Tej, tejtermék, sajtüzem

Tej és tejtermék üzemekben fokozott veszélye van a különféle gombák megtelepedésének, szaporodásának és terjedésének. A párás környezet és például a hosszabb érlelési folyamatok kedveznek ennek a terjedésnek. A levegőt keringető rendszerek önmagukban is veszélyesek lehetnek, hiszen nem csak az egyik helyről a másikra vihetik át a fertőzést, hanem magának a légkezelő rendszernek a szűrőin, felületein is megtelepedhetnek ezek a kórokozók. Így tehát a légkezelő rendszer egy idő után akár folyamatosan fertőzheti az üzem légterét, és ezen keresztül a terméket is.

Ezekre a problémákra nyújt megoldást a UV4AIR termékcsalád.

Az UV lámpás technológia megoldást nyújt a legtöbb csírátlanítási feladatra.

A germicid lámpa 253,7 nm-es sugárzása hatékonyan csírátlanítja a felületeket, a légtérben szálló mikróbákat szintén csak ilyen sugárzással lehet elpusztítani. Folyadékok kezelésére is hatékony.
A módszer környezetbarát, hiszen semmilyen vegyszert nem tartalmaz, nincs mellékterméke, nem lehet túladagolni, nem ártalmas a termékre. Az UV lámpa alkalmazása többrétű lehet.

 

Általános csírátlanítás

Minden élelmiszeripari üzemben nagy jelentősége van az üzem és raktárak általános mikrobiológiai szintjének.

A falra szerelhető lámpatestben működő UV lámpa rendszeres használatával csírátlanítható a helyiségek légtere és a felületek. Raktárban akár folyamatosan, 24 órában is működtethető, üzem helyiségekben általában éjszaka, vagy más olyan munkaszüneti időben használható a lámpa, amikor senki nem tartózkodik a helyiségben.

Védőszemüveggel rövid időre be lehet menni a helyiségbe, a lámpák lekapcsolása nélkül. Ha hosszabb ideig kell bent tartózkodni, esetleg tartósan munkát végezni, akkor az ajtó nyitását érzékelő kapcsolóval lehet lekapcsolni az UV lámpát.

 

Légtér kezelése

Mivel termelés közben nem használhatók a falra szerelt, általános sugárzást nyújtó germicid lámpák, ilyenkor a légtér kezeletlen. Bárhonnan is kerül be egy kórokozó, az szabadon tud szaporodni, fertőzni a legközelebbi csírátlanítási ciklusig. Ezért nagy fontosságú a termelőüzem levegőjének hatékony kezelése.
Három fő légkezelési mód alkalmazható abból a célból, hogy csíramentes teret biztosítsunk a termékeknek. Ezek akár külön-külön, akár együttesen alkalmazhatók.

  1. Légcsatornába épített UV4AIR Duct berendezéssel biztosítható, hogy a helyiségbe folyamatosan csírátlanított levegő áramoljon.
  2. Hasonló elven működik az UV4AIR Simple, amikor egy fali nyílásra szerelt ventilátor hajtja be a helyiségbe a levegőt, és ezt kezelik az UV lámpák.
  3. A helyiség belső levegőjének csírátlanítása olyan módon oldható meg, hogy egy UV4AIR Active készülék folyamatosan keringeti azt. A készülék azért aktív, mert saját ventilátorával keringeti a levegőt.  A készüléken áthaladó levegőt a beépített germicid lámpák csírátlanítják, majd a már kezelt levegő visszakerül a helyiségbe.

Ezen készülékekkel biztosítható, hogy az üzemcsarnokban, raktározási vagy pihentető, érlelő helyiségeken állandóan csíramentes levegő keringjen.

Mindhárom megoldás esetén a germicid lámpák zárt készülékben működnek, így a veszélyes UV sugárzás nem jut ki a környezetbe, tehát a közelben tartózkodó embereket nem veszélyezteti.

 

Konkrét munkafolyamat kezelése

A konkrét munkafolyamatokra egyedi tervezésű, a gépsor egyes szakaszain alkalmazható UV készülékre van szükség. Ilyen például a szállítószalagon vagy sínrendszeren haladó áru UV alagúttal történő beépítése. Töltőfej vagy edény (pl. joghurtos pohár) belsejének kezelésére is tervezünk UV egységet. Ezzel megakadályozható, hogy a töltőfejen bármilyen kórokozók elszaporodjanak, vagy az edény nem megfelelő sterilitása negatív hatással legyen a termék eltarthatóságára.

Ha csomagolás előtt sikerül a terméknek egy végső UV kezelést biztosítani, akkor az jelentősen meghosszabbíthatja a végtermék eltarthatósági idejét. Ebben az esetben a termék felületén kívül a csomagolóanyag és az abba bezárt ’légtér’ is csíramentessé tehető.

Élelmiszeriparban alapvető előírás, hogy a lámpák olyan speciális bevonattal rendelkezzenek, amely esetleges lámpa törés esetén megakadályozza a szilánkok szétszóródását. Berendezésekben ilyen lámpákat alkalmazunk, illetve a fali lámpatestek esetében (élelmiszeripari felhasználás esetén) ezt a fajta égőt javasoljuk.

Az UV technológia alkalmazása lehetővé teszi a tejüzemekben a selejt csökkentését, valamint a végtermék eltarthatóságának látványos meghosszabbítását.

Overlay