata javasolt.

Leggyakrabban használt típus a GA30, aminek hossza kb. 1m, és 30W lámpa működik benne. Ennek ára 24.000 Ft + Áfa

Gyakorlatilag minden helyiség, leválasztott helyiség-rész külön kezelendő, az egyikben felszerelt lámpa nincs hatással a másik helyiségre. Úgy kell felszerelni a lámpákat, hogy a lehető legtöbb légtér és felület közvetlen sugárzást kapjon, mert csak ott hatásos a csírátlanítás. Egymást kitakaró felületeken nem hat a lámpa sugárzása.

A lámpa által kibocsátott UV-C sugárzás emberre veszélyes, ezért csak akkor szabad használni, amikor senki sincs a helyiségben!

 

Germicid lámpa kórteremben - bilirubin lámpa

Tisztelt Korondán Jászló úr! A "Germicidlámpa használata kórteremben" hozzászólással és az arra adott válaszával kapcsolatban megjegyezném, hogy a tisztelt kérdező vajon láthatta-e azt, hogy az UV-C "fényt" kibocsájtó lámpa működik? Nagyobb a valószínűsége annak, hogy Bilirubin lámpát láttak, amely pont a csecsemőkori besárgulást hivatott gyógyítani, és UV-A tartományban és a látható ibolyában sugároz. Ha így volt, az talán kevésbé volt ártalmas, mint a fertőtlenítésre használt lámpa. Tisztelettel: Dezséri Csaba Tisztelettel: Dezséri Csaba

Korondán László
Korondán László
2020-04-19
szakértő

A hiperbilirubin lámpa valóban a csecsemőkori sárgaság ellen használatos. Ezt a lámpát KIZÁRÓLAG erre a célra készített kamrában használják, ez hasonlít egy inkubátorhoz. Ebben az újszülöttek egy szál pelenkában vannak, tehát megfelelően kell fűteni, se túl hideg, se túl meleg nem lehet benne.  Ezt a fajta lámpát egyáltalán nem használják szabadon.

Ugyanakkor a lámpa sugárzása szintén veszélyes a szemre, ezért a babák szemét letakarják. Nem tudom a sugárzás pontos hatását a szemre, de mindenképpen védeni kell azt ettől a sugárzástól is!

Egyébként a kórházi szobában lévő germicid lámpa, és annak szintén szabadon álló (bárki által használható) kapcsolója esetével konkrétan én is találkoztam, illetve nem én személy szerint, hanem a sógornőm. Ö januárban szült, és ott a kórteremben pont így volt az eset. A lámpa szabadon, valahol a kórterem falán, a kapcsoló pedig a normál lámpák kapcsolói között, szabadon, jelöletlenül. Egyedül a sógornőm tudta, hogy ez veszélyes, és ő szólt rá időnként azokra, akik véletlenül a germicid lámpát kapcsolták fel.

Sajnos ez manapság eléggé általános: kevesen ismerik ezt a lámpát, annak hasznosságát, és veszélyeit.

Most azért a koronavírus kapcsán azért kezd elterjedtebbé válni a lámpa, remélhetőleg a veszélyek ismerete is szélesebb körű lesz.

Én minden lehetséges fórumon hangsúlyozom a veszélyeket, néha még vitába is kell szállnom egyes személyekkel.

Szépségszalon levegőjének csírátlanítása

Szeretném tudni, hogy egy kb. 50nm2 szépségszalon levegőjének csirátlanítására alkalmas-e ? Eléri-e azt a hatást amit UV. Készülékkel el lehet érni? Hatásos-e vírusok ellen a vissza keringetett levegő mennyir megbízhatóan csiramentes? Egyszóval egy részletes leírást szeretnék! Köszönettel; Kárpáti Ágnes

Korondán László
Korondán László
2020-04-18
szakértő

A germicid lámpa 254nm-es (UV-C) sugárzása elpusztítja a mikroorganizmusokat (vírus, baktérium, gomba és ezek spórái), melyeket a közvetlen sugárzás ér. A lámpa sugárzása emberre veszélyes, csak akkor szabad használni, amikor senki sincs a helyiségben! A sugárzás hatással van a műanyagokra és szépen kidolgozott fa bútorokra is, öregíti azokat. Ezt figyelembe kell venni a lámpa használatakor.

Nem tudom, pontosan mit ért UV készülék alatt. Ha olyan légtisztító készüléket, melyben UV lámpa van, akkor a válasz a következő:

A légtisztító készülék csak a levegőt kezeli, a felületeket nem. A levegőből is csak azt a részt, ami éppen a készülékben van, tehát át kell forgatnia az egész légteret, hogy (elvileg) teljesen megtisztítsa azt. Ez időbe telik.

Ugyanakkor a fali germicid lámpa egyszerre kezeli az egész légteret, és még a felületeket is csírátlanítja, tehát sokkal hatékonyabb, mint egy légtisztító készülék.

Viszont csak időnként használható, amikor üres a helyiség, szemben a légtisztítóval, amit emberek mellett is folyamatosan lehet használni

Fertőtlenítés kutyakozmetikában

Tisztelt Korondán Úr! Kutyakozmetikus vagyok. Érdeklődnék, hogy két kutya között, mennyi időre van szükség a germicid lámpa fertőtlenítő hatásához? Kb. 30 nm2 területről lenne szó, több helyiséggel. Az eszközökre, gépekre, milyen hatással van ( olvastam, hogy a műanyagot, egyéb felületeket károsíthatja). Melyik típusú germicid lámpát ajánlaná az esetemben? Mennyi időnként kell ízzót cserélni? Köszönöm válaszát!

Korondán László
Korondán László
2020-04-17
szakértő

Ha több helyiségről van szó, azt mind külön kell kezelni, akár úgy, hogy mindegyikbe felszerelnek 1-1 lámpát, akár egy lámpát használnak mobil formában. Ha az összes helyiség összmérete 30nm, akkor egy darab GA30 lámpa megfelelő, ha egy helyiség ekkora, akkor oda 2 lámpa kellhet.

Ha minden kuncsaft után használják a lámpát, akkor elegendő lehet 25-30 perc is, ha ritkábban, akkor akár 45-60 perc is kellhet.

A sugárzás emberre, állatra veszélyes, tehát csak ott szabad használni, ahol senki sem tartózkodik. Ha a helyiségek el vannak választva egymástól (ajtó, függöny), akkor lehet pl. az egyikben dolgozni, miközben a másikat UV lámpával kezelik. Ajtó vagy ablaküvegen nem jut keresztül a sugárzás, tehát ilyen elválasztó teljesen megfelelő.

Műanyagot, szépen kidolgozott fa felületet öregíti a sugárzás, ezt figyelembe kell venni a lámpa használatakor.

Pénz fertőtlenítés

Tisztelt Konrád Úr! Szeretném megkérdezni, hogy a germicid lámpával szadad-e pénzt fertőtleníteni egyenként, hogy közben a kezében fogja? Milyen védő felszerelést kell használni? Köszönöm válaszát.

Korondán László
Korondán László
2020-04-16
szakértő

A germicid lámpa sugárzása emberre veszélyes, mind a szemre, mind a bőrre káros! Kizárólag zárt helyen szabad használni úgy, hogy embert ne érje a sugárzás!

Kézben fogva nem lehet germicid lámpa alá tartani, a kezet nem érheti a sugárzás (egyébként a keze amúgy is kitakarna egy nagy részt a pénzből, oda nem jutna sugárzás)

A bőrön nem rögtön észlelhető a sugárzás hatása (ha elég gyenge a sugárzás), viszont a bőr „megjegyzi” azt, és a felhalmozódó UV besugárzás idővel akár bőrrákot is okozhat.

Germicid lámpák vizsgálata

Milyen minősítéssel rendelkeznek a germicid lámpák, milyen vizsgálatuk történt? Áll-e rendelkezésünkre adat az RNS vírusokra kifejtett hatásáról? (Akár idegen nyelvű szakirodalom) Köszönöm

Korondán László
Korondán László
2020-04-16
szakértő
A germicid lámpa 254nm-es sugárzása roncsolja a mikroorganizmusok (vírus, baktérium, gomba, illetve ezek spórái) DNS/RNS-ét, ezáltal szaporodásra képtelenné válnak (inaktívvá válnak).
Ezen tulajdonság alapján használják ezeket a lámpákat csírátlanításra igen széles körben (egészségügy, élelmiszeripar, ivóvíz kezelés, stb.).
Ez a technológia már több mint 100 éves, a kórokozókra gyakorolt hatása jól ismert, számtalan kísérlet, teszt bizonyítja hatékonyságát. (Az interneten is megszámlálhatatlan számban találhatók konkrét laboratóriumi tesztek részletes leírásai).
A lámpának nincs külön minősítése, a „valóban germicid lámpa” csak azon a hullámhosszon sugároz, ami kifejti ezt a hatást.
A DNS és RNS kicsit eltér szerkezetében és összetevőiben, de egy dologban azonosak: ezek tartalmazzák az örökítő-információt, és az UV-C sugárzás egyformán roncsolja mindkettőt. Ilyen szempontból tehát nincs különbség a kétféle forma között.
Az alábbi linken konkrét adatok találhatók különféle koronavírusra vonatkozóan (nem a COVID-19, de azonos család), azok UV dózisigényéről.
https://www.uv-light.co.uk/coronavirus/

FFP maszk fertőtlenítése

FFP maszk fertőtlenítése mennyi idő alatt megy végbe, kell-e utána szellőztetni a maszkot használat előtt? Köszönöm

Korondán László
Korondán László
2020-04-12
szakértő

Egyszerű, egyrétegű maszkok esetében használható az UV-C lámpa is fertőtlenítésre, ha mindkét oldalát kezeljük a maszknak.

Komolyabb, betéttel rendelkező maszk estében ez kevés, hiszen a sugárzás nem hatol be az anyagba, így belül nem tudja kezelni azt.

Ilyen maszkokat inkább ózongázzal szoktak kezelni, az a belső részeket is megfelelően tudja kezelni.
A kezelés időtartama nyilván függ az ózon mennyiségétől, általában 15-30 perc elegendő szokott lenni.
Az ózongáz emberre fokozottan veszélyes, akár halált is okozhat! Emiatt csak emberek jelenléte nélkül (pl. zárt szekrényben) szabad használni, és után természetesen alaposan ki kell szellőztetni.

222 nm-es excimer lámpa

222 nm-es excimer lámpák elérhetőek-e? Ha igen milyen teljesítményűek?

Korondán László
Korondán László
2020-04-12
szakértő
Sajnos egyelőre nem tudom, hol lehet ilyen lámpát beszerezni.
Én is olvastam azokról a kísérletekről, amiket ezzel a lámpával végeznek: 
Elméletileg a 207-222 nm közötti sugárzás (Far-UV) szintén hatásosan pusztítja el a kórokozókat, de emberi szemre és bőrre veszélytelen, így ott is hatásosan használható, ahol emberek tartózkodnak.
Ugyanakkor felhívom figyelmét, hogy ezek még csak kísérletek, pontos eredményeik még nem bizonyítottak! Ahogy a leírásokban szerepel, „folyamatos, nagyon alacsony dózisú 222 nm-es sugárzás hatékony lehet…..”
Tehát még hosszasan kell kísérletezni azzal, hogy mennyi az az alacsony dózis, ami emberre valóban veszélytelen (hosszú távon sem okoz daganatos elváltozást) de mégis hatékony a kórokozók ellen. 
Lehet, hogy fenti témában nem vagyok teljesen naprakész, de jelenleg ennyit tudok a témáról.

