Hírek, akciók

A tél és a légtisztítás – miért fontos ilyenkor a lakás levegője?

2019-01-10

A téli, hideg levegőről hajlamosak vagyunk automatikusan azt gondolni, hogy tiszta. De gondoljunk csak bele egy pillanatra: vajon miért van mégis az, hogy télen betegszik meg a legtöbb ember?

A legjellemzőbb betegségek ilyenkor a nátha, az influenza és egyéb, vírus eredetű megbetegedések. Sokan a hidegre fogják, és hajlamosak azt hinni, hogy ha valaki beteg, akkor nem öltözött fel rendesen. Nos, ezen logikát követve minden alkalommal, amikor fázunk, megbetegedhetnénk – valószínűleg más lesz a probléma.

A hideg kedvez a baciknak

A valóság az, hogy a hideg, nedves idő kedvez a vírusok terjedésének és megtelepedésének. Abból pedig az ősz végén, tél elején rengeteg van. Ha tartósak a mínuszok, de az idő tiszta, általában a betegségek is ritkábbak, mert hiányzik a nedves közeg, amiben terjedni tudnak. Azokon a napokon azonban, amikor egyszer fagy, aztán napokig olvad, csöpög minden, és még eső is esik, könnyen meg lehet betegedni!

Tiszta levegő, kevesebb betegség

A fentiek miatt télen sem elhanyagolható tényező a levegő tisztítása otthonunkban, így ugyanis a bacik nem tudnak elterjedni annyira, hogy folyamatos gondot okozzanak. Nagyon sok családban probléma, hogy ősztől tavaszig szinte állandóan beteg valaki (vagy mindenki), ami nagyrészt annak köszönhető, hogy a lakás tele van vírussal, baktériummal, és folyamatosan felülfertőződnek a betegek, vagy a frissen meggyógyultak. Ennek a folyamatnak kitűnően gátat lehet vetni egy otthoni légtisztítóval.

Fontos a szellőztetés, de nem mindegy, milyen levegőt engedünk be

A szellőztetés mindemellett persze télen is fontos, hiszen a lakásban lévő levegőnek időnként cserélődnie kell. De egyáltalán nem mindegy, milyen a levegő, amit beengedünk, nem árt megszűrni egy olyan időszakban, amikor tombolnak a különböző kórokozók, és nagyon könnyű bármilyen betegséget elkapni. Az otthoni légtisztító rendszeres használata nagyon sokat tehet hozzá ahhoz, hogy megússzuk a hidegebb hónapokat folyamatos betegeskedés nélkül.


Overlay