Palackozóüzem

Ásványvíz, üdítő italok, vagy akár sör, pezsgő, bor palackozásakor lényeges kérdés a csíramentesség biztosítása.
Az UV lámpás technológia megoldást nyújt a legtöbb csírátlanítási feladatra.

A germicid lámpa 253,7 nm-es sugárzása hatékonyan csírátlanítja a felületeket, a légtérben szálló mikróbákat szintén csak ilyen sugárzással lehet elpusztítani. Folyadékok kezelésére is hatékony. A módszer környezetbarát, hiszen semmilyen vegyszert nem tartalmaz, nincs mellékterméke, nem lehet túladagolni, nem ártalmas a termékre. Az UV lámpa alkalmazása többrétű lehet.

 

Általános csírátlanítás

Minden élelmiszeripari üzemben nagy jelentősége van az üzem és raktárak általános mikrobiológiai szintjének.
A palackozó üzem és raktárak általános jó mikrobiológiai szintjét biztosíthatják a szabadon sugárzó, falra szerelhető, szabadon sugárzó lámpatestek. Raktárban akár folyamatosan, 24 órában is működtethető, üzem helyiségekben általában éjszaka, vagy más olyan munkaszüneti időben használható a lámpa, amikor senki nem tartózkodik a helyiségben.

Védőszemüveggel rövid időre be lehet menni a helyiségbe, a lámpák lekapcsolása nélkül. Ha hosszabb ideig kell bent tartózkodni, esetleg tartósan munkát végezni, akkor az ajtó nyitását érzékelő kapcsolóval lehet lekapcsolni az UV lámpát.

A palackozó szekrény általában egy különálló egység, külön légtérrel, felületekkel. Ezen belül is alkalmazható az általános UV besugárzás. Mivel ezek a helyek párásak, vizesek, itt speciális, kvarc védőcsőbe zárt lámpákat alkalmazunk.

 

Légtér kezelése

Mivel termelés közben nem használhatók a falra szerelt, általános sugárzást nyújtó germicid lámpák, ilyenkor a légtér kezeletlen. Bárhonnan is kerül be egy kórokozó, az szabadon tud szaporodni, fertőzni a legközelebbi csírátlanítási ciklusig. Ezért nagy fontosságú a termelőüzem levegőjének hatékony kezelése.

Három fő légkezelési mód alkalmazható abból a célból, hogy csíramentes teret biztosítsunk a termékeknek. Ezek akár külön-külön, akár együttesen alkalmazhatók.

  1. Légcsatornába épített UV4AIR Duct berendezéssel biztosítható, hogy a helyiségbe folyamatosan csírátlanított levegő áramoljon.
  2. Hasonló elven működik az UV4AIR Simple, amikor egy fali nyílásra szerelt ventilátor hajtja be a helyiségbe a levegőt, és ezt kezelik az UV lámpák.
  3. A helyiség belső levegőjének csírátlanítása olya módon oldható meg, hogy egy UV4AIR Active készülék folyamatosan keringeti azt. A készülék azért aktív, mert saját ventilátorával keringeti a levegőt.  A készüléken áthaladó levegőt a beépített germicid lámpák csírátlanítják, majd a már kezelt levegő visszakerül a helyiségbe.

Ezen készülékekkel biztosítható, hogy az üzemcsarnokban, raktározási vagy pihentető, érlelő helyiségeken állandóan csíramentes levegő keringjen.

Mindhárom megoldás esetén a germicid lámpák zárt készülékben működnek, így a veszélyes UV sugárzás nem jut ki a környezetbe, tehát a közelben tartózkodó embereket nem veszélyezteti.

 

Konkrét munkafolyamat kezelése

A konkrét munkafolyamatokra egyedi tervezésű, a gépsor egyes szakaszain alkalmazható UV készülékre van szükség.
A végtermék a lezárt palack, melynek három fő „alkotóeleme” van: a folyadék (víz, üdítő, stb.), a palack és a kupak.
A folyadékot általában nem kell kezelni. A palack sajnos nem kezelhető UV besugárzással, mert sem az üvegen, sem a PET palackon (általában műanyagon) nem hatol át ez a hullámhosszú (253,7nm) sugárzás. (A palackot hidrogén-peroxiddal, vagy ózonos vízzel lehet csírátlanítani)

A kupak viszont hatékonyan kezelhető UV sugárzással.
Az adott kupak-szállító sínpályára egyedileg tervezett UV egység biztosítja, hogy a kupak belsejében semmilyen kórokozó ne maradhasson. Lehet az akár csavaros műanyag kupak, sörös vagy pezsgős kupak, mindegyik esetében megoldható a hatékony kezelés.
Hasonló megoldás alkalmazható a töltőfej kezelésére is. ezzel a töltőgép „legérzékenyebb” pontja is csíramentesen tartható üzemelés közben.

Élelmiszeriparban alapvető előírás, hogy a lámpák olyan speciális bevonattal rendelkezzenek, amely esetleges lámpa törés esetén megakadályozza a szilánkok szétszóródását. Berendezésekben ilyen lámpákat alkalmazunk, illetve a fali lámpatestek esetében (élelmiszeripari felhasználás esetén) ezt a fajta égőt javasoljuk.

Az UV technológia alkalmazása lehetővé teszi a palackozó üzemekben a végtermék eltarthatóságának látványos meghosszabbítását.

Overlay