Rendelő és maszkok fertőtlenítése

Tisztelt Korondán Úr! Nekem olyan berendezésre volna szükségem, amely hordozható, alkalmas a rendelő levegőjének (15 m2)vírus és baktérium mentesítésére, illetve a csekély számban rendelkezésre álló FFP2-s maszkok, levetett kesztyűink, ruháink fertőtlenítésére. fertőtlenítésére. Nekem a XJ-1100 ionos légfrissítő szimpatikus volt, ráadásul itt nem írja az ismertető, hogy nem lehet a szobában működtetéskor ember. Válaszát köszönöm és amennyiben jobb készüléket tud javasolni, azt is megköszönöm.

Korondán László
Korondán László
2020-04-07
szakértő
A germicid lámpás légtisztító készülék alkalmas arra, hogy egy helyiség levegőjét folyamatosan kezelje. A benne lévő ventilátor forgatja a levegőt, és miközben az áthalad a készüléken, a benne lévő germicid lámpa fertőtleníti azt. Mivel a készülék zárt, az emberre veszélyes sugárzás nem jut ki belőle, így emberek mellett is használható folyamatosan, veszély nélkül.
Az XJ-1100 készülékben nincs ventilátor, ezért annak hatásfoka elég korlátozott, orvosi rendelőbe nem elegendő. Erre a célra vannak komolyabb, nagyobb készülékek.
Maszkok, tárgyak fertőtlenítésére a légtisztító készülékek nem használhatók, hiszen ezek csak az áthaladó levegőben pusztítják a kórokozókat,  a mellettük lévő tárgyakon nem.
Erre a célra szabadon sugárzó germicid falilámpát kellene használni, de olyankor emberek nem tartózkodhatnak a helyiségben!
Ózongenerátort mi nem forgalmazunk, egyébként az ózongáz jóval veszélyesebb, mint az UV-C fény.

Kilincs fertőtlenítés

Tisztelt Korondán úr! Véleményét kérném az UV-C lámpás kilincs fertőtlenítő eszközről. Engedelmével küldöm az USA megalkotó, gyártó linkjét, ahol részletesen le van írva az eszköz "tudása". https://uvsterilesolutions.com/about Köszönöm figyelmét.

Korondán László
Korondán László
2020-04-02
szakértő
Köszönöm a linket, még nem találkoztam ezzel a megoldással.
Jópofa dolog, tulajdonképpen működhet. Kérdés, hogy milyen lámpa van benne (valóban UV-C lámpa-e), illetve mekkora intenzitással. Már léteznek ugyanis UV-C LED fényforrások is, de azok teljesítménye egyelőre mikrowattokban mérhető, ami nem sok mindenre elég.
Ha tényleg megfelelő UV-C lámpa van benne (legalább 4-5W), akkor valóban hatékony lehet. Sajnos a kilincsek mindenhol veszélyesek, nagyon sokan megfogják.
Még annyi észrevételem van, hogy bár elég jól el vannak rejtve a fényforrások, kíváncsi gyerekek (vagy akár felnőttek is) bele tudnak kukucskálni. Ha ezt elég hosszú ideig teszik, az csúnya dolgot tehet a szemükkel!

Forgókapszulás beléptető rendszer - fertőtlenítés

Tisztelt Korondán László, Üzemünkben egy forgókapszulás beléptető rendszer üzemel, amelynek során a kapszula egyik fele lehet csak nyitva, tehát van egy pár pillanat amikor a belépő személy be van zárva. Kérdésem, hogy van-e értelme egy olyan fertőtlenítő rendszernek, amely, amikor senki nincs bent, bekapcsol egy germicid lámpát, hogy a bent lévő levegőt fertőtlenítse? Nehezítő tényező, hogy a kapszula üvegből van. Köszönettel: Szabolcs

Korondán László
Korondán László
2020-04-06
szakértő
Ha jól értem, néhány pillanatnyi időről beszéltünk, ekkor kellene a germicid lámpának hatnia. Ez sajnos kevés, még nagy teljesítményű lámpával is csekély eredményt lehetne elérni.
Ráadásul, ha minden alkalommal be-ki kell kapcsolni a lámpát, az egyrészt rendkívül lerövidíti a lámpa élettartamát, másrészt annyi idő alatt el sem éri az üzemi hőmérsékletet és sugárzást.
Esetleg folyamatosan működő, és időnként eltakart lámpákkal áthidalható ez a két probléma, de az intenzitás kérdése akkor is megmarad. Több, egymás melletti, igen nagy teljesítményű lámpával lehet rövid idő alatt légteret kezelni, de azért ahhoz is kell egy minimális behatási idő.
Mennyi volna az a „pár pillanat”?
Az üveg nem jelen problémát: sem üvegen, sem plexin, műanyagon nem jut keresztül az UV-C sugárzás.

Germicidlámpa használata kórteremben

Tisztelt Szakértő! A korházban, a szülészeten a kortermekben is van ilyen fertőtlenítő lámpa a falra szerelve. Az újszülött picinkkel voltunk bent és az egyik szobatársunk nem tudta mi az, feljapcsolta és egész éjszaka ment,mi nem vettük észre, mert a lámpa is fel volt kapcsolva. A kérdésem az lenne, hogy a kisbabámnak lehetett ettől valami baja? Várom mielőbbi válaszát. Előre is nagyon köszönöm. Tisztelettel Nóra

Korondán László
Korondán László
2020-03-07
szakértő

Kedves Nóra,

Egészen elképesztő ez a figyelmetlenség!
A lámpa sugárzása szemre is bőrre is veszélyes, azt kizárólag olyankor szabad használni, amikor senki sincs a helyiségben! Az ilyen lámpákat működtető intézményeknek nagyon komolyan kellene szabályozni a lámpa használatát! Csak meghatározott, képzett személyzetnek volna szabad hozzáférnie!

Ha Önnek idáig nem volt tőle baja, akkor már nem is lesz. Valószínűleg vagy eléggé távol volt a lámpa, vagy nagyon kicsi a teljesítménye. Vagy csukva volt a szeme, mert aludt.
Elsősorban a szemen lehet érezni a sugárzás hatását: a besugárzást követően kb. 3-4 óra múlva kezd égni a szem (a minap egy kérdező ezt úgy jellemezte, hogy olyan, mintha millió szilánk lenne a szemében), és utána kb. 3 napig nem tudja kinyitni a szemét, olyan kötőhártya gyulladást okoz a sugárzás.
A bőrön csak másodlagosan láthatók jelek a szemhez képest: kipirosodik, megég, mint a tűző napon.

A kisbaba nyilván jó alaposan be volt csomagolva, így legfeljebb a kézfején, arcán látható kipirosodás. Remélhetőleg a szeme csukva volt, ezért nem okozott bajt a sugárzás. Ha nyitva volt a szeme, látható jele volna a kötőhártya gyulladásnak, azt lehet kezelni.
Azért kérem, nézesse meg az orvossal a babát, bőrét is és szemét is, mert ő tudja megállapítani, hogy kell-e valami kezelést adni (bőrre krém, szemre csepp)

Jó egészséget kívánok Önnek és a kisbabának is!

Kínából érkező csomagok fertőtlenítése

Tisztelt Uram, Szeretnék érdeklődni, hogyan tudnánk a cégünkhöz Kínából érkező csomagokat fertőtleníteni a germicidlámpa segítségével? Esetleg létezik futószalagos germicidlámpás kamra? Köszönöm a válaszát.

Korondán László
Korondán László
2020-02-28
szakértő

Köszönöm érdeklődését.

A germicid lámpa sugárzása a felületeken hatékony, amit a közvetlen sugárzás ér, és nem hatol be az anyagba.
Tehát egyrészt úgy kell elhelyezni a csomagokat a lámpa (lámpák) alatt, hogy azok ne takarják ki egymást, és minden oldalukat érje a sugárzás. Másrészt a felfekvő felületeket is kezelni kell, tehát a kezelés közben át kell fordítani a csomagokat.
Harmadrészt a csomagok belsejét nem érinti a kezelés, tehát ha ott van kórokozó, annak semmi bántódása nem esik.

Mindeközben arra kell vigyázni, hogy a sugárzás emberre veszélyes, szemre, bőrre egyaránt, tehát csak ott szabad alkalmazni, ahol senki sem tartózkodik. Tehát egy zárt szekrényen, kamrában, raktárban, ahol nem tartózkodnak dolgozók.

Futószalag esetén egy ún. UV alagutat szoktunk tervezni. Ennek hossza a méretektől és a szalag sebességétől függ, és ettől függ az is, hogy hány darab és milyen lámpát kell beépítenünk.
Ekkor is felmerül az a probléma, hogy a felfekvő felületet is kezelni kell, tehát fordított pozícióban ismét át kell küldenünk a csomagot az alagúton (vagy egymás után két alagútra van szükség)

Első megoldás egyszerűbb, gyorsabb(an megvalósítható), olcsóbb, a második komplikáltabb, tervezési, gyártási időre van szükség, és drágább. (és nem is biztos, hogy szükség van rá)
Ha nem túl nagy a csomagszám, én az elsőt javasolnám.

Tüdő-transzplantáció utáni légfertőtlenítés

Tisztelt Korondán Úr! Tüdő-transzplantáció utáni légfertőtlenítésre van szükség. Családi ház. 2 szint. Milyen megoldást javasol?

Korondán László
Korondán László
2020-02-22
szakértő

Köszönöm érdeklődését.

Ilyen komoly műtét után nagyon komoly csíramentesítésre van szükség a lakásban.
Ez kétféle módon érhető el:

1/ Szabadon sugárzó germicid lámpa
Mellékelem kiadványunkat germicid falilámpákról. Ebben több hasznos információ található azok felszerelésével, használatával kapcsolatban.
A sugárzás emberre veszélyes, szemre is, bőrre is. Emiatt csak akkor szabad használni, amikor senki sincs a helyiségbe.
Ugyanakkor ez a leghatékonyabb módszer, mivel a légteret és a felületeket is rövid idő alatt csírátlanítja.
Ha megoldható, időről időre (pl. naponta, később hetente) ilyen lámpával kellene kezelni a helyiséget, ahol a műtéten átesett személy tartózkodik. Az sem árt, ha időnként a többi helyiségben is végeznek ilyen kezelést, mert egyrészt a beteg is átmegy (?) azokba a helyiségekbe, másrészt ha ott sok kórokozó marad, az átkerülhet a „steril” szobába.
Ha több helyen is használnák a lámpát, akkor esetleg nem kell a falra felszerelni, hanem mobil módon hordozzák egyik helyiségből a másikba.

