Irodaházak, bevásárlóközpontok

Munkahelyeken, elsősorban irodákban, sok ember van „összezárva” kisebb-nagyobb termekben. Mivel ezek zárt helyek, az emberek által esetleg bevitt kórokozók ott keringenek sokáig, életképesek maradnak, és sok másik embert meg tudnak fertőzni.

A bevásárlóközpontokban szintén nagyon sok ember fordul meg naponta, terjesztve, vagy elkapva a betegségeket.

Ez már idáig is így volt, főleg a téli járványok (influenza) idején, ennek jelentőségére mégis a 2020. márciusában kirobban Covid járvány hívta fel a figyelmet.

A germicid lámpa 253,7 nm-es sugárzása hatékonyan csírátlanítja a felületeket, a légtérben szálló mikróbákat szintén csak ilyen sugárzással lehet elpusztítani. A módszer környezetbarát, hiszen semmilyen vegyszert nem tartalmaz, nincs mellékterméke, nem lehet túladagolni.


Az UV-C sugárzás emberre veszélyes, mind a szemre, mind a bőrre ártalmas. Ezért sajnos emberek közelében a közvetlen besugárzás nem lehetséges. Ezért készülnek olyan légtisztító készülékek, melyekben ugyan germicid lámpa végzi a csírátlanítást, de ezt zárt helyen végzik, így nem jut ki belőlük a veszélyes sugárzás. Így emberek mellett is hatékonyan alkalmazhatók a levegő folyamatos kezelésére, csírátlanítására.

Az ilyen helyeken kiépített légkezelő, légcsatorna rendszer biztosítja a beltéri friss levegőt. Ugyanakkor ezt a friss levegőt különböző mértékben keverik a belső levegővel, így a bekerült kórokozók újra és újra visszakerülnek a belső légtérbe, sőt akár egyik helyiségből a másikba is átjutnak ezáltal. A központi légkezelőbe, légcsatornába beépített UV csírátlanító egység megoldja ezt a problémát, elpusztítva a légcsatornában szálló kórokozókat.

Egy munka utáni esti vagy éjszakai takarítás fontos kiegészítői lehetnek a szabadon sugárzó UV-C lámpás berendezések, melyek falra szerelt vagy mobil módon használhatók. Segítségével könnyen és gyorsan kezelhető a levegőben szálló illetve a felületeken lévő vírusok, baktériumok elpusztítása.