Hírek, akciók

Az International Ultraviolet Association (IUVA) tudományos szakportál véleménye a COVID-19 vírusról

2020-04-20

Az International Ultraviolet Association (IUVA) tudományos szakportál úgy véli, hogy az UV-C fertőtlenítési technológia szerepet játszhat a COVID-19, SARS-CoV-2 betegségeket okozó vírus átadásának csökkentésében a jelenlegi fertőtlenítési adatok és empirikus bizonyítékok alapján. Az UV-C ismert fertőtlenítési technológia levegőre, vízre és felületekre, amely helyes alkalmazás esetén hozzájárulhat a COVID-19 vírussal való átfertőzés csökkentésében. 

"Az IUVA a világ minden tájáról vezető szakértőket gyűjt össze, hogy iránymutatásokat dolgozzanak ki az UV-technológia hatékony felhasználására, a COVID-19 vírus átterjedésének csökkentésére. Az 1999-ben alapított IUVA egy nonprofit szervezet, amely az UV technológiák fejlesztésére szakosodott a közegészségügyi és környezeti problémák megoldásának elősegítése érdekében” - mondta Dr. Ron Hofmann, az IUVA elnöke.

 

Tények az UV és a COVID-19-ről

Elősegítheti az UVC a COVID-19 átvitelét a fertőzés csökkentésével?

A meglévő bizonyítékok alapján úgy gondoljuk IGEN. Miért?

Az UV-C fényt már több mint 40 éve széles körben használják ivóvíz, szennyvíz, levegő, gyógyszerészeti termékek és felületek fertőtlenítésére az emberi kórokozók egész csoportjával szemben. Az eddig vizsgált baktériumok és vírusok (évek során több száz, beleértve a többi koronavírust is) reagálnak az UV-C fertőtlenítésre. Egyes organizmusok érzékenyebbek az UV-C fertőtlenítésre, mint mások, ám az eddig tesztelt összes organizmus reagál a megfelelő dózisban adagolt UV-C fényre.

  • Az UV-C fertőtlenítést gyakran használják más technológiákkal együtt többlépcsős megközelítésben, hogy ha az egyik módszerrel (pl. a szűrés vagy tisztítás) nem „ölik meg” a kórokozókat, akkor egy másik módszer inaktiválhatja (pl. UV-C) azokat. Ilyen módon az UV-C sugárzást már klinikai vagy más körülmények között be lehet telepíteni a meglévő folyamatok kibővítésére vagy a meglévő protokollok felszámolására, ha ezeket a járvány okozta túlzott igények kimerítik.
  • A COVID-19 fertőzéseket a szennyezett felületekkel való érintkezés, majd az arcfelületek megérintése okozhatja (kevésbé általános, mint a személyes átadás, de továbbra is problémát jelent). Ennek a kockázatnak a minimalizálása kulcsfontosságú, mivel a COVID-19 vírus műanyag és acél felületeken akár 3 napig is élhet. A normál tisztítás és fertőtlenítés bizonyos maradványszennyeződéseket hagyhat maga után, amelyeket az UV-C képes lehet kezelni, Kimutatták, hogy az UVC magas szintű inaktivációt ér el a COVID-19 vírusának egy közeli rokonánál ( SARS-CoV-1-nél, 254 nm UV-C dózissal teszteltünk, folyadék szuszpenzióban). Az IUVA szerint hasonló eredmények várhatók a COVID-19 vírus, a SARS-CoV-2 kezelésénél. A kulcs azonban az UV-C alkalmazása olyan módon, hogy hatékonyan elérje a felületeken fennmaradó vírusokat.
  • Az IUVA egyetért a kórházaknak szóló útmutatással abban, hogy az UV-C csíraölő képességét befolyásolják a szuszpenzió, a felület vagy a közeg UV-C elnyelő tulajdonságai; a mikroorganizmus típusa vagy spektruma; és számos olyan tervezési és működési tényező, amelyek befolyásolják a mikroorganizmusnak átadott UV-C adagot.
  • Az IUVA elismeri, hogy ha az UV-C fény nem ér el egy adott kórokozót, azt nem is fertőtleníti. Általánosságban azonban a kórokozók számának csökkentése csökkenti a fertőzés kockázatát. A kórokozók mennyiségét jelentősen csökkenthetjük, ha az UV-C fényt olyan felületen használjuk, amely gyakran ki van téve szennyezésnek, mint a fertőtlenítés másodlagos gátját. Ez viszonylag egyszerű, ha az érintett felületeket megvilágítják UV-C fénnyel, például a levegőt, a helyiségek felületeit és az egyéni védőeszközöket.
  • Az ultraibolya fény, konkrétan 200–280 nanométer között (UV-C/germicid tartomány) legalább két másik koronavírust inaktivál (más néven „megöli”), amelyek a COVID-19 vírus közeli rokonai: SARS-CoV- 1 és MERS-CoV. Fontos megjegyezni, hogy az inaktiváció ellenőrzött, laboratóriumi körülmények között történt kimutatására. Az UV-C fény hatékonysága a gyakorlatban olyan tényezőktől függ, mint például az expozíció ideje és a fény azon képessége, hogy elérjék a vírusokat vízben, levegőben, valamint az anyagok és a felületek redőiben és réseiben.

Forrás: http://iuva.org/COVID-19

 


Overlay