2/ Légtisztító készülék
A légtisztító készülékekben is germicid lámpa végzi a csírátlanítást, de, mivel ezek zárt készülékek, nem jut ki belőlük az emberre veszélyes sugárzás. Emiatt emberek mellett is folyamatosan használhatók. Egy ventilátor hajtja keresztül a levegőt, és csírátlanítja azt. Ezáltal nap közben is folyamatosan csírátlanított légtér biztosítható a szobában.
Mellékelem két légtisztító készülékünk használati leírását. A kettő közül az Aetaire kimondottan egészségügyi intézmények részére lett kifejlesztve, ennek a legnagyobb a csírátlanító hatásfoka.
Amennyiben az első részben említett szabadon sugárzó lámpát is használják rendszeresen, akkor az XJ-2100 készülék hatásfoka is elegendő lehet.

Billentyűzet fertőtlenítés

Kedves László! Iskolában informatika teremben szeretnénk a billentyűzetet fertőtleníteni. Mit ajánl? Köszönettel

Korondán László
Korondán László
2020-02-07
szakértő

Köszönöm érdeklődését.

Elvileg létezik olyan készülékünk, amit a billentyűzet fölé lehet tenni (ráborítani), de gondolom, itt nem egy billentyűzetről van szó. Az elég macerás lenne, hogy mondjuk 10-20-szor egymásután ezt elvégezze valaki.

Az asztalsorok fölé szerelt germicid falilámpa megoldhatja több billentyűzet egyszerre történő kezelését. Ezt viszont kizárólag akkor szabad működtetni, amikor senki sincs a helyiségben. Tehát vagy naponta egyszer, a tanítások után, vagy az órák közötti szünetben. Ilyen alkalmazás esetén viszont hibamentes lekapcsoló rendszert kell beépíteni, hogy a lámpák minden körülmények között lekapcsoljanak, ha valaki mégis belép a terembe a lámpák működése idején. (mozgásérzékelő a terembe, vagy nyitásérzékelő az ajtóba)

Mellékelem kiadványunkat germicid falilámpákról, ezek közül a GA30 standard nyitott lámpatest volna a legalkalmasabb fenti célra.

Fertőtlenítés ózonnal

Kedves Uram! Az ózon gyakorlati hasznosításáról szeretnék mindnél többet meg tudni.Valamikor 1977 környékén volt szerencsém egy kis könyvet olvasni ,hatalmas érdeklődéssel,aminek a címe: Ibolyán túli sugarak és alkalmazásuk.Ez nagyon régen volt ,de a lényeg hogy van fogalmam a témáról.A Germicid  csövek által keltett UV C  sugárzás miközben el bontja az oxigént ózon keletkezik,ha jól tudom. Láttam ,bár csak filmen olyan kísérletet ahol a vízbe tintát csepegtettek és miután ózont buborékoltattak át a vízen ,a víz ismét átlátszóvá vált. A reklámok szerint ha olyan vízbe teszi az ember például az agyon permetezett déli gyümölcsöt, amin ózon buborékol át ,az valamilyen mértékben semlegesíti a gyümölcs külső felületén lévő mérgeket.Igen tudom hogy ahhoz hogy az ózon el oxidálhasson bár mit is,ahhoz idő kell.De a lényeg hogy ez mennyire működik,ha időt adunk neki?Láttam ,csak fotón és nem szét szerelve olyan szerkezetet ami elméletileg ózon segítségével fürdő medence vizét csírátalanította.Ezekben a szerkezetekben vajon germicid csővel állítják elő az ózont ,ha igen akkor ez hogy van meg oldva? Ha nem akkor ott milyen módszerrel állítják elő az ózont.Találkoztam kis teljesítményű ózon generátorral amikben hegyes csúcsokon létre jövő korona kisüléssel állították elő az ózont.Gondolom a víz ózonnal való kezelésére gondolom nem ezt a módszer alkalmazzák.Nagyobb teljesítményű ózon generátorban üveg vagy kerámia lapok két oldalát teszik vezetővé és ezekre a lapokra kapcsolt nagy feszültséggel állítanak elő ózont.Feltéve ha jól tudom.Van egy Living Air márkájú ózongenerátorom amiben szintén üveg lemezek vannak két oldalukon fém szövet van .Ezekre a fém szövetekre van a nagy feszültség kötve.Ezeken is korona kisülés történik és így keletkezik ózon?Ha nem akkor hogy? Illetve mi változik meg használat közben ezeken az üveg vagy kerámia lemezeken hogy ezeket is cserélni kell ?A germicid csövek használat közben veszítenek  az UV C  keltő képességükből.Ennek mi az oka?A csövek két végében lévő "fűtő szál" veszít az emisszós képességéből,kevesebb elektront bocsájt ki ami a higany részecskéket  gerjesztené és ezért csökken az UV sugár keltő képessége?Hogy tudnám érzékelni ,esetleg mérni ,valahogy indikálni hogy mennyire ment tönkre a germicid cső?Mivel az elve azonos a fény csövek működési elvével, amivel vannak tapasztalatok,ha hagyományos fojtó tekercs helyett "modern" félvezetőkkel felépített előtétről működtetem a germicid csöveket,várható e élet tartam növekedés?Fénycsövek estében egy értelmű az élettartam növekedése.Lényeges kérdés.Ha például egy 36 wattos germicid csövet 25 wattos  félvezetős előtétről működtetek,várhatok e lényeges élet tartam növekedést? A germicid cső a kisebb üzemi áram ellenére ugyan úgy UV C  tartományban sugároz e? Ez a téma részletesebben is érdekelne ha lehetséges. Kedves Uram , előre is nagyon köszönöm ,részletre szak véleményét!

Korondán László
Korondán László
2020-02-01
szakértő

Köszönöm érdeklődését.
Jó hosszúra sikerült a kérdése, megpróbálok minél több gondolatra válaszolni. 

Én alapvetően a germicid lámpákat ismerem, azokkal kapcsolatban tudok részletesen válaszolni, az ózonnal kapcsolatban csak a lámpákkal termelt ózonnal tudok érdemben foglalkozni, más módszerekről nincs részletes ismeretem.

Germicid lámpa
Azokat a lámpákat, melyek az UV-C tartományban, konkrétan 253,7 nm-en sugároznak, germicid lámpának hívjuk.
Egy csoportjuk 185 nm-en is sugároz, ezek az ózontermelő germicid lámpát, másik csoportjuk csak 253,7 nm-en, ezek az ózonmentes germicid lámpák. Persze ezek sem teljesen ózonmentesek, mert minden olyan fényforrás, ami UV tartományban (is) sugároz – tehát pl. disco lámpák, szolárium lámpák is – termelnek minimális ózont a levegő oxigénjéből. Ennek mennyisége minimális, gyakorlatilag kimérni sem lehet, csak az érzékeny emberi orr érzi a jelenlétét.
Fizikai megjelenésében a germicid lámpa egy fénycső, tehát megfelelő előtéttel kell működtetni. Ha konkrétan a lámpához készült (!) elektronikus előtéttel használják a lámpát, és gyakorlatilag folyamatos üzemeléssel működtetik (ki-bekapcsolgatás nélkül), akkor jóval hosszabb az élettartama, mintha hagyományos, vasmagos előtéttel használnák. (Nagyobb teljesítményű lámpákat kizárólag ilyen előtéttel lehet működtetni)
Ha egy germicid lámpa nem a neki megfelelő előtéttel van meghajtva, akkor vagy túl sok áramot kap, vagy „erőlködik”- Mindkét esetben a lámpa korai kiégése lesz az eredmény. Alulhajtott lámpa esetén még alacsonyabb intenzitással is kell számolni, tehát a lámpa nem a katalógusban megadott értékű UV teljesítményt produkálja.
A lámpa katalógus szerinti hasznos élettartama végén (általában 9000 óra, vagyis egy év folyamatos üzemelés) elektromosan még működik, de UV intenzitása annyira lecsökken, hogy már nem nyújtja azt a csírátlanítási szintet, amivel kalkuláltak a berendezés tervezésekor (légtisztító, víztisztító berendezés)
A lámpa intenzitását kizárólag UV-C intenzitás-mérő műszerrel lehet megmérni, akár abszolút értékben, akár a kezdeti értékhez képest, %-os formában.

Ózontermelés
A germicid lámpával történő ózontermelés mértéke nagyságrendekkel kisebb, mint amit ózongenerátorral lehet előállítani. Az ózongenerátorban valóban korona-kisüléses módszert alkalmaznak, ennek részleteit nem ismerem.
Az üveg vagy kerámialapos módszert nem ismerem.

Ózon felhasználása
Az ózon egy rendkívül agresszív és instabil gáz, mindenképpen próbál „megszabadulni” a harmadik oxigén-atomjától, tehát igyekszik mindent oxidálni. Ezen tulajdonsága miatt lehet hatékonyan használni csírátlanításra, szagtalanításra, stb. Ugyanakkor az ózongáz emberre is rendkívül veszélyes, emiatt nem könnyű a használata, óvatosan kell vele bánni. Gyakorlatilag csak bezárt helyeken alkalmazható.
Instabilitása miatt nem lehet tárolni, tartályokban szállítani, csak a helyszínen előállítani és felhasználni.
Alkalmazzák az ózonos vizet (vízben elnyeletett ózongáz) pl. palackok, tartályok belső mosására, csírátlanítására is. Ehhez nagy mennyiségű ózon folyamatos előállítására van szükség, ezért csak ózongenerátorral oldható meg a feladat, germicid lámpával nem.
Gyümölcsök felületéke kezelésére valószínűleg vannak lényegesen olcsóbb megoldások, mint az ózonos víz használata (pl. csak ózon gáz), ezért nem tudok róla, hogy ilyenre elterjedten használnák. (Persze attól még nem kizárt, hogy használják)
Magát a vizet lehet ózonnal is kezelni, de ez is elég drága. Normál germicid lámpákkal viszont sok esetben kezelik a vizet. Kevéssé tudott tény, hogy pl. Budapest (és több más városunk) ivóvizét is UV lámpákkal csírátlanítják, és utána csak annyi klórt tesznek bele, hogy a hálózat végén is még csíramentes legyen.

Remélem, tudtam néhány hasznos információt adni.

Betegirányító rendszerbe épített UV-C lámpa

Kedves László! Várótermi betegirányító rendszereket forgalmazunk. A várótermekbe bútorlapból + fából készült szekrényeket helyezünk ki, ebbe van beépítve az érintőképernyő, miniszámítógép, kártyaolvasó kamera, vezetékek. A bútornak vannak szellőző nyílásai. Felmerült ötletként, hogy tegyünk a dobozba germicid fénycsövet + ventillátort, és ezáltal biztosítani tudnánk a várótermi légfertőtlenítést is. A szellőzőnyílásokon kívül a doboz zárt, egyedül a kártyaolvasó részen van egy kis üveglap. Mi erről a véleménye? Köszönöm válaszát

Korondán László
Korondán László
2020-02-01
szakértő

Jó ötletnek tartom.
Persze meg kell oldani a szekrényben a megfelelő légáramlást (beszívás, kifújás), illetve a belső rész megfelelően tisztítható, karbantartható legyen.
A pontos kialakítás, ill. méretek ismeretében tudunk majd egyeztetni, hogy melyik lenne a legalkalmasabb lámpatípus erre a célra.

