Borászat, sörfőző üzemek

Örvendetes tény, hogy hazánkban egyre több minőségi borászat és kézműves sörüzem működik. Nem elhanyagolhatók természetesen a hagyományos, „nagy” sörgyárak sem.
Ezekben a gyártási környezet sajnos kedvez a penészgombák szaporodásának, terjedésének. Ezért nagy jelentősége van a folyamatos csírátlanításnak.

Az UV lámpás technológia megoldást nyújt a legtöbb csírátlanítási feladatra.

A germicid lámpa 253,7 nm-es sugárzása hatékonyan csírátlanítja a felületeket, a légtérben szálló mikróbákat szintén csak ilyen sugárzással lehet elpusztítani. Folyadékok kezelésére is hatékony. A módszer környezetbarát, hiszen semmilyen vegyszert nem tartalmaz, nincs mellékterméke, nem lehet túladagolni, nem ártalmas a termékre. Az UV lámpa alkalmazása többrétű lehet.

 

Általános csírátlanítás

Minden élelmiszeripari üzemben nagy jelentősége van az üzem és raktárak általános mikrobiológiai szintjének.

A megfelelő helyeken elhelyezett, szabadon sugárzó fali lámpatestekben működő germicid lámpa folyamatos vagy időszakos használata megakadályozza a mikróbák (elsősorban penészgombák) megtelepedését,ill. terjedését. Raktárban akár folyamatosan, 24 órában is működtethető, üzem helyiségekben általában éjszaka, vagy más olyan munkaszüneti időben használható a lámpa, amikor senki nem tartózkodik a helyiségben.

Védőszemüveggel rövid időre be lehet menni a helyiségbe, a lámpák lekapcsolása nélkül. Ha hosszabb ideig kell bent tartózkodni, esetleg tartósan munkát végezni, akkor az ajtó nyitását érzékelő kapcsolóval lehet lekapcsolni az UV lámpát.
Élelmiszeriparban alapvető előírás, hogy a lámpák olyan speciális bevonattal rendelkezzenek, amely esetleges lámpa törés esetén megakadályozza a szilánkok szétszóródását. Berendezésekben ilyen lámpákat alkalmazunk, illetve a fali lámpatestek esetében (élelmiszeripari felhasználás esetén) ezt a fajta égőt javasoljuk.

 

Légtér kezelése

Három fő légkezelési mód alkalmazható abból a célból, hogy csíramentes teret biztosítsunk a termékeknek. Ezek akár külön-külön, akár együttesen alkalmazhatók.

  1. Légcsatornába épített UV4AIR Duct berendezéssel biztosítható, hogy a helyiségbe folyamatosan csírátlanított levegő áramoljon.
  2. Hasonló elven működik az UV4AIR Simple, amikor egy fali nyílásra szerelt ventilátor hajtja be a helyiségbe a levegőt, és ezt kezelik az UV lámpák.
  3. A helyiség belső levegőjének csírátlanítása olyan módon oldható meg, hogy egy UV4AIR Active készülék folyamatosan keringeti azt. A készülék azért aktív, mert saját ventilátorával keringeti a levegőt. A készüléken áthaladó levegőt a beépített germicid lámpák csírátlanítják, majd a már kezelt levegő visszakerül a helyiségbe.

Ezen készülékekkel biztosítható, hogy az üzemcsarnokban, raktározási vagy pihentető, érlelő helyiségeken állandóan csíramentes levegő keringjen.

Mindhárom megoldás esetén a germicid lámpák zárt készülékben működnek, így a veszélyes UV sugárzás nem jut ki a környezetbe, tehát a közelben tartózkodó embereket nem veszélyezteti.

 

Hordók, tartályok, IBC tartályok belsejének vegyszermentes csírátlanítás kiválóan megoldható az ún. merülő-lámpával. Ezzel gyorsan, és hatékonyan megoldható a csírátlanítás, nem ivódik bele a fa anyagába semmilyen vegyszer.

A palackozással kapcsolatos lehetőségek a PALACKOZÓ ÜZEMEK címszó alatt olvashatók.

Overlay