Irodaházak, bevásárlóközpontok

Modern korunk épületeiben központi légkezelő egységek szűrik, tisztítják a levegőt, melyet azután légcsatornák szállítanak a szobákba, irodákba, termekbe, csarnokokba. Egyes légkezelő berendezések, részben vagy egészben felhasználják az helységekből visszavezetett, elhasznált levegőt is, így az ott lévő vírusok, baktériumok egy részét visszajuttatják a légtérbe, ezzel segítve a betegségek terjedését. A visszaforgatott és a kizárólag friss levegőt használó rendszerek esetében, a légcsatorna rendszerben megtelepedett kórokozók miatt kell a befújt levegőt fertőtleníteni. A légkezelőkben alkalmazott HEPA és egyéb filterek alkalmasak a nagyobb részecskék szűrésére viszont a 0.3 mikronnál kisebb vírusokat, baktériumokat nem tudják feltartóztatni. Itt nyújtanak megoldást az egyedileg tervezett UV-C/germicid lámpás berendezések, melyek légkezelőbe vagy légcsatornába építve pusztítják el a levegőben szálló kórokozókat.

 

 

UV-C/germicid hatás:
A 280 nm alatti UV-C / germicid sugárzási tartomány nagyon hatásos olyan mikroorganizmusok elpusztítására, mint pl. a felületen vagy levegőben élő baktériumok, vírusok, gomba és penész. Napjaink leggyakoribb kórokozói, melyek rendszeresen megjelennek életünkben. Ezek mind elpusztíthatók a megfelelő dózisú UV-C fénnyel.

 

 

 

Az UV-C technológia számos előnye közül legjelentősebbek:

 • hatékonyan pusztít el a mikroorganizmusokat
 • nem alkalmaz vegyi anyagokat, tehát abszolút környezetbarát
 • nem keletkezik melléktermék
 • nem lehet túladagolni
 • kórokozók nem tudnak rezisztenssé válni az UVC sugárzás ellene
 • dózis pontosan kalkulálható, így megoldható, hogy csak a szükséges erőforrásokat kelljen kiépíteni, működtetni

 

Kollégáink szaktudásával és speciális tervező szoftverünk segítségével pontosan kikalkulálható, hogy egy adott méretű és kapacitású légkezelőbe vagy légcsatornába milyen UV dózist biztosító UV4AIR egységet kell beépíteni, hogy a megfelelő hatékonyságú csírátlanítást elérjük.

 

UV4AIR rendszer előnyei:

 • egyedi tervezés az adott paraméterekhez
 • már üzemelő rendszerhez utólag is hozzáépíthető
 • ózont nem termel
 • zárt rendszerben használható, így folyamatosan fertőtlenített levegő biztosítható
 • légcsatornában, légkezelőben hatékonyabb bármely más módszernél
 • egyszeri telepítés, nem igényel folyamatos felügyeletet, csak éves karbantartás

 

Megfelelő hatékonyság, egyedi berendezések:
Az UV-C dózis a besugárzás intenzitásának és idejének függvénye, mértékegysége a µWs/cm² vagy µJ/cm². Egy adott lámpával tehát a besugárzási idő növelésével érhetünk el nagyobb dózist. Az UV-C fényt használó csírátlanító egységek hatékonyságát az alapján lehet megállapítani, hogy mekkora dózist tudnak átadni a kezelendő közegnek, adott esetben a szállított levegőben lebegő mikróbáknak. A besugárzási idő a részecskék áramlási sebességétől függ, amit egyértelműen meghatároz a szélcsatorna mérete, valamint a légkezelő egység légszállító kapacitása.

Elvárt eredmény:
A Nemzetközi UV Szervezet (IUVA) kidolgozott egy kategorizálást, mely fokozatokba sorolja az egyes UV-C csírátlanító egységeket az általuk biztosított sugárzási dózis alapján. Légkezelőkben, légcsatornákban az általánosan elvárt fokozatok URV 14-17 értékek közé esnek.

A Hollandimpex Kft. által épített UV csírátlanító berendezések általános felhasználásra URV 15-16 értékre vannak tervezve, ami 4-5.000 µJ/cm2 minimális dózist jelent. Általános kórokozók esetén ez 2-3 LOG csökkentést jelent a telepszámban (cfu), másképp fogalmazva 99-99,9%-os csírátlanítási szintet.

GALÉRIA

     

Overlay