UV-C lámpás termékek installációja

Védekezés. Tisztelt Szakértő! Szeretném kikérni tanácsát, a gyakorlati használat, installáció során milyen védőintézkedéseket, eszközöket technikákat javasol a teleptésben résztvevőknek, illetve a jövőbeli tulajdonosnak? Pl. igaz-e az a vélekedés, hogy UV szűrős napszemüveg védelmet nyújt a lámpa sugárzásával szemben? Egy másik további kérdésem lenne, az pedig, a szórt fénnyel dolgozó lámpa, tehát plafonra irányított, onnan visszaverődő sugárzású, az okozhat-e egészség vagy anyagkárosodást? Köszönöm Válaszát! Üdvözlettel, László

Korondán László
Korondán László
2020-01-29
szakértő

A germicid lámpa által kibocsátott 254 nm-es sugárzás emberre veszélyes, szemet és bőrt is védeni kell! Csak akkor szabad használni, amikor nincs senki a helyiségben.
A plafonra irányított lámpa használta nemcsak veszélyes, hanem csírátlanítási szempontból minimális a hatékonysága. Mivel minden felületről más mértékben verődik vissza a sugárzás, így pontos adatot nem lehet mondani, de mindenképpen éri bizonyos sugárzás az embert, ha ilyen helyen tartózkodik. Mivel az UV dózis az intenzitás és a behatási idő szorzata, így a hosszú időn át tartó gyenge sugárzás is eredményezheti ugyanazt a dózist, mint a rövid ideig tartó közvetlen sugárzás. (A plafonra irányított lámpa használata sajnálatos Hungaricum, sehol máshol a világon nem használják így a germicid lámpát)

Üvegen, plexin nem jut keresztül a sugárzás, ezért ablakon, üveges ajtón keresztül nyugodtan bele lehet nézni a lámpa fényébe. Ugyanez vonatkozik a szemüvegre is: nem kell hozzá napszemüveg, a normál szemüveg is megvédi a szemet. (A speciális védőszemüveg annyiból több, hogy az oldalról is védi a szemet)
Ugyanakkor szemüveggel is csak rövid időre szabad a helyiségben tartózkodni (ahol germicid lámpa működik), mert a bőrre is káros a sugárzás, megégeti azt! Tehát legfeljebb a ki-bekapcsolás idejére, vagy egy tárgyat bevinni-kihozni lehet szemüveggel, működő lámpa mellett.

Installáláskor arra kell vigyázni, hogy a szerelő személy is viseljen védőszemüveget, ha a szerelés végén kipróbálja a lámpát. Más óvintézkedésre nincs szükség, ugyanúgy kell eljárni, mint bármilyen más, világítós fénycső felszerelésekor.

A sugárzás hatással van az anyagokra is, tehát elsősorban műanyagokat, szépen kidolgozott fa bútorokat, kárpitot öregít, hasonlóan az erős nyári napfényhez. (csak rövidebb idő alatt)
A fehér kicsit megsárgul, a színesek kifakulnak, stb.

Remélem, minden kérdésre sikerült megfelelő választ adnom, ha újak merülnek fel, kérem, jelezze.

Germicidlámpa lakás fertőtlenítésére

Üdvözlöm Korondán Úr! A következő kérdésekkel fordulok Önhöz, melyek kapcsán kérném segítségét. Adott egy Osram germicid fénycső (müködtetésre alkalmas foglalattal), lakás fertőtlenítésre hogyan használható biztonságosan és helyesen a lámpa, pl. a be- és kikapcsoláshoz megközelíthető-e a lámpa normál utcai ruházatban egy egyszerű uv védőszemüveggel, tekintettel arra, hogy az uv-c sugárzás a szövetekre káros, vagy egyáltalán nem lehet megközelíteni és szigorúan másik helyiségből vagy távvezérléssel szükséges megoldani az indítást? A lámpa használata során ózon szag tapasztalható, ez mennyire káros, mennyi ideig javasolt várni mielőtt belép az ember az adott helyiségbe? Előre is köszönöm a választ!

Korondán László
Korondán László
2020-01-28
szakértő

Köszönöm érdeklődését.
A germicid lámpa 254nm-es sugárzása emberre veszélyes, szemet és bőrt védeni kell. Csak olyankor szabad használni, amikor nincs senki a helyiségben.
Úgy szokták felszerelni, hogy a kapcsolója a helyiségen kívül legyen, tehát ne kelljen senkinek bemenni fel-lekapcsolni azt.
Ugyanakkor viszont rövid időre (tehát a fel-lekapcsolás idejére) be lehet menni védőszemüveggel, tehát a szemet ilyenkor is védeni kell. Hosszabb ideig szemüveggel sem szabad ott tartózkodni, mert a fedetlen bőrt (arc, kezek, stb.) is megégeti a sugárzás. Anyagba nem hatol be, tehát a ruha alatti bőrre semmilyen veszélyt nem jelent. (fényként terjed)

Minden olyan lámpa, ami UV tartományban (is) sugároz – szolárium lámpa, diszkó lámpa, germicid lámpa – termel minimális ózont a levegő oxigénjéből. Ez azonban annyira kis mennyiség, hogy gyakorlatilag kimérni sem lehet, csak az emberi orr nagyon érzékeny, és jelzi annak jelenlétét. Ez azonban semmi veszélyt nem jelent, a germicid lámpa lekapcsolása után azonnal be lehet menni a helyiségbe.

 

Orvosi rendelő levegő fertőtlenítése

Tisztelt Uram! Egy hét rendelőből,váróból,járulékos helyiségekből álló fogászati klinika levegőjének csíramentesítésére(ill.a csíraszám nagymértékű csökkentésére) milyen megoldásokat tudna ajánlani. Központi klíma is van beépítve. Köszönöm gyors válaszát előre ís. Dr Paczolay Béla vezető főorvos

Korondán László
Korondán László
2020-01-28
szakértő

Köszönöm érdeklődését.

Orvosi rendelőkben többféle lehetőség is van a csírátlanításra.

1/ Közvetlen besugárzás fali lámpatestekkel

A falra szerelt (vagy mobil formában használt) lámpatestekben működő germicid lámpa a leghatékonyabb módszer arra, hogy mind a légteret, mind a felületeket csírátlanítsuk.
Hátránya, hogy csak akkor szabad használni, amikor senki sincs a helyiségben, elsősorban éjszaka, vagy rendelési időn kívül nap közben.
Mellékelem kiadványunkat ezekről a lámpatestekről, melyben több hasznos információ található azok felszerelésével és használatával kapcsolatban.

2/ Zárt légtisztító készülékek

A germicid lámpával felszerel légtisztító készülékek egy ventilátorral hajtják keresztül a levegőt, és belül egy germicid lámpa végzi a csírátlanítást. Mivel ezek zárt készülékek, nem jut ki belőlük az emberre veszélyes sugárzás, így rendelési időben, emberek mellett is működtethetőek.
Előnyük tehát, hogy pont abban is időben kezelik folyamatosan a helyiség levegőjét, amikor az emberek bent tartózkodnak, és emiatt megnő a levegőben lévő kórokozók száma.
Hátrányuk, hogy a felületeket nem tudják kezelni, és a levegőből is mindig csak azt a részt csírátlanítják, ami éppen a készülékben van.
Ezekről a készülékekről is mellékelek egy kiadványt.

3/ UV4AIR, légcsatornába építhető UV egység.

Kiépített légcsatornába is lehet UV egységet beépíteni, ez biztosítja, hogy a légkezelő berendezés működése alatt (gyakorlatilag 24 órában) folyamatosan csíramentes levegő kerüljön a helyiségekbe.
Elsősorban akkor van jelentősége, amikor a légkezelő berendezés nem 100%-ban friss, kinti levegőt áramoltat a helyiségekbe, hanem bizonyos százalékban hozzákeveri a már bent lévő levegőt is.
Ha 100%-ban friss levegőt fúj be a rendszer, akkor is hasznos lehet az UV egység olyan kórokozóval szemben, mint a legionella, ami konkrétan a légkezelő, légkondicionáló berendezésekben „termelődik folyamatosan újra” (ez természetesen nem szakszerű kifejezés, de jól jellemzi a helyzetet.
Ilyen berendezéseket egyedileg tervezünk, építünk és installálunk, a konkrét adottságok és igények alapján. Mellékelem kiadványunkat ezekkel kapcsolatban.

Tojásfertőtlenítés

Étkezési tojás fertőtlenitése esetén milyen a hatásfoka. Hány Wattos csövet kell használni menyi ideig,és milyen távolságról. Ha létezik célirányos készülék annak milyen a hatásfoka? Köszönettel várom válaszát.

Korondán László
Korondán László
2020-01-22
szakértő

Köszönöm érdeklődését.
A tojások csírátlanítása UV lámpával csak úgy oldható meg, ha a tojások forogva haladnak egy erre alkalmas szállítószalagon. (hengerek vagy golyók vannak a szalagon)
Statikusan, álló helyzetben nem oldható meg a tojás teljes felületének a hatékony kezelése, részleges kezelésnek pedig nincs értelme.
Előírás szerint a tojásoknak akkora UV dózist kell kapniuk, hogy a Szalmonella kórokozó telepszáma (cfu) 5 nagyságrenddel (5 LOG) csökkenjen.
Az ehhez szükséges lámpák típusát, mennyiségét és elrendezését a szállítószalag méretei és kapacitása (sebessége) alapján számoljuk ki, ez adja a berendezés tervezésének alapját.

Családi ház szellőztető rendszerébe germicid lámpa?

Kedves Korondán László Úr, 2 szintes családi házban egy központi szellőztető rendszerbe szeretnék építtetni egy fertőtlenítő egységet. Érdemes ebben gondolkodnom, mint magánszemély vagy inkább más megoldást javasol? Érdekelne konkrét ár.

Korondán László
Korondán László
2020-01-20
szakértő

Köszönöm érdeklődését.
Légcsatornába be lehet építeni UV egységet, ami azután folyamatosan csírátlanítja a helyiségekbe befújt levegőt. Ennek akkor lehet igazán jelentősége, ha a rendszer nem 100%-ban friss (kinti) levegőt fúj be, hanem bizonyos százalékban a benti levegőt is visszaforgatja. Az UV egység méreteit, az abban lévő lámpák típusát, mennyiségét, elhelyezkedését a következő adatok alapján tudjuk kalkulálni: Légcsatorna metszetének méretei (kör vagy négyszög, átmérő, ill. szélesség, magasság) valamint a légszállító kapacitás. Az ezek alapján megtervezett UV egységgel kapcsolatban tudunk nyilatkozni ár szempontjából. (családi ház méretek esetében ez 100-300 ezer Ft közül szokott alakulni). Fontos, hogy legyen a légcsatorna kérdéses részén egy könnyen hozzáférhető helye, ahová az egységet beépítjük, illetve utólag megoldható a lámpák rendszeres cseréje.

