Hírek, akciók

Tojás üzemben jártunk fertőtleníteni

2013-05-07

Egy nyugat-magyarországi tojás üzembe készítettünk és szereltünk fel egy UV-C lámpás egységet, amely a tojások fertőtlenítését végzi szalmonella baktériumok ellen.

A tojás felületének kezelése egy különleges probléma, hiszen gyakorlatilag egyszerre kell kezelni az egész felületet, és igen magas csírátlanítási szintet kell elérni. (5 LOG csökkentés, elsősorban Salmonella törzsek tekintetében)

Az UV lámpás technológia megoldást nyújt a legtöbb csírátlanítási feladatra.

A germicid lámpa 253,7 nm-es sugárzása hatékonyan csírátlanítja a felületeket, a légtérben szálló mikróbákat szintén csak ilyen sugárzással lehet elpusztítani.

A módszer környezetbarát, hiszen semmilyen vegyszert nem tartalmaz, nincs mellékterméke, nem lehet túladagolni, nem ártalmas a termékre.

A tojások UV lámpás kezeléséhez mindenképpen szükség van egy olyan szállítószalagra, melyen forogva haladnak a tojások. (hengereken vagy golyós görgőkön) E nélkül nem oldható meg, hogy a tojás teljes felülete egy kezelési ciklusban kapja meg az egységes UV besugárzást.

A szállítószalag fölé épített, tojás kezelő UV alagút biztosítja azt az UV dózist, ami szükséges a fent említett 5 LOG csökkentés eléréséhez bármely Salmonella törzs esetében. A beépítendő UV lámpák típusát, teljesítményét és darabszámát a szállítószalag méretei és sebessége alapján tudjuk meghatározni.
Az így kezel tojások azután értékesíthetők olyan közvetlen felhasználóknak, mint éttermek, szállodák, közétkeztetési konyhák, iskola, stb.

 


Overlay