Hírek, akciók

Miért vagyunk betegek olyan gyakran ősszel?

2017-10-12

Az ősz hagyományosan a betegségek időszaka, ez teljesen köztudott, megszokott, és mindenki beletörődve veszi tudomásul.

Legtöbbször a hidegnek tulajdonítják a betegségek gyakoribbá válását, így gyakran éri az a vád a náthás embereket, hogy nem öltöztek fel rendesen. Sokszor hallani, hogy csalóka az idő, hiába érezzük, hogy meleg van, mert süt a nap, nem olyan meleg az, fel kell venni plusz egy réteget.

Nos, az őszi megbetegedések valóban összefüggnek a hirtelen jött hidegebb, nedvesebb idővel, de nem azért, mert nem öltözünk fel rendesen. Nincs azzal semmi gond, hogy mindenki csak annyira öltözik fel, amennyire fázik, a hőérzetünk pedig nem hagy cserben.

A betegségek gyakorisága inkább annak tudható be, hogy a nedvesebb, hűvösebb levegő kedvezőbb környezetet biztosít a vírusoknak, baktériumoknak, ezért azok elszaporodnak a levegőben. Ennyi az egész, nagyobb számban vannak jelen, így nagyobb az esélye is annak, hogy meg fognak betegíteni. Ezen nem segít, ha felveszünk plusz egy sálat vagy mellényt, hiszen a kórokozók a levegőben vannak.

Mi a megoldás?

Az erős immunrendszer, amivel sajnos nem mindenki rendelkezik, és nem is lehet a végtelenségig kivédeni minden betegséget. Mindenesetre ősszel nem árt egy kicsit feltölteni a vitaminraktárakat, hogy valamivel ellenállóbbá váljunk a baktériumokkal és vírusokkal szemben. A megbetegedett emberek társaságát, amennyire lehet, kerülhetjük, de nyilvánvalóan lehetetlen teljesen elzárkózni mindenkitől, hiszen például egy boltban is találkozhatunk olyannal, aki náthás.

Sokat javíthat a helyzeten ugyanakkor az otthoni légtisztító, illetve az is sokat javítana, ha minél több munkahelyen, óvodában, iskolában lenne belőlük. Ezek ugyanis fertőtlenítik a levegőt, így ha van is náthás ember a közelben, a kórokozók nem fertőznek tovább, aminek köszönhetően jelentősen csökkenthető lenne a betegségek száma. Az otthonokban is hasznos lehet, hiszen ha a család egyik tagja megbetegszik, nem fertőzi tovább a többieket, nem megy szükségszerűen végig mindenkin a betegség.


Overlay