Sószoba és vendégház fertőtlenítése

Tisztelt Szakértő! Sószobánk fertőtlenítéséhez szereztünk be germicid lámpát a terápiás szoba kivitelezőjétől. Kaptunk részletes leírást, de arra vonatkozólag nem találok sehol információt, hogy használat után mennyi idő elteltével lehet bemenni, a helyiségbe, ill. bent tartózkodni lehet-e közvetlenül utána. Másik kérdés, vendégház szobáinak fertőtlenítése hány perc lámpahasználattal lehet eredményes? Köszönettel: Vasaji Edina

Korondán László
Korondán László
2020-01-15
szakértő

Köszönöm érdeklődését.
A germicid lámpa lekapcsolás után azonnal be lehet menni a helyiségbe.
A vendégház szobáinak általános csírátlanítására elegendő alkalmanként 15-20 perces besugárzás. Nagyobb fertőzöttség esetén természetesen szükség lehet hosszabb kezelésre is, ezt így általánosságban nem lehet megállapítani.
Arra oda kell figyelni, hogy a sugárzás öregíti a műanyagokat, szépen kidolgozott fa bútorokat, hasonlóan a nyári napsugárzáshoz. Csak ez rövidebb idő alatt megtörténik.
Vendégház szobáiban lehetnek olyan kényes bútorok, műanyag felületek, amik elszíneződhetnek.

Veszélyes az UV-C lámpa az emberre?

Veszélyes a sterilizálós uv lámpa az emberre ha abba a helyiségbe tartózkodtik ahol bevan kapcsolva?

Korondán László
Korondán László
2020-01-02
szakértő

Köszönöm érdeklődését.
A germicid lámpa az UV-C tartományban, 254nm-en sugároz. Ez a sugárzás emberre veszélyes, szemre és bőrre is káros. Kizárólag akkor szabad használni, ha senki sem tartózkodik a helyiségben.
A sugárzás üvegen, plexin nem jut keresztül, tehát ablakon, ajtó-üvegen keresztül bele lehet nézni a lámpa fényébe.

UV-C lámpás kulacs - Hatásos vagy átverés?

Kedves László! Kaptam egy LARQ nevezetű kulacsot, aminek a kupakjába UV-C lámát szereltek. A gyártó szerint ez hatékonyan tisztítja a beletöltött vizet. Én eléggé szkeptikus vagyok, ezért írok most önnek. Tényleg lehet bármilyen hatása vagy csak átverés ? Ha van hatása, akkor mi? Előre is köszönöm szépen a válaszát.

Korondán László
Korondán László
2019-12-25
szakértő

Köszönöm érdeklődését.
Vizet (átlátszó folyadékot) csak átfolyó rendszerű UV vízkezelővel lehet hatékonyan csírátlanítani.
A tartályba (üvegbe, kulacsba, stb.) „belógatott” UV lámpa azért nem lehet hatékony, mert a vízben már pár cm távolság után elnyelődik a sugárzás. Így a lámpa körüli vízoszlop (2-3 cm vastag) megkapja a megfelelő besugárzást, de az azon kívüli rész nem.
Azt sem tudom, hogy milyen lámpa van beszerelve a kulacsba, és az hogyan érintkezik a vízzel, de nem gondolom, hogy a teljes víztömegre komoly hatással volna.
Ha csak a kupakban van valami pici lámpa (netán LED), akkor az csak arra alkalmas, hogy a víztömeg fölötti légteret kezelje. (Persze kérdéses, hogy azt is milyen mértékben)
Már létezik UV-C lámpa LED-ben is, de annak olyan minimális az intenzitása, hogy gyakorlatilag semmire nem használható. Kivéve persze a dizájnos használati eszközöket, amiken jól mutat a felirat: LED UV-C.

Ugyanakkor a kulacsba valószínűleg már kezelt víz kerül (hálózati víz), így nem is igen van szüksége kezelésre. Így tehát a kulacsból történő ivás nem okoz fertőzést, tehát a kulacs nem ártalmas az egészségre!

Hol szükséges a folyamatos fertőtlenítés?

Azt szeretném kérdezni, hogy a kórokozókkal együtt a természetes baktériumokat is elpusztítja. Ez nem káros esetleg valamilyen szempontból?

Korondán László
Korondán László
2019-12-20
szakértő

Köszönöm kérdését.

Nyilvánvalóan minden fertőtlenítési módszer elpusztítja a számunka káros és hasznos mikroorganizmusokat is, nem szoktak válogatni.
Természetesen nem mindig és mindenhol csírátlanítunk, csak időnként, és célzottan egy-egy felületet, légteret, stb. Ha akkor és onnan nem jutunk hozzá a számunkra hasznos baktériumokhoz, az nyilvánvalóan pótolható máskor, máshonnan. Ugyanakkor viszont elpusztítjuk a károsakat, tehát nem haszontalan az akció.

Természetesen azt én is szoktam mondani minden érdeklődőnek, hogy pl. lakásban nincs szükség kórházi csírátlanításra, tehát általában otthonra nem javaslom a fali germicid lámpa használatát. Kivéve, ha olyan személyről van szó, akinek igenis szüksége van különlegesen steril környezetre, pl. szervátültetés utáni időszakban.

A kórházakban, úgy gondolom mindenképpen szükséges (lenne) a folyamatos csírátlanítás, mert ott a beteg emberek folyamatosan juttatják a környezetbe a kórokozókat, amik azután az egészségeseket is megfertőzik. Úgy gondolom, hogy a rettegett „kórházi szuper-kórokozók” terjedését is jobban vissza lehetne szorítani, ha mindenhol rendszeresen használnák a germicid lámpát. Még akkor is, ha az a „jó” kórokozókat is pusztítja. Azokat beszerezhetjük máshol.

 

Légtisztító, légfrissítés céljából - Érdemes?

Üdvözlöm ! A családunkban se allergia, se asztma ,se dohányfüst nincs jelen. Kifejezetten légfrissítés céljából tervezzük a GER XJ-1100 készüléket megvásárolni a 25 nm-es nappalinkba .Bizonytalanok vagyunk, hogy egyáltalán - mivel semmi negatív légúti tünetet nem produkálunk... - van e értelme ennek a beruházásnak ? Segítene dönteni ? Köszönettel és üdvözlettel. Tóth Ibolya

Korondán László
Korondán László
2019-11-20
szakértő

Köszönöm érdeklődését.
Nagyon örülök, és gratulálok ahhoz, hogy nincs semmiféle légúti vagy allergiás problémájuk, ez manapság nagy kincs!

A légtisztító készülékeket egyrészt légfrissítési okokból szokták alkalmazni, másrészt a levegő valamilyen szennyezettsége miatt, por, pollen, allergén anyagok, illetve a kórokozók kiszűrése, semlegesítése céljából.
Az általunk forgalmazott légtisztító készülékek elsősorban a kórokozók (vírus, baktérium, (penész)gomba, illetve ezek spórái) semlegesítését végzik, a beépített germicid lámpa segítségével.
Elsősorban az őszi-téli időszakban gyakoriak a náthás, influenzás fertőzések. Ilyenkor a beteg ember a köhögéssel, tüsszentéssel, de akár csak a normál légzéssel is sok kórokozót juttat a légtérbe, ami azután ott kering, és sokáig életképes, így sajnos fertőzőképes is marad.

A germicid lámpás légtisztító készülék ezeket a kórokozókat pusztítja folyamatosan, ezzel tartva karban a légteret. Így azután nagymértékben csökken a lehetősége annak, hogy egy beteg ember mindenkit megfertőzzön, aki ugyanabban a légtérben tartózkodik. Akár az egyik családtag, vagy csak egy rövid időre érkező vendég könnyen megfertőzheti a többieket, hacsak nem kezeljük a szoba levegőjét folyamatosan.

Mellékelem az XJ-1100 és az XJ-2100 készülék használati leírását. Ez utóbbi abban különbözik az elsőtől, hogy ebben egy ventilátor hajtja keresztül a levegőt a készüléken, míg az XJ-1100-ban nincs ventilátor.

Amennyiben további kérdések merülnek fel, örömmel válaszolok.

Orvosi rendelő légfertőtlenítése

Üdvözlöm, uv4 air active készülék érdekelne orvosi rendelő légfertőtlenítésére. Szeretném kérdezni, hogy mekkora területre elegendő?

Korondán László
Korondán László
2019-11-06
szakértő

Köszönöm érdeklődését.
Légtisztító készülékeink közül az Aetaire típust kimondottan egészségügyi intézmények részére fejlesztették ki Hollandimában. (Philips, 3M, Papst cégek)
A készülék falra szerelhető, a nap 24 órájában folyamatosan működik, 50nm-es helyiségre van méretezve.
A szűrőbetétet 6 havonta, az UV lámpát évente kell cserélni.
Mellékelem a használati leírást.

A készülék megtekinthető és megvásárolható budapesti bemutatótermünkben, vagy megrendelés esetén ki tudjuk küldeni futárral.

Cipő fertőtlenítés

Cipők fertőtlenítésére alkalmas ez a lámpa, tekintettel a gombás fertőzésekre? Milyen áron vásárolható meg?

Korondán László
Korondán László
2019-09-29
szakértő

Köszönöm érdeklődését.
Elvileg cipők fertőtlenítésére is alkalmas a germicid lámpa, de van néhány „probléma” amit le kell küzdeni.

Maga a lámpa egy fénycső, melynek sugárzása emberre veszélyes. Ezt a fénycsövet kell(ene) bedugni a cipőbe úgy, hogy az embert ne érje a sugárzás, valamint hogy a fénycső ne törjön el. Emellett még az is gondot jelent, hogy a cipő belsejében vannak olyan kis rések, hajlatok, redők, melyekbe nem jut el a közvetlen sugárzás. Emiatt nem lesz tökéletes az eredmény. Vannak germicid lámpák is, melyek az UV sugárzás mellett ózongázt is termelnek. Ez a mennyiség azonban elég magas, veszélyes is lehet az emberre. Fentiek miatt germicid lámpával történő cipő-fertőtlenítéssel nem foglalkozunk.

Ugyanakkor forgalmazunk olyan cipő-fertőtlenítő készüléket, melyben UV lámpa nincsen, de ívkisüléses technikával kismennyiségű ózont állít elő. Ez a kis mennyiség emberre nem veszélyes, ugyanakkor a cipőben koncentrálva elegendő arra, hogy ott elpusztítsa a mikroorganizmusokat, köztük a gombát is.
Ez a készülék honlapukon is megtalálható és megvásárolható web-áruházunkban.

https://www.germicidlampa.hu/magancelu-felhasznalas/webaruhaz/germicid/ger-legtisztito-xj-300-jason


Amennyiben további kérdések merülnek fel, örömmel állunk rendelkezésére.

UV-C megoldás 250 m3-es medencéhez

Tiszteletem! Az lenne a kérdésem, hogy egy kb. 250 m3 medencéhez hatékony lenne-e egy UV-C lámpás megoldás. Véleményem szerint minimalizálni lehetne vagy akár el lehetne hagyni a klóradagolást is. Egy 240 W-os lámpa megfelelő volna szerintem.

Korondán László
Korondán László
2019-09-27
szakértő

Az UV lámpás csírátlanító megoldás mindenképpen előnyös az uszodavíz kezelésében (is).
A megfelelően tervezett és megépített vízkezelő berendezés használata esetén az eredetileg használt klórmennyiség 80%-a elhagyható. Ez nem csak költségcsökkenést jelent a korábbihoz képest, hanem a klór kellemetlen hatását is minimalizálja: klór-szag, viszkető bőr, piros, kicsípett szemek.

A medencevíz kezeléshez, erre szakosodott cégek átfolyó rendszerű berendezéseket terveznek és építenek. Ezek a berendezések a medence méretéhez vannak tervezve, tehát nyilvánvalóan – ahogy Ön is helyesen látja – a nagyobb víztömeghez nagyobb méretű készülék (és a készülékben nagyobb UV lámpa) kell. A lámpa pontos típusát kizárólag a berendezés gyártója határozza meg.

