Zöldség, gyümölcstárolás

Akár eredeti, természetes, friss formájában kerül továbbításra a zöldség, gyümölcs, akár feldolgozásra kerül, a tárolás ideje alatt el kell kerülni, hogy különféle kórokozók elszaporodjanak rajta.

Ezek a termékek kiváló táptalajt biztosítanak különféle mikroorganizmusoknak: penészgombák, baktériumok, stb. Ha csak egy darab is fertőzött ezek valamelyikéből, az a tárolás, raktározás során hamar átterjed a többire is. A párás környezet kedvező a szaporodásukhoz, tehát hamarosan az egész légtér tele lesz ezen gombákkal, baktériumokkal, ill. ezek spóráival. A penész okozta rothadás az egyik leggyakoribb kártétel. Ha a tárolás során sikerül megakadályozni, hogy a penész a levegő útján terjedjen, látványosan csökkenthető a selejt mennyisége, illetve az áru szebb, frissebb marad.

A levegőben szálló kórokozók nem csak a többi zöldséget, gyümölcsöt fertőzi meg, de a helyiségben dolgozók egészségére is veszélyt jelentenek.

Az UV lámpás technológia megoldást nyújt a legtöbb csírátlanítási feladatra.

A germicid lámpa 253,7 nm-es sugárzása hatékonyan csírátlanítja a felületeket, a légtérben szálló mikróbákat szintén csak ilyen sugárzással lehet elpusztítani. Folyadékok kezelésére is hatékony. A módszer környezetbarát, hiszen semmilyen vegyszert nem tartalmaz, nincs mellékterméke, nem lehet túladagolni, nem ártalmas a termékre. Az UV lámpa alkalmazása többrétű lehet.

 

Általános csírátlanítás

A falra szerelhető lámpatestben működő UV lámpa rendszeres használatával csírátlanítható a helyiségek légtere és a felületek.
Védőszemüveggel rövid időre be lehet menni a helyiségbe, a lámpák lekapcsolása nélkül. Ha hosszabb ideig kell bent tartózkodni, esetleg tartósan munkát végezni, akkor az ajtó nyitását érzékelő kapcsolóval lehet lekapcsolni az UV lámpát.

Élelmiszeriparban alapvető előírás, hogy a lámpák olyan speciális bevonattal rendelkezzenek, amely esetleges lámpa törés esetén megakadályozza a szilánkok szétszóródását. Berendezésekben ilyen lámpákat alkalmazunk, illetve a fali lámpatestek esetében (élelmiszeripari felhasználás esetén) ezt a fajta égőt javasoljuk.

 

Légtér kezelése

Három fő légkezelési mód alkalmazható abból a célból, hogy csíramentes teret biztosítsunk a termékeknek. Ezek akár külön-külön, akár együttesen alkalmazhatók.

  1. Légcsatornába épített UV4AIR Duct berendezéssel biztosítható, hogy a helyiségbe folyamatosan csírátlanított levegő áramoljon.
  2. Hasonló elven működik az UV4AIR Simple, amikor egy fali nyílásra szerelt ventilátor hajtja be a helyiségbe a levegőt, és ezt kezelik az UV lámpák.
  3. A helyiség belső levegőjének csírátlanítása olya módon oldható meg, hogy egy UV4AIR Active készülék folyamatosan keringeti azt. A készülék azért aktív, mert saját ventilátorával keringeti a levegőt. A készüléken áthaladó levegőt a beépített germicid lámpák csírátlanítják, majd a már kezelt levegő visszakerül a helyiségbe.

Ezen készülékekkel biztosítható, hogy a raktárban állandóan csíramentes levegő keringjen.

Mindhárom megoldás esetén a germicid lámpák zárt készülékben működnek, így a veszélyes UV sugárzás nem jut ki a környezetbe, tehát a közelben tartózkodó embereket nem veszélyezteti.

Az UV technológia alkalmazása lehetővé teszi a raktározás során keletkező selejt csökkentését.

Overlay