Hírek, akciók

Baba van a lakásban? Még fontosabb a tiszta levegő!

2018-12-13

Köztudott tény, hogy ha kisbaba van egy lakásban, akkor fokozottabban kell vigyázni a tisztaságra, mint előtte bármikor.

Természetesen az az ideális, ha az embernek alapvetően is fontos, hogy tiszta legyen a környezete, de egy baba immunrendszere még gyenge, ezért kiemelten fontos a higiénia ebben az időszakban.

A baktériumok száz százalékos kizárása a lakásból persze lehetetlen küldetés, és ezzel a legtöbben tisztában is vannak, habár a szélsőségesen aggódó anyukák azért megpróbálkoznak ezzel. Ilyenkor szokott megtörténni, hogy egy kicsit is köhögő, vagy náthás rokon már nem lépheti át a küszöböt. Ez valamilyen szinten persze indokolt is, de nem lehet mindenkit kizárni, pláne nem azokat, akik a babával egy háztartásban élnek. A nagyobb testvér, apuka, vagy esetleg maga az anyuka is haza tudja hordani kórokozókat, csakúgy, mint mások.

Hogyan vigyázhatunk a baba egészégére?

Ha valaki a családban beteg, a legfontosabb teendő, hogy csökkentsük az esélyét annak, hogy a babát is megtámadják a baktériumok és vírusok. Természetesen elsődleges fontosságú a higiénia, tehát alaposan mossunk kezet naponta többször, a kisbabát lehetőleg ne puszilgassuk, bár tény hogy ezt nehéz megállni. Mivel fizikailag képtelen magáról gondoskodni, nem is igazán lehet elszeparálni – amit tehetünk, hogy a beteg igyekszik minimalizálni a babával való kapcsolatot, és valaki olyan veszi át az elsődleges gondozását, aki egészséges.

A baba egészségének megóvása érdekében fontos, hogy minél tisztább legyen a levegő. Egymás fertőzése családon belüli általában azért történik, mert egy légtérben vagyunk, a vírusok és a baktériumok pedig így is képesek terjedni. Azt, hogy otthon megfertőzzük egymást, úgy tudjuk a legkönnyebben elkerülni, ha a levegő tisztaságára fokozottan ügyelünk, amit meg is tehetünk egy otthoni légtisztító segítségével. Ez megakadályozza, hogy a levegőben szabadon terjednek a vírusok és a baktériumok, ezáltal pedig minimalizálja az esélyét annak, hogy a babát is megtámadják.

Minden kisgyermekes háztartásba remek választás egy légtisztító készülék, de ahol ősszel, télen, és tavasszal, tehát olyan időszakokban születik baba, amikor fokozott a fertőzések esélye, szinte elengedhetetlen, hogy ilyen módon is megpróbáljuk óvni az újszülöttet.


Overlay