Mi a holland Blue Lagoon készülékcsaládot forgalmazzuk, melyet kimondottan medencevíz kezelésére gyártanak.
Sajnos az általunk forgalmazott készülékek közül a legnagyobb teljesítményű is „csak” 150 m3 medencéhez van méretezve, így nem tudunk ezek közül Önnek megfelelőt ajánlani.

Ugyanakkor kapcsolatunk van egy partner céggel, amelyik egyedi, nagyteljesítményű vízkezelő berendezéseket épít. Ha ez szóba jöhet, szívesen megadjuk az elérhetőségét.

Mobiltelefon fertőtlenítése

Kedves László! Sertéstelepen járványvédelmi megfontolásból kitiltásra kerültek a mobiltelefonok, illetve csak a vezetőség számára engedélyezett a telefonhasználat. A kérdésem arra irányulna, hogy mobiltelefonok fertőtlenítésére alkalmazható-e a germicid lámpás megoldás. Mennyire károsíthatja a mobiltelefonok anyagát az UV fény? Amennyiben alkalmazható ilyen céllal, milyen konstrukció ajánlható erre a felhasználásra?

Korondán László
Korondán László
2019-06-06
szakértő

Köszönöm érdeklődését.
A germicid lámpával mindenképpen lehet csírátlanítani az eszközöket, így a telefont is.

A sugárzás hatással van az anyagokra, elsősorban a műanyagokat öregíti. A különféle műanyagok nem egyformán reagálnak a sugárzásra, így nem tudom pontosan megmondani, hogy a telefonok egyes részeire milyen hatással van.

Vízkezelés nomád körülmények között?

Azt olvastam, hogy a kerámia vízszűrő a baktériumokat és vírusokat nem szűri ki, noha úgy reklámozzák, ezért gondolkodom UV lámpában. A kérdésem az, hogy ha veszek egy 13 Watt-os akvárium germicid lámpát és belelógatom egy 2 literes üvegpalackba, vagy egy 1,5 literesbe (esetleg még be is becsomagolnám alufóliával kívülről a palackot) akkor mennyi idő kell neki, hogy sterilizálja az ivóvizet?

Korondán László
Korondán László
2019-06-06
szakértő

Köszönöm érdeklődését.
UV fénnyel történő csírátlanítás víz esetében csak átfolyó rendszerű berendezéssel oldható meg.
Az UV-C sugárzás nagyon kis távolság után már elnyelődik a vízben, így egy tartályba bármennyi ideig is „lógatják be”, az csak közvetlenül a lámpa mellett fog hatni.
Léteznek ivóvíz kezelésére szolgáló UV berendezések, de mi ilyet nem forgalmazunk. Az általunk forgalmazott hasonló készülékek csak házi úszómedencék vizének kezelésére használhatók.

Kérdés:
Tényleg NAGYON köszönöm. hogy időt szakított rám és noha nem érdekelt ebben a termékben, azért válaszolt nekem. Mégis előre elnézést kérek a következő mondandóm miatt, mert azért mégis Ön a szakértő!
Először is azzal sajnos egyáltalán nem értek egyet, hogy egy tó/akvárium vizét nem lehet algátlanítani/fertőtleníteni egy vízálló germicid lámpával mondjuk az alján, mert a halak megmozgatják a vizet az uszonyukkal és a levegőztető szivattyú is ugyanezt teszi. Tehát a germicid lámpa körül cserélődik a víz és lassan ugyan, de folyamatosan fertőtlenít(get)i az akváriumot. Az én esetemben a palack víz, mivel fizikailag nem Bose-Einstein kondenzátum anyagállapotban van (szerencsére), a benne lévő hő folyamatosan megmozgatja a molekulákat és egy 1,5 literes palack is kb. max 4,5-5cm sugarú.
Említette egy korábbi válaszában, hogy: "egy rozsdamentes acél cső, benne egy UV lámpával, a lámpa és a cső fala közötti távolság max. 4-5 cm" már fertőtleníti az ÁTFOLYÓ(!!!) vizet. Másik válaszában még azt is írta, hogy egy 30x10m-es edző szőnyeget (ami jó esetben sík) is lehet fertőtleníteni 5-6 órán át tartó 8x3db 55 Wattal 2-3 méter távolságból.
Így most feltenném újra a kérdésemet: Ha van egy 13 Wattos kis akvárum UVC-m, amit belelógatok egy állóvizes 5cm-es sugarú, alufólival (nem acélcsővel) bevont palackba, ami kb. 15 fokos, akkor van esélyem, hogy X idő múlva csírátlanná válik? Sajnos nincs más akihez fordulhatnék a kérdésemmel az X-el kapcsolatban.

Válasz:
Az Ön gondolatmenete akár jó is lehetne, ha fizikai szennyeződést akarnánk kiszűrni a vízből: bár egyszerre csak keveset szűrűnk ki, de a szűrőhöz (lámpához) idővel majdnem minden vízrészlet eljut, és egyre tisztább lesz a teljes víztömeg. (Persze ez is csak teoretikus, mivel valószínűleg mindig lesz olyan vízrészlet, ami nem jut el a szűrő (lámpa) közelébe.)
Sajnos jelen esetben nem fizikai szennyeződésről, van szó, hanem mikroorganizmusokról, melyek, mint tudjuk, sajnos folyamatosan szaporodnak, nem is kis sebességgel.
Emiatt hiába öl meg „néhányat” a lámpa a mellette lévő néhány cm-es vízrétegben, nem a már „tiszta” víz fog keveredni (és hígításával tisztítani) a még fertőzött vizzel, hanem fordítva: a még kezeletlen vízben lévő mikroorganizmusok fogják visszafertőzni a már kezelt vizet.
Emiatt nem működhet a „belógatós” megoldás.
Az átfolyó rendszerű megoldásnak pont az a lényege, hogy az áthaladó víz minden részecskéje megkapja a szükséges UV dózist, ezáltal a készülékből távozó víz teljesen csírátlanítva van.

A birkózószőnyeges példa teljesen használhatatlan ebben az esetben, hiszen ott a levegőben terjed a sugárzás, és bár a távolsággal ott is csökken az intenzitás, vízben ez a csökkenés nagyságrendekkel nagyobb, és néhány cm után már valóban 0 lesz az értéke. Így tehát a „hatósugáron” kívüli vízrészek semmi besugárzást nem kapnak, akárhány óráig is működik a lámpa.

Az általunk forgalmazott Blue Lagoon uszodai vízkezelő berendezésekben 6 cm átmérőjű acél csőben van a 40W-os lámpa, egy 3 cm átmérőjű védőcsőben. Így tehát a vízréteg, amit a sugárzásnak át kell „érnie” 1,5 cm!

Az Ön által említett palack átmérője 10 cm, ha tehát egy szintén 3cm átmérőjű védőcsőben használja a lámpát, akkor annak 3,5 cm-es vízréteget kellene kezelnie. Ez még egy 80W lámpának sem igazán sikerül, bár pontos adatokat nem tudok mondani. A 13W-os lámpa mindenesetre nem sokat fog érni.
Az általam említett „max. 4-5 cm” komoly nagy lámpákra értendő, melyek teljesítménye már 100W felett van. Ezeket nagy, ipari méretű UV vízkezelőkben használják, pl. a Budapesti Vízművek ivóvízkezelő telepén.

Ha tehát Ön az említett palackba belógatja a kérdéses lámpát, azzal gyakorlati eredményt nem fog elérni.

Az alufóliás becsomagolás egyébként teljesen felesleges: egyrészt maga a víz is elnyeli a sugárzást, másrészt, ha üres volna a palack, annak falán akkor sem jut keresztül semmi az UV-C sugárzásból. (Sem üvegen, sem műanyagon nem jut keresztül a 254nm-es sugárzás)

Megkérdezhetem, hogy milyen vizet szeretne csírátlanítani? Vezetékes víz? Forrásvíz? Kútvíz?
Milyen tisztaságú vizet remél a kezelés után? Ivóvíz? Akvárium víz? Uszodai víz?


Kérdés:
Megmondom önnek őszintén én "vad"kempingezés szempontjából (kocsival a közelben) szeretnék magamnak ivóvizet előállítani, de a laborvizsgálatok kimutatták, hogy a Katadyn hordozható, kis kerámiaszűrője ugyan tényleg nagyon hatásos sok szempontból, de a vírusok és baktériumok ellen sajnos hatástalan (az aktív szén meg drága) és szerintem túl sok idő és energiapazarlás 10 percig folyamatosan forralni a vizet, ha egy rövid UV-C dózissal a kocsim szivargyújtójáról máris megoldja az utóbbi problémát (elvégre a fényszórók is kb. annyit fogyasztanak, mint amiről szó van). Ön erre mit tanácsol? Ilyen termékük biztosan nincs, mert ezt én találtam ki magamnak. Nem tudom viszont pontosan, hogy kell-e "ballaszt" elektronika, mert van kapocsfeszültség, de ha nem tévedek ezek a germicid halogén izzók is 12 Volton működnek, vagy nem?


Válasz:
A germicid lámpa nem halogén izzó, hanem fénycső. Emiatt megfelelő tápforrásra van szüksége, 230V hálózati áram esetén trafóra. Nem tudom, 12V egyenáramú áramforrásról hogyan lehet működtetni a fénycsövet, de nem lehet közvetlenül rákapcsolni.
Mint jeleztem, a palackba „belógatás” nem annyira egyszerű, mint gondolnánk. Az Ön által említett 13W lámpa elég kis intenzitású, nem biztos, hogy megbirkózik a múltkor kalkulált 3,5 cm vízréteggel. ráadásul ha nem ér le a palack aljáig, akkor ott még nagyobb víztömeg marad ki a kezelésből.
A lámpát nem lehet közvetlenül a vízbe tenni, szükség lenne még egy megfelelő kvarc védőcsőre is. Ennek minimális átmérője 22-23mm, viszont ez esetben tovább nő a kezelendő vízréteg vastagság.

Interneten sokszor árulnak egyszerű és olcsó UV készülékeket felület vagy víz kezelésére. Ezeknek általában nincs komoly csírátlanító hatásuk.

Fentiek alapján azt gondolom, hogy az Ön által elképzelt, „úti” vízkezelés UV lámpával nem járható út, ráadásul hamis biztonságérzetet kelt, és egy valóban „fertőzött” víz estében nem védi meg a betegségtől.
Lehet, hogy a forralás valóban túlságosan idő és energiaigényes, de megbízhatóbb módszer, mint egy „valamennyire” működő UV megoldás.

Penész folt, dohos szagok

Tisztelt Uram! Érdelkőni szeretnék hogy meddig tart a Germicid làmpa hatàsa pl: penész foltok és dohos szagok esetén mennyi idő utàn kell újra ismételni? Vàlaszàt előre is köszönőm.

Korondán László
Korondán László
2019-06-06
szakértő

Köszönöm érdeklődését.

