Hírek, akciók

Mennyi gondot okoz a légszennyezés valójában?

2018-06-28

A légszennyezést sokat emlegetik, mint korunk egyik legnagyobb problémáját, azonban annak ellenére, hogy milyen gyakran kongatjuk a vészharangokat ezzel kapcsolatosan, viszonylag kevesen vagyunk tisztában vele, hogy pontosan mit is okoz ez.

Az egy dolog, hogy nem tiszta a levegő, amit beszívunk, de vajon milyen hatással van ez a szervezetünkre? Mennyire és hogyan tudja az embert megbetegíteni a szennyezett levegő? És vajon van-e lehetőségünk ez ellen védekezni, vagy fogadjuk el, hogy ez van?

Az emberek nagy része szennyezett levegőt szív

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) 2016-os felmérése szerint az emberiség 92 százaléka olyan helyen él, ahogy a légszennyezettség meghaladja azt a határértéket, ami fölött káros az egészségre. Vagyis alig él olyan ember a bolygón, aki tiszta levegőhöz tud jutni minden nap. Ijesztő szám, igaz? Nos, a probléma várhatóan nem fog egyik napról a másikra megoldódni, már csak azért sem, mert globális szinten kellene foglalkozni a problémával, egyelőre azonban az embereknek csak egy szűk rétege próbál valamit tenni.

A légszennyezettség nagyon komoly egészségügyi kockázatot jelent az emberek számára. A szmognak köszönhetően például jelentősen növekedhet az embereknél a szívroham, valamint a szélütés kockázata. A problémát súlyosbítja, hogy a belélegzett szennyeződések hosszú hónapokon keresztül ott is maradnak a szervezetünkben, így felhalmozódhatnak, ami még jobban előrehozza a bajt. Persze nem tudunk magunknak varázsütésre friss levegőt varázsolni, így látszólag tehetetlenek vagyunk a problémával szemben. Szerencsére csak látszólag.

Amit tehetünk: a saját környezetünk levegőjének tisztítása

A legtöbbet azzal tehetjük magunkért, ha a saját közvetlen környezetünkben igyekszünk szűrni a levegőt. Ezt megtehetjük otthoni használatra kifejlesztett germicid légtisztító segítségével. A szellőztetés révén a lakásba ugyanúgy bekerül a szennyezett levegő, mint ahogy az utcán jelen van. Ha azonban rendelkezünk germicid légtisztítóval, a lakásunk levegőjét megszűrhetjük, így az mindig tiszta lesz, ezzel pedig sokkal kevesebb szennyezett levegőt szívunk be.


Overlay