Hírek, akciók

Mit okoz a szervezetünkben a nem tiszta levegő?

2018-04-25

Sajnos manapság legfeljebb elvétve lehet találkozni tiszta levegővel, szinte mindenhol van kisebb-nagyobb mértékű szennyezettség, köszönhetően elsősorban az emberi tevékenységeknek.

Ezek ahogy hatással vannak a környező élővilágra, úgy ránk is – ne gondoljuk, hogy mi megússzuk a saját magunk által termelt szennyező anyagok következményeit.

A legtöbb szennyező anyag a fűtésnek köszönhetően kerül a levegőbe, beszélhetünk akár fával való fűtésről, gázról vagy egyéb módszerekről. Mindezek nagyon nagy mértékben szennyezik a levegőt, ugyanakkor az általunk használt közlekedési eszközök, autók, buszok is, ami számos problémát okozhat.

Könnyen kialakulhat asztma

Kutatások kimutatták már például, hogy a nagyvárosokban, illetve forgalmas utak mellett élő emberek sokkal nagyobb arányban lesznek asztmásak, mint azok, akik az utaktól távol élnek. Ez elég világosan mutatja, hogy nagymértékben összefügg az egyre magasabb számú asztmás megbetegedések száma azzal, hogy egyre gyakrabban használunk autót, és egyre többen választják a közlekedésnek ezen formáját, nem törődve azzal, hogy a levegő szennyezettségét nagymértékben növeljük.

Az autók által kibocsátott nitrogén-oxidok hozzájárulnak továbbá a szív-, illetve a tüdő betegségeihez, csökkentik a szervezet ellenálló képességét a légúti fertőzésekkel szemben, és reakciótermékei csökkent tüdőfunkciót okoznak. A különböző légzőszervi tünetek kockázata is megnő, emellett a légutak összeszűkülése is valós veszély, ami fokozottan jelen van az asztmásoknál, de nem csak nekik kell ettől tartaniuk.

Szintén az autóknak köszönhetjük az ózon kibocsátását, ami légzőszervi problémákat okoz, irritálja a nyálkahártyákat, és krónikus betegségeket súlyosbít. A kén-dioxid is komoly probléma, nagyobb mennyiség belégzése esetén ugyanis a légutak görcsös állapota alakulhat ki. Erre is az asztmások reagálnak hevesebben, de mindenkiveszélyeztetett lehet

Legalább otthon szívjunk friss levegőt!

Ez nem hangzik valami fényesen, éppen ezért fontos, hogy tegyünk valamit azért, hogy tisztább levegőt szívhassunk. Természetesen a környezetvédelem vezető szerepet játszik ebben, azonban a mindennapjainkra vajmi kevés hatással lesz a környezettudatosság, ha a következményeket nézzük. Viszont nagymértékben minimalizálhatjuk a szennyezett levegő okozta ártalmakat egy légtisztítóval, ami megszűri a levegőt, így legalább otthon frisset szívhatunk! Ha már az utcán kénytelenek vagyunk a szennyezett levegőt szívni, otthon adjunk esélyt magunknak a tiszta levegő belélegzésére – az egészségünk meghálálja majd.


Overlay