A germicid lámpa elpusztítja a mikroorganizmusokat (vírus, baktérium, gomba valamint ezek spórái)
A sugárzás csak a felületeken hat, nem hatol be az anyagba.
Falak penészedése esetén elsősorban annak okát kell megszüntetni, mert az UV sugárzás csak tüneti kezelést ad.
A szükséges besugárzás időtartama és gyakorisága sok mindentől függ: a penészedés mértéke, mélysége (falban), szellőzési lehetőség, stb.
A lámpát csak olyankor szabad használni, amikor senki sincs a helyiségben, pl. éjszaka.
Alkalmanként 1-2 órás használat már jó eredményt adhat, ezt rendszeresen, eleinte naponta kell elvégezni.
Ha a penészedés okát nem tudják végleg megszüntetni, akkor gyakorlatilag nem érdemes abbahagyni a rendszeres használatot, mert a penész naponta újratermelődik.
Ha sikerül megszűntetni az okot, akkor egy idő után már nem lesz szükség a további besugárzásokra.

Mellékelem kiadványunkat germicid falilámpákról, melyben több hasznos információ található azok felszerelésével és használatával kapcsolatban.

Amennyiben további kérdések merülnek fel, kérem, jelezzek.

 

Beltéri medence - hideg fal penészedése

T. Uram egy kb. 25m2 es helyiségben levő 20m2 vízforgatós ellenáramoltatós medence, merülő van, egy szauna mellett.amit csak a családom használ. A helyiség ventilátorral időszakosan van szellőztetve. az utóbbi időben a hidegebb sarok fölötti mennyezeten és sarokban feketepenész foltok jelentek meg, és agresszívan terjeszkednek! kérdésem milyen uv-s készülékkel tudom meggátolni, kiirtani (a medence vizét uv fénnyel kezeljük, és tökéletesen bevált!) 

Korondán László
Korondán László
2019-04-25
szakértő

Köszönöm érdeklődését.
Sajnos a párás környezetben a hideg sarkok klímája nagyon kedvez a penész megtelepedésének, terjedésének.
Germicid lámpa rendszeres használatával kordában lehet tartani a problémát, de tudni kell, hogy ez csak tüneti kezelés. A sugárzás a felületeken hat, nem hatol be az anyagba.
Minden kezelés során elpusztulnak a felületen lévő penészgombák, valamint a levegőben szálló spórák is.
Mellékelem kiadványunkat germicid falilámpákról. Ezek közül a GA30 vagy a GA15 standard vagy rozsdamentes kivitelre lehet szükség.
Ilyen lámpákat kellene felszerelni úgy, hogy a problémás sarkok közvetlen sugárzást kapjanak.
A sugárzás emberre káros, tehát csak akkor szabad használni a lámpát, amikor senki sincs a helyiségben.
A sugárzás öregíti a műanyagokat, tehát a kezelés idejére az ilyen eszközöket, berendezési tárgyakat érdemes esetleg letakarni.

Vetőmagüzem - rovar, atka elpusztítása

Tisztelt Cím! Ezúton érdeklődőm vetőmag üzem UV fénnyel történő fertőtlenítésében milyen tapasztalataik vannak! Kérdésem az lenne milyen hatékonysággal pusztítja az UV fény rovarokat illetve az atkát! Milyen hatással van a fény az élő magvakra, károsítja e annak a csíráját! Amennyiben pusztítja az atkát annak milyen UV behatásnak kellene alákerülnie?

Korondán László
Korondán László
2019-04-15
szakértő

Köszönöm érdeklődését.
AZ UV-C sugárzás (megfelelő dózisban) elpusztítja az atkát. A probléma az, hogy az atka általában megbújik különféle anyagokban (takaró, pokróc, párna, matrac, szőnyeg, stb.).
A sugárzás nem hatol be az anyagba, tehát az elbújt atkát nem tudja elpusztítani.
Emiatt az atkák irtására nem ez a legmegfelelőbb technológia.
Más rovarok esetében nyilvánvalóan káros rájuk a sugárzás, de nincsenek pontos adataim ennek mértékéről.

A még ki nem csírázott magokban rövid ideig tató besugárzás (felületi fertőtlenítés) nem okoz károsodást, hosszabb kezelés hatásáról nincsen információm.
A már csírázó magokra káros a sugárzás.

Óvoda - konyhai fertőtlenítés

Kedves László! Óvodánk konyhájában egy mikrobiológiai vizsgálat bacillus cereust mutatott ki majdnem minden evőeszközön, ami - mint kiderült - a meghibásodott mosogatógépünkből terjedt szét. Megtörtént a fertőtlenítés. Egyelőre még csak tájékozódunk, hogy mit tehetnék, hogy ez legközelebb ne forduljon elő és érdeklődnénk, hogy érdemes-e germicid lámpát beszerelni a konyhába, hogy ez a- és feltételezhetően más bartériumos - probléma megoldódjon. A konyhánk 5*3,5 méter, és 4 méter a belmagasság.

Korondán László
Korondán László
2019-04-08
szakértő

Köszönöm érdeklődését.
Természetesen a germicid lámpa nagy hatékonysággal csírátlanítja a légteret, felületeket, tehát a konyhában is jól használható ilyen célra.

Az Önök esetében egy speciális helyzetről van szó, (evőeszközök kezelése) ezért legjobb lenne, ha telefonon tudnánk beszélni a részletekről. Ha megad egy telefonszámot, szívesen felhívom ebben a témában.

Élelmiszeripari üzem, gyümölcsfeldolgozó csírátlanítása

Tisztelt Uram! Kérek szépen javaslatot/kalkulációt egy élelmiszeripari üzem cca 20 nm-es (5 x 4 m) gyümölcsfeldolgozó és cca 108 nm (18 x 6 m) helyiségének germicid lámpával történő felszerelésére. Mindkét helyiség belmagassága cca 3,5 m. Vízpára van, freccsenő víz a plafon magasságában nincs. Előre is köszönöm szépen. Tisztelettel: Fenyves László

Korondán László
Korondán László
2019-04-01
szakértő

Köszönöm érdeklődését.

Mellékelem kiadványunkat germicid falilámpákról, melyben több hasznos információ található azok felszerelésével és használatával kapcsolatban.

Egy kis táblázat segít meghatározni, hogy adott méretű helyiségben hány lámpa használata javasolt.
Leggyakrabban használt típus a GA30 nyitott lámpatest, melynek hossza kb. 1m, és 30W lámpa működik benne.
A pára miatt a rozsdamentes lámpatestre lehet szükség, vízmentes foglalattal.

 

Kerti tó algásodása

Tisztelt Szakértő! Van egy ~35-40 m3 térfogatú mesterséges készítésű tavam. Sajnos minden évben küzdök az algásodással. Elképzelésem, hogy egy 1000 literes műanyag tartályba beszerelek egy germicid lámpát és így próbálom meg kezelni a problémát. Várom szives javaslatát milyen lámpát használjak a siker érdekében

 

Korondán László
Korondán László
2019-02-21
szakértő

Kedves Érdeklődő!

Az UV fény valóban elpusztítja (egyéb mikroorganizmusok mellett) az algát is, azonban a probléma kezelése elég bonyolult.

Az alga a tóban él, szaporodik, viszont oda nem lehet UV lámpákat kihelyezni, azokat csak zárt térben lehet alkalmazni. A zárt téren belül is a víz (még a tiszta, átlátszó is) erősen csökkenti a 254nm-es hullámok intenzitását, tehát a hatás csak a lámpától 2-5 cm-re lehet megfelelő. Ezért az nem jelent megoldást, ha egy tartály vízbe „belelógatunk” 1-2 germicid lámpát, mert a víz nagy részére ez nincs hatással.

A megoldás egy olyan, átfolyó rendszerű víztisztító készülék, mely tulajdonképpen egy rozsdamentes acél cső, benne egy UV lámpával, a lámpa és a cső fala közötti távolság max. 4-5 cm. Ezen a készüléken átfolyó vizet megfelelően tudja csírátlanítani a lámpa.

A mellékelt kiadványunkban találhatók ilyen készülékek, melyek alapvetően uszodához készülnek, de kerti tóhoz (vagy ivóvízhez) is lehet használni.

A probléma ezzel még nem oldódik meg teljesen, mert a tóban lévő algák nagy része tovább tud szaporodni. Ezek megfelelő kezelésére a tó növényzetét kell úgy alakítani, hogy megszűnjön az algásodás. Tudomásom szerint a tavirózsa megfelelő mennyisége a kérdés kulcsa, amikor abból elegendő él a vízben, az algásodási probléma megszűnik.

Remélem, válaszom jelent valamennyi segítséget. Ha további kérdések merülnek fel akár az algával, germicid lámpával, víztisztító készülékkel kapcsolatban, kérem, jelezze.

Mikor szükséges a lámpacsere?

GHO843T5VH/4 germicid lámpát használunk a technológiai vizünk csíramentesítésére. Felmerült kérdésként, hogy elégséges-e a lámpáinkat a kiégéskor cserélni. Tehát teljes élettartamára biztosítja-e a jól méretezett lámpánk az elegendő UV fényt.

Korondán László
Korondán László
2019-02-21
szakértő

Köszönöm érdeklődését!

A germicid lámpák hasznos élettartama 9.000 óra, ami nagyjából 1 év folyamatos üzemelést feltételez. Ennek az élettartamnak a végére a lámpa UV-C intenzitása kb. 85% alá csökken, bár elektronikusan még akár évekig működőképes, a szép lila fénye sem változik, hiszen a látható fény a teljes fénykibocsátásnak csak kb. 1-2%-a

Minden készülékben pontosan megtervezik azt a dózisértéket, amit a kezelendő anyagnak (folyadék, levegő, stb.) átad az alatt az idő alatt, amíg kapcsolatban állnak. (jelen esetben a technológiai víznek, amíg áthalad a készüléken)

A készülék tervezésekor, a dózis kalkulálása a lámpa intenzitás-értékén alapul, mely jelen esetben 260 µW/cm2 (1m távolságból). Ha ez az érték nagyon lecsökken, a készüléken áthaladó technológiai víz már nem kapja meg a kalkulált, szükséges dózist, tehát a csírátlanítás szintje nem azonos az új lámpával elért szinttel.

Emiatt javasolt, hogy évente cseréljék a lámpát a készülékben.

Bár Ön nem említi a védőcsövet, az is fontos része a rendszernek. A lámpát egy kvarc védőcső védi a víztől, ezen keresztül jut az UV-C fény a vízbe. Egy idő után a vízből lerakódások keletkezhetnek a kvarccső falán (pl. vízkő), melyet el kell távolítani. Szélsőséges esetben ez a lerakódás olyan erős lehet, hogy a fénynek csak töredéke jut át rajta, így az eredeti UV dózis nem érhető el. Kisebb lerakódás savas mosással (pl. citromsav) elérhető, vastag réteg kialakulása esetén ki kell cserélni magát a kvarc védőcsövet is. (általában a lámpacsere alkalmával szokták tisztítani, cserélni a védőcsövet)

Birkózószőnyeg - fertőtlenítés

Tisztelt Cím! 30x10 m-es birkózószőnyeg fölé szeretnénk lámpát szerelni lámpatestbe építve. Az alábbi tipust néztem ki: 115W 1198 mm-es, milyen magasra kell helyezni, hány darab szükséges, saválló házban.

Korondán László
Korondán László
2019-02-21
szakértő

Tisztelt Uram!

