Tojástermelő üzem

A tojás felületének kezelése egy különleges probléma, hiszen  gyakorlatilag egyszerre kell kezelni az egész felületet, és igen magas  csírátlanítási szintet kell elérni. (5 LOG csökkentés, elsősorban  Salmonella törzsek tekintetében)

Az UV lámpás technológia megoldást nyújt a legtöbb csírátlanítási feladatra.

A germicid lámpa 253,7 nm-es sugárzása hatékonyan csírátlanítja a felületeket, a légtérben szálló mikróbákat szintén csak ilyen sugárzással lehet elpusztítani. A módszer környezetbarát, hiszen semmilyen vegyszert nem tartalmaz, nincs mellékterméke, nem lehet túladagolni, nem ártalmas a termékre.

A tojások UV lámpás kezeléséhez mindenképpen szükség van egy olyan szállítószalagra, melyen forogva haladnak a tojások (hengereken vagy golyós görgőkön). E nélkül nem oldható meg, hogy a tojás teljes felülete egy kezelési ciklusban kapja meg az egységes UV besugárzást.

A szállítószalag fölé épített, tojás kezelő UV alagút biztosítja azt az UV dózist, ami szükséges a fent említett 5 LOG csökkentés eléréséhez bármely Salmonella törzs esetében. A beépítendő UV lámpák típusát, teljesítményét és darabszámát a szállítószalag méretei és sebessége alapján tudjuk meghatározni.

Az így kezel tojások azután értékesíthetők olyan közvetlen felhasználóknak, mint éttermek, szállodák, közétkeztetési konyhák, iskola, stb.

 

Általános csírátlanítás

Minden élelmiszeripari üzemben nagy jelentősége van az üzem és raktárak általános mikrobiológiai szintjének.
Az üzem és raktárak általános jó mikrobiológiai szintjét biztosíthatják a szabadon sugárzó, falra szerelhető, szabadon sugárzó lámpatestek. Raktárban akár folyamatosan, 24 órában is működtethető, üzem helyiségekben általában éjszaka, vagy más olyan munkaszüneti időben használható a lámpa, amikor senki nem tartózkodik a helyiségben.

Védőszemüveggel rövid időre be lehet menni a helyiségbe, a lámpák lekapcsolása nélkül. Ha hosszabb ideig kell bent tartózkodni, esetleg tartósan munkát végezni, akkor az ajtó nyitását érzékelő kapcsolóval lehet lekapcsolni az UV lámpát.

Élelmiszeriparban alapvető előírás, hogy a lámpák olyan speciális bevonattal rendelkezzenek, amely esetleges lámpa törés esetén megakadályozza a szilánkok szétszóródását. Berendezésekben ilyen lámpákat alkalmazunk, illetve a fali lámpatestek esetében (élelmiszeripari felhasználás esetén) ezt a fajta égőt javasoljuk.

Légtér kezelése

Mivel termelés közben nem használhatók a falra szerelt, általános sugárzást nyújtó germicid lámpák, ilyenkor a légtér kezeletlen. Bárhonnan is kerül be egy kórokozó, az szabadon tud szaporodni, fertőzni a legközelebbi csírátlanítási ciklusig. Ezért nagy fontosságú a termelőüzem levegőjének hatékony kezelése.
Három fő légkezelési mód alkalmazható abból a célból, hogy csíramentes teret biztosítsunk a termékeknek. Ezek akár külön-külön, akár együttesen alkalmazhatók.

  1. Légcsatornába épített UV4AIR Duct berendezéssel biztosítható, hogy a helyiségbe folyamatosan csírátlanított levegő áramoljon.
  2. Hasonló elven működik az UV4AIR Simple, amikor egy fali nyílásra szerelt ventilátor hajtja be a helyiségbe a levegőt, és ezt kezelik az UV lámpák.
  3. A helyiség belső levegőjének csírátlanítása olyan módon oldható meg, hogy egy UV4AIR Active készülék folyamatosan keringeti azt. A készülék azért aktív, mert saját ventilátorával keringeti a levegőt. A készüléken áthaladó levegőt a beépített germicid lámpák csírátlanítják, majd a már kezelt levegő visszakerül a helyiségbe.

Ezen készülékekkel biztosítható, hogy az üzemcsarnokban, raktározási vagy pihentető, érlelő helyiségeken állandóan csíramentes levegő keringjen.
Mindhárom megoldás esetén a germicid lámpák zárt készülékben működnek, így a veszélyes UV sugárzás nem jut ki a környezetbe, tehát a közelben tartózkodó embereket nem veszélyezteti.

 

Konkrét munkafolyamat kezelése

A konkrét munkafolyamatokra egyedi tervezésű, a gépsor egyes szakaszain alkalmazható UV készülékre van szükség. Ilyen például a szállítószalagon vagy sínrendszeren haladó tojás UV alagúttal történő beépítése.

Élelmiszeriparban alapvető előírás, hogy a lámpák olyan speciális bevonattal rendelkezzenek, amely esetleges lámpa törés esetén megakadályozza a szilánkok szétszóródását. Berendezésekben ilyen lámpákat alkalmazunk, illetve a fali lámpatestek esetében (élelmiszeripari felhasználás esetén) ezt a fajta égőt javasoljuk.


Overlay