Iroda, munkahely

Munkahelyeken, elsősorban irodákban, sok ember van „összezárva” kisebb-nagyobb termekben. Mivel ezek zárt helyek, az emberek által esetleg bevitt kórokozók ott keringenek sokáig, életképesek maradnak, és sok másik embert meg tudnak fertőzni.

Ez már idáig is így volt, főleg a téli járványok (influenza) idején, ennek jelentőségére mégis a 2020. márciusában kirobban Covid járvány hívta fel a figyelmet.

A germicid lámpa 253,7 nm-es sugárzása hatékonyan csírátlanítja a felületeket, a légtérben szálló mikróbákat szintén csak ilyen sugárzással lehet elpusztítani. A módszer környezetbarát, hiszen semmilyen vegyszert nem tartalmaz, nincs mellékterméke, nem lehet túladagolni.


Az UV-C sugárzás emberre veszélyes, mind a szemre, mind a bőrre ártalmas. Ezért sajnos emberek közelében a közvetlen besugárzás nem lehetséges. Ezért készülnek olyan légtisztító készülékek, melyekben ugyan germicid lámpa végzi a csírátlanítást, de ezt zárt helyen végzik, így nem jut ki belőlük a veszélyes sugárzás. Így emberek mellett is hatékonyan alkalmazhatók a levegő folyamatos kezelésére, csírátlanítására.

Amennyiben központi légkezeléssel van megoldva az adott helyiség levegőcseréje, úgy a légcsatornába vagy légkezelőbe épített UV-C/germicid lámpás berendezéssel lehet megoldani a folyamatos fertőtlenített levegő keringetését.

Egy munka utáni esti vagy éjszakai takarítás fontos kiegészítői lehetnek a szabadon sugárzó UV-C lámpás berendezések, melyek falra szerelt vagy mobil módon használhatók. Segítségével könnyen és gyorsan kezelhető a levegőben szálló illetve a felületeken lévő vírusok, baktériumok elpusztítása. 

Overlay