Feladat: birkózószőnyeg csírátlanítása UV lámpával. A terem méretei: 30x10m, belmagasság ??. A felület sima, egyenletes műanyag, sehol (?) nem takarja semmilyen nagyobb tárgy a felülről jövő UV fénytől. (Ha mégis van ilyen hely, azt külön kell kezelni)

Mivel az UV dózist a lámpa intenzitása és a besugárzási idő határozza meg, az intenzitás pedig a távolsággal csökken, fontos figyelembe venni a következő tényezőket:

Lámpa típusa: ilyen célra általában a G30T8 vagy G55T8 lámpákat használjuk, előbbi intenzitása 100 µW/cm2, a másodiké 170 µW/cm2 .(1m távolságról)

Besugárzási idő: ha egész éjszaka (5-6 órán át) használják a lámpákat, elég a 30W típus, ha csak este, takarítás után 1-2 óráig tart a besugárzás, javasolt az erősebb, 55W lámpa használata.

Távolság: kb. 3 méterenként érdemes egy-egy lámpát felszerelni, mert ezen távolságon belül még elég a lámpa intenzitása, hogy a legtávolabbi ponton is megfelelően csírátlanítson.

Ezek alapján, ha van mód rá, nem a plafonra kéne szerelni a lámpákat, hanem keresztben kifeszített rudakra, sodronyra erősíteni azokat. Ha csak a plafonra lehet szerelni, akkor mindenképpen az erősebb, 55W típust kell alkalmazni. Elvileg nincs szükség a legnagyobb, 115W típusra, de ezt a belmagasság ismeretében lehet eldönteni.

24 lámpát kellene egy 8x3 db-os téglalap-hálóban elhelyezni, párhuzamosan szerelve azokat a terem hosszabb oldalával. Így a lámpák 2,6-2,8m távolságra lesznek egymástól, ezáltal egyenletes, megfelelő intenzitású UV-C besugárzást tesznek lehetővé.

A lámpákat kizárólag akkor szabad üzemeltetni, ha senki nincs a helyiségben! AZ UV-C fény a bőrre is veszélyes (égési sérülést okoz) a szemre pedig kimondottan káros, nagyobb dózis akár vakságot is okozhat!

Ha van rá lehetőség, a lámpák kapcsolója is a teremen kívül legyen, hogy felkapcsoláskor senkinek ne kelljen bent lennie! Műtőkben például biztonsági mágneskapcsolót építenek be az ajtóba, hogy véletlen benyitás esetén azonnal lekapcsoljon a lámpa. Ha a lámpák kapcsolója mégis bent van a teremben, tudunk adni olyan szemüveget, mely véd a káros UV sugárzás ellen.

Az UV-C fény hatással van a műanyagokra, a jobb minőségűekre gyengébben, másokra erősebben. Kb. olyan a hatás, (öregítés) mint amikor sok nyáron át kint tartunk pl. egy kerti bútort a napon, de ez néhány hét-hónap alatt lejátszódhat.

A lámpatestek készülnek tükrös (irányított fényű) vagy nyitott (szabadon sugárzó) kivitelben. Általában a nyitott típust használják, a tükrösre csak akkor van szükség, ha konkrétan egy helyet akarunk besugározni, és arra kell irányítani a fényt. Rozsdamentes kivitelre élelmiszeripari helyiségekben van szükség, egyéb felhasználáskor teljesen megfelelő a standard kivitel.

Maga a lámpa (fénycső) készülhet olyan speciális fólia-bevonattal, mely megakadályozza, hogy lámpatörés esetén szétszóródjanak az üvegcserepek. Ezt általában élelmiszeriparban használják, (ott kötelező) hogy ne kerülhessen üvegcserép az élelmiszerbe. Jelen esetben esetleg hasznos lehet, ha kizárjuk azt a lehetőséget, hogy a sportszőnyegre kerüljön üvegszilánk. (a 115W lámpára nem tudunk fóliát tenni)

Influenza, pollen - otthoni levegőtisztítás

Az évente visszatérő influenza és az időnként fellépő pollenhatás (kertes házban lakunk) valamint antipátiám a gyógyszerekkel szemben terelt arra az útra , hogy egy korszerű, a lakás levegőjének (időszakos) fertőtlenítésére alkalmas berendezést keressek. Ismereteim, tapasztalataim a gyógyszergyárakban valamikor alkalmazott UV (germicid) lámpáknál megálltak. és ez ebben a formában normál lakótérre nyilvánvalóan nem a legjobb megoldás. Kérem tanácsadásukat egy 50 négyzetméteres nappali vonatkozásában. Egyben érdekelne az UV lámpa alkalmazási lehetősége szabadtéri 44 köbméteres fürdőmedence vonatkozásában.

Korondán László
Korondán László
2019-02-21
szakértő

Tisztelt Uram!

Köszönöm érdeklődését termékeink iránt!

A germicid lámpa hatásosan pusztítja el a mikroorganizmusokat (vírus, baktérium, gomba), sok egészségügyi intézményben is használják csírátlanításra. Egy probléma van vele, csak akkor szabad használni, amikor nincs senki a helyiségben, hiszen az UV-C sugárzás nem csak a bőrt károsítja, de a szemre kimondottan veszélyes, akár vakságot is okozhat. Emiatt közvetlen használata lakásokban nem javasolt.

Vannak olyan légtisztító készülékek, melyekben szintén germicid lámpa végzi a fertőtlenítést, de a zárt berendezésből nem távozik az UV fény, ezért lakásokban, munkahelyen, iskolákban, stb. használható akkor is, amikor emberek vannak jelen. Cégünk által forgalmazott légtisztító készülékekben van ilyen lámpa, tehát kiválóan megfelelnek arra a célra, hogy a légteret megfelelően karbantartsák. A készülékek többféle méretben, kapacitással készülnek, így a helyiség mérete alapján ki lehet választani a legmegfelelőbbet.

Van olyan készülék is, melyben az UV lámpán kívül többféle szűrő is található a különféle fizikai szennyezések megkötésére. A HEPA szűrővel ellátott készülék (XJ-3800) kiválóan alkalmas arra, hogy nyáron a pollent megkösse, ezzel lehetővé téve allergiás személyek részére is a szabad lélegzést. (személyes tapasztalattal is tudom igazolni)

Uszodákhoz szintén tudunk ajánlani olyan UV lámpás víztisztító készüléket, mely lehetővé teszi a felhasznált klórmennyiség 80-90-100%-ékának megtakarítását!

Mellékelem néhány kiadványunkat a légtisztító készülékekről, valamint az uszodai berendezésekről.

A készülékek megtekinthetők bemutatótermünkben.

Amennyiben valamely termékről bővebb információt szeretne kapni, kérem, jelezze!

Tészta gyártó üzem - fertőtlenítés

Tisztelt Cím! Friss tészta gyártó üzemben fertőtlenítésre, csíramentesítésre szeretnénk használni a germicid lámpát. A gyártósor nyitott, itt a szállítószalag fertőtlenítésére van felszerelve lámpa, amelyet a műszak elején, a gép elindításakor használnak, amíg nem állnak mellé a dolgozók. A kérdésem, hogy megoldahtó-e, hogy műszak közben a levegőt fertőtlenítsük folyamatosan? Van-e ilyen felszerelhető lámpatest? Ha igen a falra vagy a meglévő armatúrák mellé/közé kellene tenni a plafonra? Köszönöm válaszát!

Korondán László
Korondán László
2019-02-01
szakértő

Köszönöm érdeklődését germicid lámpával kapcsolatban!

Sajnos, a germicid lámpa által kibocsájtott 254nm sugárzás minden formája (közvetlen, közvetett) veszélyes az emberre, ezért tilos azt akkor és ott alkalmazni, ahol emberek vannak!

A gépsor egyes részeit (elvileg) be lehet úgy építeni, eltakarni, hogy azon a részen működés közben (üzemidőben) is működjenek a germicid lámpák, így a főbb, kritikus munkafolyamatok során van mód a megfelelő csírátlanításra.

A terem légterét úgy lehet viszonylag sterilen tartani, hogy egyrészt a központi légbefúvó rendszerbe építenek be UV-egységet, másrészt a terembe szerelnek fel olyan UV lámpás légtisztító készülékeket, melyek a terem levegőjét kezelik.

Az első megoldás azt biztosítja, hogy a frissen beáramló levegő csíramentes legyen, viszont a már bent lévő levegő nem kezeli.

A második megoldás a bent lévő levegőt kezeli, viszont, nyilvánvalóan, nem képes egyszerre az egész légteret tisztítani, mindig csak az éppen a készüléken áthaladó levegőt kezeli.

Amennyiben további kérdések merülnek fel, örömmel állok rendelkezésre.

Csontvelő átültetés - steril szoba

Tisztelt cím! Abban szeretném a segítségét kérni, hogy az unokaöcsém hamarosan csontvelő átültetésen esik majd át. A gyógyulása itthon csíramentes szobában fog folytatódni. Van-e Önöknél erre alkalmas légtisztító készülék? Ha igen, mennyibe kerül? A szoba mérete: kb. 20 m2. 

Korondán László
Korondán László
2019-01-18
szakértő

Tisztelt Érdeklődő!

Köszönöm érdeklődését!

Légtisztítóink közül az Aetaire típus kimondottan egészségügyi intézmények részére lett kifejlesztve, holland laboratóriumi teszt bizonyítja hatékonyságát. (egyes baktériumos telepszámának 3-4 nagyságrendű csökkentése)

A készülék 50 m2-es helyiségre javasolt, falra szerelhető kivitelű. A készülékben nagyteljesítményű (többfokozatú) ventilátor hajtja keresztül a levegőt egy speciális szűrőn, valamint egy germicidlámpa mellett, melynek fénye elpusztítja a mikroorganizmusokat. Mellékelem adatlapunkat, valamint a többnyelvű használati útmutatót, melyekben megtalálhatók a készülék főbb adatai.

Egyébként tavalyi évben a Tűzoltó utcai Gyermekkórházban adományként felszereltünk (több germicidlámpa mellett) egy ilyen légtisztítót az intenzív osztályon. Azóta folyamatosan használják, és nagyon pozitív visszajelzéseket kaptunk az eredményről.

A légtisztító készülék csak a helyiség légterét tudja kezelni, ugyanakkor a felületeken is megtapadhatnak különféle mikroorganizmusok.

Egy falra szerelhető, fénycső formájú germicid lámpa időszakos használatával ezeket a vírusokat, baktériumokat is el lehet pusztítani. (Ilyet használnak a műtők csírátlanítására is)

Ezt a lámpát kizárólag akkor szabad használni, amikor nincs senki a helyiségben, mert az általa kibocsátott sugárzás káros az emberre: a bőrön égési sérülést okozhat, a szemre pedig kifejezetten káros, akár vaksághoz is vezethet!

Emiatt 1-2 naponta, vagy akár naponta többször olyankor szabad használni, amikor mindenki kimegy a szobából, kb. 20-30 percre.

Ez a módszer nagyon jól kiegészíti a légtisztító folyamatos hatását.

Tájékoztató árak a kiadványunkban találhatók.

Amennyiben további kérdések merülnek fel a témával kapcsolatban, kérem, jelezze.

Köszönöm!

Overlay