Hírek, akciók

Tisztább levegővel kordában tartható az asztma

2017-11-15

Az asztma egy sokak által ismert egészségügyi probléma, ami a lakosság nagyjából 8 százalékát érinti Magyarországon, de ez az arány igen rohamosan nő.

 Az asztmás roham lényege, hogy a levegő áramlása a légutakban akadályozott. Ez három tényező miatt van:
• a hörgőcskéket körbevevő izmok összehúzódnak, így a légutak átmérője csökken
• a hörgőcskék belső fala megduzzad, aminek következtében az tovább szűkül
• a hörgőcskék falában lévő sejtek sűrű nyákot termelnek, ami szintén akadályt képez a levegő útjába.

Az ilyen módon beszűkült légutak nem engedik, hogy a levegő távozzon a tüdőből. Érdekes azonban, hogy az érintett pont nem ezt érzi, hanem azt, hogy nem jut friss oxigénhez, vagyis nem kap levegőt. Súlyos esetben ez akár fulladásos rohamhoz is vezethet, így azon túl, hogy nagyon kellemetlen, veszélyes is lehet.

Mi válthat ki asztmás rohamot?

Az asztma fő tünetei közé tartozik a köhögés, a rövidülő légzés, sípoló hang a tüdőből, nehézlégzés, mellkasi szorítás érzése. A panaszok időszakosan enyhülhetnek, majd újra felerősödhetnek. Hogy éppen mikor van nyugalmi időszak, és mikor erősödnek a tünetek, az nagyban függ a környezeti hatásoktól is. Az asztma kéz a kézben járhat az allergiával, ugyanis az allergizáló anyagok is kiválthatják. A tünetek fokozódhatnak továbbá a levegőben szálló pollenek és egyéb irritáló ingerlő anyagok jelenléte esetén.

Tisztább levegő, kevesebb roham

Jelen állás szerint az asztmát teljesen gyógyítani nem lehet, de viszonylag jól kezelhető, kordában tartható. Léteznek erre speciális szerek, de kíméletesebb megoldás, ha a levegő tisztaságára igyekszünk ügyelni. Ha már otthon ki tudjuk iktatni a kiváltó tényezőket egy légtisztító segítségével, nagyban megkönnyíthetjük az életünket, ugyanis az asztmás roham nagyon sokszor éjszaka jelentkezik. Hosszú távon mindenképpen megéri, ugyanis nagyban javítható az életminőség ezzel a módszerrel, ráadásul így az asztma elleni gyógyszerekre is kevesebbet kell költeni.